De schuldigen aan de MH17-ramp

Nederland heeft Rusland aansprakelijk gesteld voor de ramp met de MH17 en kreeg daarin bijval van veel landen. Rusland heeft steeds alle betrokkenheid ontkend en beschuldigend naar Oekraïne gewezen. Het erkent ook de onpartijdigheid van het JIT niet, het onderzoeksteam waarin de meest getroffen landen Nederland, Australië, Maleisië en België samenwerken met Oekraïne, waar de crash plaatsvond. In een recent interview met de Oostenrijkse televisie herhaalde de Russische president Poetin weer eens wat hij al eerder gezegd had: ‘Als ze goed onderzoek hadden willen doen, hadden ze ook Russische experts toe moeten laten.’

De vraag waarom dit niet gebeurd is, is voor mij nog steeds niet beantwoord. Kennelijk heeft men Rusland van meet af aan als verdachte beschouwd, een partij wier medewerking aan het onderzoek men niet kon vertrouwen. Merkwaardig is dan echter wel de toelating van Oekraïne, omdat dit land feitelijk in oorlog was met pro-Russische binnenlandse opstandelingen. Aan het Russische verwijt van partijdigheid van het JIT is hiermee feitelijk voedsel gegeven.

Ook de Nederlandse autoriteiten hebben dit gevaar onderkend. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie zijn er dan ook met Oekraïne ‘afspraken gemaakt om de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen’. Automatisch dringt zich dan echter de vraag op ‘Waarom is dit met Rusland niet geprobeerd?’ Nu is de schijn gewekt dat Oekraïne uit de wind is gehouden, terwijl Rusland bij voorbaat de kwaaie hond was en in de verdachtenbank is gezet.

Ik acht het waarschijnlijk, dat de feitelijke schuldigen aan het neerhalen van vlucht MH17 eerder voor de rechter zouden hebben gestaan, als Rusland ook in het rechercheteam vertegenwoordigd was geweest. Want zulk een onmenselijke daad wordt mijns inziens ook door de meeste Russen, en waarschijnlijk zelfs door de Russische autoriteiten, veroordeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *