De verwaarlozingsstaat van de regeringen Rutte

Volgens de oversterfteberekeningen van het CBS zijn er door de eerste coronagolf in Nederland circa 10.000 mensen overleden, door de eerste 12 weken van de tweede coronagolf 5.300 mensen. Totaal 15.300 overledenen.

Van de eerste golf wordt het aantal mensen met lang Covid19 geschat op 25.000 tot 30.000. Evenredigheid met de overledenen tussen de 2 golven geeft een vermenigvuldigingsfactor van 1,53. Totaal 38.000 tot 46.000 mensen met lang Covid19.

Vergelijken we de sterftecijfers met de internationale koplopers het VK en de VS in ongeveer dezelfde periode dan blijkt Nederland ook tot de kopgroep te behoren. Nederland met 17,5 miljoen inwoners (874 per miljoen). Het VK met 66,5 miljoen inwoners en circa 65.000 overledenen (977 per miljoen); de VS met 328 miljoen inwoners en circa 300.000 overledenen (915 per miljoen).

Wat een vreselijk slecht resultaat!

In een artikel van de NOS wordt aandacht besteed aan de besmettingscijfers, vergeleken met die van andere landen. Daarbij blijkt Nederland ook een vreselijk slecht resultaat te boeken.
Zie:
https://nos.nl/artikel/2361938-nederlandse-besmettingscijfers-uitzonderlijk-hoog-ook-wereldwijd.html

En na de besmettingen komen de ziekenhuisopnamen.

En bij dit alles zou in Nederland de vaccinatie op 8 januari 2021 beginnen, later dan in vele andere landen.

Hoe komt dat toch? Uiteraard zijn er onderzoeken nodig om die vraag geheel correct te beantwoorden.

De vraag rijst ook wat er eigenlijk gewoon was in de afgelopen 10 jaar: gemeenten taken toebedelen met te weinig geld, mishandeling van ouders die toeslagen krijgen, een participatiewet die bij voorbaat mensen beschuldigt van oplichting, sociale werkplaatsen opheffen zonder reële alternatieven, centralisatie van grote gemeenten, bezuinigen op bijstand en dat geld toebedelen aan de welgestelden, woningnood bevorderen, stikstofuitstoot laten voortduren, inspraak bij ruimtelijke ordening verminderen, enzovoort. Als dat gewoon is, dan is de pandemie toch ook heel gewoon.

Louter op basis van de resultaten kunnen we wel vaststellen dat de verantwoordelijke leiding van de publieke gezondheidszorg in 2020 voortdurend faalt. Tenzij dat falen gezien wordt als heel gewoon. Dat falen wordt ten dele veroorzaakt door 10 jaar bezuinigingen op en reorganisaties van die gezondheidszorg.

Anders gezegd: de regeringen Rutte hebben een verwaarlozingsstaat Nederland opgeleverd.

Een reactie

 • Egbert-Jan Sol

  Tja, enkele feiten:

  mondkapjes en beschermende kleding werden te laat besteld, hoewel een maand voor het begin in februari verzoeken over extra bestelling niet werden opgevolg.

  verzorgenden in bejaardenhuizen hoefde geen mondkapjes en bescherming, in augustus kwam daar een excuusje voor.

  mondkapjes in openbare ruimtes waren niet nodig, totdat er genoeg waren, toen waren ze wel nodig, zelfs verplicht.

  testen waren er niet genoeg, opschalen, nog niet genoeg, pas in na 6 maanden rond oktober werd het beter en nu 9 maanden later kan iedereen zich laten testen. 9 maanden.

  vaccineren, ieder maand vertraging bij 60 doden per dag op stel 20 miljoen mensen, is 3 per miljoen x 30 dagen is afgerond 100 extra doden. Iedere vaccine dat land binnen komt moet zo snel mogelijk worden verwerkt, dat is de bottleneck.
  Maar in NL is het belscript nog niet klaar, duurt het een maand op 25 tenten op te zetten of test locaties aan te passen, zullen er dan wel te weinig mensen/middelen zijn op op te schalen,

  Je moet je iedere drie weken de capaciteit verdubbelen op de vorige groep en nieuwe mensen te vaccineren. Denken we dat we dat kunnen met mensen die niet eens in een dag een belscript kunnen bedenken en testen? Oh ja en dan is er nog iets met een IT systeem waar privacy discussie nog maanden zullen duren. In China hadden een miljard mensen een QR code app binnen een paar weken, hier laten we de economie nog maanden op slot zitten omdat er iets met privacy mogelijk wettelijk niet 100% waterdicht zit.

  Over verwaarlozingsstaat gesproken., een bezorgde burger die waarschijnlijk niet meer op dezelfde regering gaat stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *