De man van nog eens zes miljoen

Vandaag las ik op de internetpagina van het Eindhovens Dagblad een artikel van de hand van Hans Vermeeren getiteld: ‘Zes miljoen voor Internationale School in Eindhoven‘. Vermeeren laat wethouder Stijn Steenbakkers aan het woord die in het tweede deel van het stuk ‘resoluut’ verhaalt over het feit dat expats steeds langer verblijven in onze stad en wat dat betekent voor de kinderen van diezelfde expats:

,,Langer blijven betekent integreren, dat hebben we zo afgesproken in onze samenleving. Voor hen betekent dat basis- en voortgezet onderwijs in de wijk, op de school in de buurt. Kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat kinderen van ouders die hier maar relatief kort blijven gewoon welkom zijn op de Internationale School.” (ED.nl, 26 augustus 2020)

Het is toch bijzonder dat wanneer a) de kinderen van expats door hun ouders langer in Nederland blijven, b) dit betekent: integreren en dus naar school in de wijk en c) de geldstroom van 6.000.000 euro tegen die ontwikkeling in naar de school gaat waar uiteindelijk steeds minder expatkinderen zouden moeten verblijven.

Wat eigenlijk gebeurt, is dat wethouder Steenbakkers een leuk afleidertje noemt om de aandacht weg te leiden van opnieuw een enorme som gemeenschapsgeld naar de Internationale School.

Misschien is het een opmaat naar de volgende financiële injectie van het Muziekcentrum. Ook daarvan is de bekostiging eigenlijk onhaalbaar. Vrij naar de heer Steenbakkers kunnen we rustig stellen: ‘Het gaat hierbij om een ongelofelijk ingewikkelde constructie, die destijds nodig was om de nieuwbouw van het Muziekcentrum te kunnen realiseren.’ Of een projectje als de herinrichting van de Vestdijk of Eindhovens nieuwe binnenstadsgesteente of de reorganisatie van WijEindhoven.

We hebben binnen de Eindhovense stadsgrenzen zo’n 90 lokale scholen in het primaire en secundaire onderwijs. Zonder rekening te houden met het leerlingaantal per school of de aard van de schoolpopulatie zou je met die 6 miljoen botweg 66.666,66 euro per school beschikbaar kunnen stellen. Dat is serieus geld en komt dan ten goede aan een veel bredere groep Eindhovense kinderen, ook die van expats.

Overigens is er vanuit Brainport ook een potje van ongeveer 14 miljoen euro voor alle scholen in de Brainport-regio. Dat is juist bedoeld om die scholen internationaler te maken. Of dat helpt bij het integreren is niet duidelijk. Grappig is dat de lokale scholen die op die internationale toer gaan het vervolgens aan de stok krijgen met het bestuur van diezelfde Internationale School waar wethouder Steenbakkers met zijn volle kruiwagentje naartoe wandelt. Volkomen logisch, toch?!

Naschrift / Ter info:

Klein stukje achtergrond aangaande de financiering van de Internationale School: https://isecampus.nl/Flex/Site/Page.aspx?PageID=7314&Lang=uk

3 reacties

 • C

  Misschien ook wel eens goed om te vergelijken hoeveel er in andere steden besteed wordt aan dit fenomeen.
  Het stoort mij al enige tijd dat expats in bepaalde mate op handen gedragen worden. Hier in Eindhoven maakt ook de burgemeester zich hard om de destijds aangekondigde belasting voordeel voor deze groep in te korten. Hij ging er zelfs voor naar Den Haag.
  Eindhoven wil de aantrekkelijkste stad zijn van Nederland als het gaat over binnenhalen van expats. ASML zou niet zonder kunnen. Dit roept bij mij dan altijd weer de vraag op, hoezo? We hebben hier in Eindhoven een TU. Als deze niet in staat is om uitmuntende studenten af te leveren voor ASML zit er iets niet helemaal goed.

  Verder hoop ik dat gemeente raad zich eens achter de oren krapt en niet zonder slag of stoot van alles goed keurt.

  • Wim

   De TU/e heeft in heel 2019 E 400 miljoen uitgegeven aan onderzoek en onderwijs.
   ASML heeft alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar E 567 miljoen uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling.
   Dus de TU/e kan ASML nooit bijhouden.

   Dus moeten er veel buitenlandse academici worden binnengereden om de klanten tevreden te houden.
   Inleren in een onderzoeksfunctie bij ASML kost minimaal een jaar, dus ASML wil graag dat de instroom lang blijft werken bij het bedrijf.
   Vandaar dat de lokale overheid de ex-pats in de watten legt om dat voor de werkers en hun gezinnen mogelijk te maken.
   Dat vind ik een goede zaak.

   • Bob

    Wim, ik snap jouw uitleg, maar de vraag is waar je de watten legt. En hoe je de wattenleggerij uitlegt in de krant. In het geval van Steenbakkers wordt gezegd dat de zes milijoen noodzakelijk is voor één school, vooruit twee scholen (primair en secundair). Prima als de gemeente meent dat (opnieuw) de kraan open moet voor ISE, maar laat de wethouder dan niet een mistwolkje optuigen over instroom van expats in het regulier onderwijs. Dat laatste gebeurt overigens volop, maar niet met een extra toelage van 3 miljoen per school.

    Op het etiket van het budget zal beslist iets staan waardoor die zes miljoen sowieso niet naar het lokale reguliere onderwijs kon of kan. Probeer als ‘gewone’ Eindhovense school eens geld los te peuteren bij de gemeente, bijvoorbeeld voor een aanpassing van je schoolplein of nog erger een remdrempel in de staat waar je schoolkinderen 4 keer per dag met gevaar voor eigen leven oversteken… succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *