De terugkeer van de stadsschilder

Zomaar een dag in de herfst, najaar 2022, ik loop door het centrum van Eindhoven en wat schetst mijn verbazing.. Er staat zowaar iemand te schilderen, midden op straat. Allerlei vragen komen bij me naar boven, mag dat, hoe kan dat ? Maar nog belangrijker waar haalt deze man het lef, de overtuiging vandaan ? Zomaar stilstaan en kijken naar de omgeving.

De eenvoud raakt me, alsof denken, voelen en willen samenkomen in een moment. Ik observeer. De grote wereld wordt hier klein gemaakt. Wolkenpartijen, gebouwen maar ook schaduwen en weerspiegelingen. In rake kleurschakeringen geeft de stadsschilder zijn omgeving weer. Tijd en ruimte worden neergezet op het platte vlak.

Hans aan her werk Foto: Tom

Waar de mensenmassa zich nog steeds voortbeweegt als in de tijd van Breitner of Israëls staat de stadschilder stil. Hij ziet de wereld en ik zie de wereld via zijn schilderij. Deze kwaliteit daar wordt ik echt gelukkig van. Ik spreek hem aan en vraag of ik een bescheiden stukje hierover mag schrijven. ‘Natuurlijk’ antwoordt hij en geeft me zijn kaartje. Hans Versfelt is zijn naam.

Als ik terug fiets heb ik het idee alsof ik een levende legende heb gesproken, kaliber Vincent van Gogh. Een buitenmens, een stadsschilder. Het wordt een mooie dag.

Tom

8 reacties

 • Geweldige schilder. Uniek in zijn soort. Wij laten graag zijn stadsgezichten, strandopgang op winderige dagen en een grazende kudde in de Achterhoek in februari 2023 weer zien in Vorden (A-quadraat)

 • Riekje

  Stadsschilder, maar ook landschapschilder, met name in de Achterhoek heeft hij meesterlijk weilanden met grazende koeien geschilderd.

 • Mooi stukje Tom. En met Hans Versfelt heb je meteen een kanjer van het pleinair schilderen gespot.
  Mooie plek met die Lichttoren

 • Met Hans Versfelt heb je wel meteen een kanjer van het Buitenschilderen te pakken!
  Heel inspirerend.

 • Peter Ritskes

  Wat een prachtig cadeau voor de stad, Hans en zijn penseel, wanneer die samensmelten ontstaat er een blijvende positieve herinnering, hierdoor kunnen we ook de mindere momenten weer beter aan.

 • Dat is Hans Versfelt, een levende legende! Mooi gespot!

  We zijn er trots op zijn schilderijen van Eindhoven, de zee, het landschap, Breda, Amsterdam, enz. bij ons in de galerie in Nuenen te kunnen laten zien!

 • Jolanda

  Mooie woorden!

  Stadsschilder laat ons de stad opnieuw beleven, kijk eens niet naar je scherm.

  Terugkeren/ volver/ revenuer van de schilderkunsten

 • Rien Valk

  Bedankt Tom voor dit leuke stukje. Ik vind het ook leuk om een kunstenaar aan het werk te zien in de stad. Dat gold ook voor de urban Sketschers die 20-22 mei in Eindhoven waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *