De superblunder bij de start van de vierde golf

Op 25 juni 2021 vroeg ik me af hoe Nederland de vierde golf van het coronavirus zou aanpakken.

Daarbij vermeldde ik onder meer de verwachtingen voor de start van de vierde golf:
“De officiële instanties in Nederland verwachten de vierde golf op zijn vroegst in augustus. In Duitsland in juli. Gezien het feit dat Nederland vorig jaar verrast werd door de tweede golf, lijkt juli een veiliger aanname.”

Intussen is het duidelijk dat de vierde golf op zijn laatst per 1 juli 2021 is gestart. Ook nu blijkt Nederland verrast te zijn.
Bij de start waren vrijwel alle maatregelen ter bestrijding van het virus opgeheven. Uit berichten van de media en eigen waarneming blijkt dat zelfs de meest eenvoudige sociale distancing door velen niet meer wordt nageleefd.
Dit is een enorme blunder van de Nederlandse regering.

De vaccinatie is in de afgelopen maanden flink gevorderd, maar is nog absoluut onvoldoende om allen te beschermen die zich willen laten vaccineren. Vermoedelijk is nu ongeveer 50% daarvan volledig gevaccineerd.
Verder zal een kudde-immuniteit van 85% van de totale bevolking in 2021 waarschijnlijk niet haalbaar zijn. Dus de niet-gevaccineerden blijven volledig onbeschermd.

Uitgegaan dient nu te worden van besmettingen met de deltavariant. Die is aanzienlijk besmettelijker dan de voorgangers, terwijl in het VK gebleken is dat deze variant leidt tot meer ziekenhuisopnamen, relatief aan de leeftijdsgroep.

Per 10 juli is in Nederland een beperkt aantal maatregelen tegen het coronavirus in werking getreden. Gezien de recente ontwikkelingen met de deltavariant en vrijwel geen vaccinaties in het voorheen succesrijke Vietnam, zullen deze beperkte maatregelen niet veel zoden aan de dijk zetten. Een volledige nationale of regionale lockdown heeft In Vietnam ook al bij het deltavariant veel minder resultaat.

Het roekeloze achtbaanbeleid van de Nederlandse regering leidt ertoe dat bij de argumentatie voor maatregelen teveel nadruk op de bezetting van ziekenhuizen en intensive care wordt gelegd. Andere zeer belangrijke argumenten zijn:

Voorkómen van langdurig Covid19. Van degenen die ziek worden, zullen er volgens RIVM-onderzoek 25 tot 40% van de jongere leeftijdsgroepen niet binnen 3 maanden genezen. En van die 25 tot 40% zullen er dan weer 10% tot 16 procentpunten chronisch ziek blijven, gezien een recent onderzoekbericht van het nationaal bureau van de statistiek voor het VK.

Een rekenvoorbeeld: Als een evenement 600 bezoekers heeft in de categorie van 16 tot 25 jaar en daarvan worden er 200 ziek, dan bestaat er een grote kans dat 20 bezoekers chronisch ziek blijven.

Zie ook het gekoppelde NOS-artikel

De acute ernst hiervan heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse regering 1,5 miljard dollar heeft bestemd voor onderzoek op dit gebied.

Voorkómen van de belasting van andere onderdelen van de zorg dan ziekenhuizen en intensive care. Patiënten met langdurig Covid19 bezoeken huisartsen, allerlei specialisten en fysiotherapeuten. Vanwege de onduidelijkheden en de variëteit van de klachten ervaren artsen moeizame en vaak ontbrekende behandelingen.

Voorkómen van varianten die besmettelijker en/of gevaarlijker zijn. Of niet gevoelig zijn voor de afweer door de vaccins. De deltavariant is een voorbeeld van die varianten. Een land dat de ziekte laat voortwoekeren, wordt een variantenfabriek. Hoe groter de fabriek, hoe meer varianten.

Ook is een veel gehoorde kreet sinds 26 juni: “Ik ben blij dat de corona nu voorbij is” Dat is grote onzin!

Na de versoepelingen was ik bij een begrafenis, Bij het deel na de officiële plechtigheid was de meerderheid van overigens serieuze mensen aan het zoenen, knuffelen en handen schudden. Dus geen feest en ook niet ‘s-nachts.

Enkele dagen geleden was ik in de hal van een museum. Vrijwel niemand hield de voorgeschreven afstand.

In supermarkten zag ik veel mensen die de voorgeschreven afstand niet meer hielden

De minister van volksgezondheid beweert dat niemand deze snelle stijging van de besmettingen had voorzien. Dat is een aperte leugen. Diverse virologen hebben gewaarschuwd.
De regering wist echt wel dat men een risico nam met de versoepelingen op 26 juni 2021.

De slag om de vierde golf is eigenlijk al verloren, voordat die begonnen is.

 

 

3 reacties

 • Bob

  Helmplicht voor snorfietsen is ook zo’n kwestie. Met een maximumsnelheid van 25 km/u zou een helm niet nodig zijn (is al twijfelachtig, maar goed). Maar een snorbrommer / snorscooter met blauw kenteken die ook daadwerkelijk niet harder rijdt en wórdt gereden is haast zo zeldzaam als een dodo. Dat doen we ook zelf maar toch vind ik beter beleid en handhaving op zijn plaats.

 • Wij houden ons niet aan de beperkingen en ‘dus’ heeft de regering het gedaan.

  Dat klopt niet, Jaap, want wij zijn zelf aan het blunderen omdat we denken dat het wel kan. Wij gebruiken zelf onze hersens niet meer.
  De schuld naar de regering schuiven is dus zwak.

  Wie is hier nou de sufferd?

  • BreugelJaap

   Beste Wim,

   Bedankt voor je reactie.

   Op zich is het een goede vraag wie verantwoordelijk is voor het gedrag bij de preventie van besmetting met het coronavirus.

   Ik denk dat iedere inwoner naar beste kennen en kunnen verantwoordelijk is voor het eigen gedrag. Bijvoorbeeld zelf op de 1,5 meter letten en eventueel anderen daarop wijzen.

   Als het echter gaat om het algemeen belang en leiding geven is de regering verantwoordelijk. Die heeft terecht een ruim, wettelijk mandaat gekregen om maatregelen te nemen.
   Uit opinieonderzoek is gebleken dat een ruime meerderheid daar achter staat.

   De beëindiging van vrijwel elke maatregel op 26 juni hoort bij die verantwoordelijkheid van de regering.
   In de aanloop daartoe was het al duidelijk dat de deltavariant de overhand ging krijgen. Gezien de ervaringen van andere landen was het zonneklaar dat een exponentiële toename van besmettingen met het deltavariant in aantocht was. Ook had het coronatijdperk tot dat tijdstip geleerd dat er veel ongedisciplineerde inwoners zijn; daar hoort een regering rekening mee te houden.

   De regering heeft bij de motivering van de beëindiging van vrijwel elke maatregel de indruk gewekt dat alle seinen op veilig stonden. Weliswaar werd als goed huisvader de raad gegeven om voorzichtig te zijn, maar dat is een wazige uitspraak en zien velen als nietszeggend maar goed bedoeld. Passagiers van een zinkend schip hebben er weinig aan als de kapitein niets méér doet dan vertellen dat zij voorzichtig moeten zijn..
   De regering was door deskundigen gewaarschuwd.

   Per saldo is de regering volledig verantwoordelijk voor dit fiasco van bestuur en beleid. Flauwekul als “Niemand heeft het voorzien” is niet waar en kinderachtig.

   Vandaag staat de teller op 10.345 besmettingen tijdens de afgelopen dag. De blunder heeft enorme gevolgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *