De Opera “Carmen” van George Bizet was in Eindhoven te zien.

Dinsdagmiddag 13 maart 2018 heb ik de opera “Carmen” van George Bizet gezien.
Carmen is een van de bekendste en mooiste opera’s uit het klassieke repertoire en behoort eigenlijk tot de “Opera Comique”.

De eerste uitvoering was op 3 maart 1875 in Parijs. Deze uitvoering ging eigenlijk geheel de mist in.
De zangers konden niet zonder papier zingen, de dansers waren houten klazen en het koor zong vals en kende de tekst niet. Later ging dat uiteraard beter maar toch werd de opera al begin 1876 van het podium in Parijs gehaald.
Intussen was de opera buiten Frankrijk wel een succes.
Na de dood van de componist in 1875 werd in Wenen gewerkt aan een verbetering van de opera.
Vrijwel alle kenmerkende gesproken teksten werden eruit gehaald.
De opera was nu niet meer een echte “ opera comique” maar zo werd het op de
23 oktober 1875 in Wenen wel een succes.

De opera speelt in het oude Sevilla van 1830 en vertelt het verhaal van het zigeunermeisje (Carmen) dat verliefd wordt op een militair (korporaal Don Jose).
De liefde was wederzijds maar hield toch niet lang stand.
Don Jose deserteerde uit het leger om zijn geliefde in de bergen te volgen.
Dat was echter niet genoeg en toen er een heuse toreador zijn liefde aan Carmen openbaarde betekende dat het einde van de soldaat / zigeunermeisje relatie.
Door jaloezie gedreven doodt Don Jose,in een emotionele scene, zijn geliefde.
Hierna zingt Don Jose het mooie en bekende lied “Ma Carmen adoree” (mijn geliefde Carmen) en is de opera afgelopen.
Vele liederen uit deze opera zijn nog steeds bekend en worden na bijna 200 jaar nog steeds gezongen. Vooral het “stierenvechterslied”maakte op mij veel indruk.

Ik heb de opera gezien in de Vue bioscoop in Eindhoven. De opera werd opgevoerd in het Royal Opera House in Londen. Op dinsdagavond 6 maart werd een live verbinding tot stand gebracht met het opera house en zo kan men dus live, in de bioscoop, dit spektakel meebeleven. Het is alsof je zelf in de zaal van het opera house zit, alleen zie je het nog veel beter!
Ik heb de directe live uitzending niet meegemaakt maar heb afgelopen dinsdag een herhaling in de Vue bekeken.
Vrijwel elke maand wordt er vanuit het opera house in Londen opera uitvoeringen en of balletten uitgezonden naar ca.1000 bioscopen in Europa en/of misschien wel daarbuiten. Ik geloof dat 2 of 3 Eindhovense bioscopen hieraan meedoen.
Op het programma voor de eerste helft van 2018 staan verder nog de opera Macbeth en de balletten “Bernstein Celebration, Manon en het Zwanenmeer”.
Het is zeer de moeite waard om eens een live voorstelling bij te wonen.
Je beleeft een prachtige avond en wordt ook nog verwend met een drankje!
Op de opvolgende dinsdagmiddag is er altijd een herhaling, helaas zonder drankje.

Gerrit

4 reacties

 • bleenhouwers

  Ik kan me bij een mooie lentemaand anders best de Notenkraker inbeelden of een Wagnertje als de herfst heeft huisgehouden. Van Pi-day had ik geen weet en dat is raar want met een Limburgse moeder is een pi-day never far away!

 • Gerrit Goosen

  Aankondigingen van toekomstige uitzendingen kan ik niet plaatsen. Dat ik naar Carmen ben geweest berust op toeval.
  Mijn weeranalyses koppelen aan een kunstuiting lijkt me ook niet erg zinvol. Dat zijn toch 2 totaal verschillende zaken die absoluut niets met elkaar gemeen hebben.
  Ik had vandaag wel iets kunnen schrijven over Pi-day. Dat doe ik vrijwel elk jaar en nu ben ik het vergeten. Volgend jaar maar weer (misschien)
  gr.
  Gerrit

  • Rien Valk

   Ja hoor Gerrit dat is bij Vue te vinden, alleen missen we nu nog jouw inhoudelijke recensie of een vooruitblik. Ik lees de verslagen van jouw muzikale belevenissen altijd graag. Misschien kun je op basis van het onderstaande programma zo nu en dan een inhoudelijke vooruitblik maken?

   vue live

   Misschien moet Bob nog wel even toelichten hoe hij die combinatie van weerbericht en cultuur precies ziet. Een amusante combinatie kan leuk zijn, de vier jaargetijden van Vivaldi is alvast vier keer bruikbaar 🙂 🙂 Anders kan Bob in een reactie zelf eens zo’n combinatie maken. Bob?

 • bleenhouwers

  Hallo Gerrit, leuk verslag en om eerlijk te zijn ben ik toch een tikkeltje jaloers dat je jezelf tijd gunt om dit soort dingen te bekijken. Misschien is het een idee om elke week een korte aankondiging van de komende ‘uitzending’ te plaatsen. En terwijl ik dit typ bedenk ik me dat het ook wel leuk zou zijn als jij je maandelijkse weeranalyse zou koppelen aan een bijpassende opera of bij andere podiumkunstuiting. Groet, Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *