De vonk van der Valk

Verdorie, het staat er echt: Van der Valk krijgt het congrescentrum niet rond en houdt de bouw ervan voor gezien. Menigeen zal het verrassen, maar iedereen met een beetje gevoel voor actualiteit zag deze uitkomst allang aankomen. De wereld is inmiddels zo verdraaid dat ‘het’ nu even niet lukt. En ‘het’ zal op meer plekken in Eindhoven niet lukken en dat is maar goed ook.

Kapitealisme
De iconische gebouwen, de ‘ballonnetjes van Winy Maas’ en het hoogte-eiland dat onze stad voorgoed op de kaart zou moeten zetten kunnen de vriezer in. De roze focus van de fancy flat-fans lag en ligt op ontwikkeling van de duurste bouwgrond, bebouwing van de meest kwetsbare plekken in onze binnenstad en op projecten met de langst denkbare bouwtijd. Grote ontwikkelaars kregen zo ongeveer een carte blanche om te bouwen waar de dromers van dachten te dromen. Een ongekende stuwing leek op gang te komen, vast en zeker resulterend in een eruptie van beton, staal, glas en hoogwaardige materialen.

Toch blijkt die artificiële uitbarsting een steeds minder indrukwekkende vorm aan te nemen. Het idealisme blijft, maar de centen blijken steeds moeilijker te vergaren. Het congrescentrum aan de N2 is de tweede kanarie in de kolenmijn in korte tijd. Eerder viel in het Eindhovens Dagblad al te lezen dat de realisatie van de Victoriatoren wankelt.

Toch anders?
Het is sneller gegaan dan ik had verwacht. Niet zozeer de burgers met bedenkingen maar uitgerekend iemand met lak aan burgers in het algemeen, en Oekraïners in het bijzonder, heeft de wereld een zwieper gegeven waar we in Eindhoven nog even geen antwoord op hebben. Of was het dan toch de Aziatische griep die ongetwijfeld het fundament vormde waarop de huidige recessie zich lijkt te ontwikkelen?

Voor de toekomstige inwoners van Eindhoven
Het is al vaker gezegd en geschreven: eigenlijk zouden de toekomstige bewoners van onze stad een stem moeten hebben. In mijn optiek kan er weinig beter zijn dan de huidige ontwikkeling waarbij een pas op de plaats er misschien nog voor zorgt dat de stad en haar bestuur niet alsnog failliet gaan. De stedelijke democratie is al op sterven na dood en dat lijkt me voor de stad en haar toekomstige bewoners minstens zo belangrijk als een iconisch en onbetaalbaar stadshart. Misschien is het tijd voor een congres. Koningshof schijnt nog ruimte te hebben…

3 reacties

 • We zullen zien of de kille wind van de realiteit ook doorgedrongen is tot de ontwerpers van het Stadhuisgebied. Ze presenteren hun plannen, waarvoor het Muziekgebouw is afgehuurd op 16 november! ‘t Is wel kleiner dan de Koningshof, maar toch ruimte zat. Kom jij ook kijken? Dan snel aanmelden vóór 11 november!

  Dit is de uitnodiging van de gemeente:
  ——————————————

  Informatiebijeenkomst over toekomst Stadhuisplein op 16 november.

  Het Stadhuisplein van Eindhoven wordt de komende jaren ontwikkeld tot een groene en levendige omgeving met veel nieuwe woningen. Eind 2021 stemde de gemeenteraad in met het integraal gebiedskader. De afgelopen periode hebben gemeente en ontwikkelaars gewerkt aan de eerste ideeën voor het nieuwe Stadhuisplein. Ben je nieuwsgierig naar de stand van zaken, hoe het verder gaat en hoe je daarbij kunt meedenken? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op woensdag 16 november van 19.30 tot 21.30 uur in Muziekgebouw Eindhoven.

  Stapsgewijs werken gemeente en ontwikkelaars toe naar een nieuwe inrichting van het Stadhuisplein. In totaal gaat het om zes verschillende plannen voor nieuwbouw, voor in totaal meer dan 1200 woningen. Ook is gestart met de voorbereidingen voor het opstellen van een masterplan openbare ruimte, waarbij vergroening een belangrijk uitgangspunt is.

  Presentaties en informatiemarkt
  De eerste stap is het afstemmen van de vorm en hoogtes van de nieuwe gebouwen. En hoe deze zich verhouden tot elkaar, het plein en de bestaande gebouwen. Daarvoor is een (digitale) maquette gemaakt. Schetsen van de nieuwe gebouwen kun je nu nog niet zien. Dat volgt later. Maar je krijgt wel een beeld van de eerste ideeën en plannen. Na de (plenaire) presentaties kun je tijdens een informatiemarkt in gesprek met de architecten en ontwikkelaars over de verschillende plannen en een reactie achterlaten.

  Programma 16 november
  19.00 uur – Inloop met koffie/thee
  19.30 uur – Presentaties (plenair): laat je informeren over de stand van zaken van de bouwplannen.
  20.30 uur – Informatiemarkt. Bekijk de informatie per project, ga in gesprek, geef je reactie en laat weten over welk(e) project(en) je verder wilt meedenken.
  21.30 uur – Afsluiting.

  Aanmelden
  Interesse in de informatieve bijeenkomst over het Stadhuisplein? Je bent van harte welkom.
  Meld je uiterlijk vrijdag 11 november aan op openeindhoven.nl/stadhuisplein.

 • Rien Valk

  Hear hear!! Icould not agree more.

  Misschien is het een idee om eens rond te kijken in het Maankwartier in Heerlen dat krijgt weliswaar ook kritiek maar wat ik er nu van gelezen en op foto’s gezien, veel warmer, menselijker en bijzonder dan de Eindhovense plannen. Ik ga er zelf vast nog een keer foto’s maken.

  Tijd voor inspiratie en herorientatie bestuurlijk Eindhoven? Neem dan de wensen en ideeën van jullie burgers ook eens serieus mee!

  • Eindhovenaar

   Maankwartier is een mooi project!

   Maar vanuit jullie standpunt, retoriek in dit artikel, net zo megalomaan als een congrescentrum van Ben van Berkel aan de A2.

   Denk je dat het maankwartier sociale en betaalbare woningen heeft?

   Kijk die docu van “hart voor Heerlen” maar eens terug! Zie je dat Michel Huisman juist heel kritisch is naar alles maar functioneel boven esthetisch bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *