De Eindhovense herfst van 2017.

De meteorologische herfst (sept./okt./nov.) is weer voorbij en we zijn met guur en koud weer aan de winter begonnen.
De herfst is kort samen te vatten als warm, zonnig en niet al te nat. Dat geldt alleen voor de regio Eindhoven want elders in het land was het anders.
De gemiddelde herfsttemperatuur is dit jaar uitgekomen op 11,3 ⁰C . Afgezet tegen een “normaal” van 10,6 graden is dat warm.
Zowel de gemiddelde maximum als de gemiddelde minimum temperaturen lagen flink boven het gemiddelde. Dat is in de eerste 3 regels van de onderstaande tabel te zien.
De hoogste temperatuur van deze herfst in Eindhoven was 25,5 ⁰C, bereikt op 16 oktober 2017. De week ervoor zaten we ook steeds met temperaturen boven de 20, dus dat was een lekkere periode in deze herfst. Vaak hebben we in de herfst dagen met een veel hogere max. temperatuur. Zo haalden we in de herfst van 2016 ruim 33 graden. In 1949 hadden we in de herfst een max.temperatuur van bijna 34 graden maar ja dat is lang geleden.
We hadden deze herfst maar 1 zomerse dag (≥ 25 ⁰C), dat is niet zoveel maar in het centrum van het land heeft men deze herfst geen enkele zomerse dag kunnen noteren.
De laagste temperatuur in onze regio werd bereikt op 7 november en bedroeg -2,8 ⁰C.

De zon liet zich deze herfst behoorlijk vaak zien. Wel hadden we vorig jaar in de herfst meer zon maar 370 uur zonneschijn is op zichzelf niet gering.
Al deze cijfers en meer zijn terug te zien in onderstaande tabel.

De tabel laat zien dat het met de nattigheid nogal mee viel. Wel hadden we 50 dagen met veel of weinig regen maar dat gaf in totaal 178 mm en dat is onder normaal.
Vergeleken met de rest van Nederland was het hier relatief droog. Gemiddeld viel er in Nederland in deze herfst 275 mm en dat is dus bijna 100 mm meer dan bij ons.
Er waren plekken in Nederland waar deze herfst maar liefst 400mm regen viel. Dat is extreem veel.

We zijn nu bezig aan de laatste maand van 2017. Als de maand voorbij is dan zal ik
een jaaroverzicht maken. Zoals het er nu voorstaat, zal dit jaar opnieuw een zeer warm jaar worden. Record warm? Nee, dat geloof ik niet.

Gerrit

2 reacties

 • Rikie

  Hoi Gerrit,
  Altijd leuk om te lezen! De verschillen met Midden Nederland zijn best groot!
  Rikie

  • Gerrit

   Jazeker, de verschillen waren de afgelopen maand (en herfst) extra groot. Vooral de neerslag gaf grote verschillen. Ook wat de temp. betreft zaten wij erg goed en dan heb ik het nog niet over de wind. In het noorden hebben ze erg veel wind gehad en hier weinig of niets.
   Bedankt voor je reactie .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *