De Tongelreep is gered!

Het is gedaan met De Tongelreep, leve De Tongelreep. Wethouder Steenbakkers heeft het voor elkaar: er komt een nieuw zwembad en de voltallige gemeenteraad viert feest. Mijn telefoon had het gisterenavond ook druk met feestvieren. De berichtenstroom deed niet onder voor een gemiddelde nieuwjaarsnacht toen het chloornieuws naar buiten sijpelde.

Feest
En ja, het is feest. De wethouder kan een nieuwe fase in het Eindhovense topsportboek bijschrijven: het Nationaal Zwemsportcentrum wordt de thuishaven van álle topsportactiviteiten van de KNZB.

Feest
Er zijn zwemsportfamilies waar de vlag nu echt in de top kan. De droom komt nu helemaal uit. En het mag een prestatie heten wanneer je niet deelneemt aan een democratisch proces, zoals dat destijds door een voorganger van de huidige topsportwethouder wel werd georganiseerd én afgerond.

Feest
Het is een betaalbaar bad geworden, het kost gemeente Eindhoven slechts 5 miljoen euro extra, bovenop het oorspronkelijke plan. Daar staat tegenover dat het ogenschijnlijk willekeurig geldspuwende Brainportenvelopje er nog eens miljoenen bijlegt. 7,5 miljoen euro. We zijn dus van een oorspronkelijk bedrag van 12 miljoen via 21,5 miljoen naar nu 28 miljoen euro gekatapulteerd. Driewerf hoera!

Feest
Ook bij recreantenverenigingen komt de polonaise vlot op gang. Reden daarvoor is de toezegging van wethouder Steenbakkers dat de recreantenverenigingen in de klankbordgroep mogen plaatsnemen die zich er tijdens de bouw ’tegenaan’ bemoeit. De democratische en transparante wijze waarop het huidige voorstel is ontstaan, belooft dan ook veel goeds en is een betere voorspeller dan de gesprekken die door oud-wethouder Wedemeijer zijn georganiseerd en waaraan álle belanghebbende hadden kunnen meedoen.

Pas bij de laatste inspraakavond, te laat, kwam Cees Rein van den Hoogenband als niet-officiële representant van de zwembond met een ‘veel verstandiger’ plan. Dat plan leek overigens sprekend op het huidige.

Top, zo’n sportwethouder! ( dhr. Steenbakkers, CDA )

Feest
Ook de recreatieve zwemmertjes van EIndhoven die na jaren weer kunnen gaan genieten van een bak met water zijn blij. Het kaartje kost straks nog géén 7 euro. Voor dat geld gleed je de laatste jaren van De Tongelreep nog niet eens door de Turbotol.

Megafeest
Het allergrootste feest staat ons natuurlijk te wachten wanneer De Tongelreep heropend wordt. De opvolger van Stijn Steenbakkers herinnert zich de vage afspraken uit het verleden anders dan zijn voorganger. De realisatiekosten blijken toch nog veertig procent hoger te liggen en de gemeenteraad ziet geen weg terug dus dat gat wordt met Eindhovens belastinggeld gevuld. En 35 miljoen euro, wie maalt daar nou om?

De Eindhovense SportAwards 2025
Het feest der feesten, die heisse Superparty, jetzt geht’s los! Oftewel: de Eindhovense SportAwards 2025. Waar anders georganiseerd dan in het gloednieuwe Van den Hoogenband-familiebad. Het is dan ook de altijd spannende avond van de SportAwards van Eindhoven. In de Cees-Rein van den Hoogenbandlobby zijn alle genodigden welkom om onder het genot van een hapje en een drankje in alle rust de hand te schudden van Koning Willem-Alexander alsmede alle NOC-NSF representanten. De congresruimte erachter puilt uit en de sfeer zit er goed in. Tout bekend Eindhoven is aanwezig en keuvelt gezellig in het lege hoekje achterin. Zelfs burgemeester Torunoglu is van de partij en commissaris van de Koning Depla is er ook. Let wel: er kan veel veranderen in 5 jaar!

Spetter, Pieter, Pater, díe rekening komt later…

In het oude zwemstadion, dat in 2026 ongetwijfeld aan een grondige renovatie toe blijkt, worden de bezoekers middels een geprojecteerd hologram van Pieter van den Hoogenband rondgeleid. De jongste bezoekertjes zien de minst versleten tribunestoeltjes die Eindhoven ooit gekend heeft en zijn diep onder de indruk.

Klapstuk van de avond is het nieuwe Robert van den Hoogenband-bad, de waterpolo topsportarena. Dit hypermoderne trainings- en wedstrijdbad is een prachtige bak met water en zeer multifunctioneel zolang het maar met waterpolo te maken heeft want voor recreatief gebruik is het water een paar graden te koud.

De avond wordt geopend door de aquisition en eventmanagers van Eindhoven247 en BrabantSport én een consultant van ‘Hoogenband Sports en Events’. Het blijkt Robert van den Hoogenband zelf, namens alledrie welteverstaan. Na een korte openingsrede wordt door de ceremoniemeester het gelegenheidsduo Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk aangekondigd en onder het blazersgeschal van het achtergrondorkest begint de avondvullende show.

“Van harte welkom in deze prrrrrrachtige accommodatie dames en heren. Het zal u niet verrassen maar alle genomineerde Eindhovense kanshebbers voor de titel sportman en sportvrouw van het jaar zijn ook dit jaar afkomstig uit dit fantastische zwemparadijs….”

Spetter Pieter Pater, ’t bad opent vandaag wat later…

Buiten bij de voordeur hangt een scherm waarop een groepje Eindhovense pubers de vertoning gelaten gadeslaat. Er komt een gezin aangelopen. ‘Kunnen we er niet in vandaag?’, vraagt de moeder een tikkeltje teleurgesteld. En terwijl de sippe gezichtjes van de jongste twee kindjes de pukkelige pubers aankijken antwoord één van hen. ‘Eén of ander feestje schijnbaar… het is hier altijd wat.’

De gastjes blijven nog even hangen en het gezin draait om, zoals de afgelopen jaren zo vaak met gezinnen gebeurde. Nog net valt te beluisteren hoe de vader aan zijn vrouw en kinderen voorstelt: “Zullen we iets lekkers gaan eten bij opa Bob? Maar dan mogen jullie niet zeggen dat het zwembad weer dicht was. Beloofd?’

Een reactie

  • Rien Valk

    Is satire het enige wat ons nog rest, om duidelijk te maken dat we verkeerd bezig zijn? Lekker zwemmen met de kinderen 4x € 7,- = € 28= 56,- oude guldens of mag je die vertaalslag niet meer maken. Maar ach onze welvaart in brainport is goed verdeeld dus zo’n bedragje kan elk Eindhovens gezin makkelijk ophoesten.

    Hoe zit het eigenlijk met het buitenbad is dat in de zomer nog beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *