De maand juni 2017 in de regio Eindhoven

Na een prachtige mei maand ( zie https://www.dse.nl/node/view/5399 ) hebben we ook nog eens een mooie en zeer warme juni-maand gehad. Het gemiddelde voor deze juni-maand is, wat betreft de temperatuur, uitgekomen op 19,1 ⁰C en dat is ruim 3 graden boven normaal.
Nog nooit was een juni-maand in Eindhoven zo warm (maandrecord).
De hoogste temperatuur in deze maand werd bereikt op 22 juni en bedroeg 35,0 ⁰C. Ook dit is een record want nog nooit hebben we in een Eindhovense juni-maand een temperatuur van 35 graden gemeten. Het oude temperatuurrecord was van 28 juni 2011 en bedroeg 34,5 ⁰C.
Heel opvallend aan deze juni-maand is de [u]geringe hoeveelheid neerslag[/u]. Het regende slechts 19 uur en dat leverde niet meer dan 29 mm op terwijl er minstens 64 mm had moeten vallen.
In de bijgaande tabel is alles van deze bijzondere juni-maand te vinden.
Kijk in de tabel ook eens naar de hoeveelheid zomerse dagen. (regel 11) Ook dat geeft aan hoe warm deze maand is geweest.

De maand juni bracht, in onze regio, een echte hittegolf. Deze vroege hittegolf had een lengte van 6 dagen waarin 4 tropische dagen voorkwamen.
Niet overal in Nederland was het warm genoeg voor een hittegolf. In De Bilt bv. was het niet warm genoeg voor een hittegolf. De hittegolf in onze regio is daarom een regionale hittegolf want alleen hittegolven die in De Bilt voorkomen worden als landelijk geteld. Vreemd maar waar! In juni 2015 hadden we ook een vroege hittegolf in Eindhoven.
Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *