De wankele stoel van Rutte?

Is eindelijk het zagen aan de poten van Rutte zijn stoel begonnen?
De laatste weken hoorde je steeds vaker dat de bestuurlijke crisis niet aan de persoon Rutte opgehangen moet worden. Dat iedereen in de tweede kamer medeverantwoordelijk is. En natuurlijk klopt dat. Tegelijkertijd is het net iets te makkelijk om de verantwoording te verdelen over de 150 zetels. Door de persoonlijke stijl van Rutte, het afdwingen van bepaalde werkwijzen (bijv. het vooroverleg voor de ministerraad) en natuurlijk het vertegenwoordigen op geheel eigen wijze, van het liberalisme ( het hebben van een visie is niet nodig volgens Rutte) zorgen wel degelijk voor een persoonlijke noot. Het is wel degelijk aan Rutte te wijten dat er een bestuurscrisis is.

Dat Rutte op zou moeten stappen is dus eigenlijk vanzelfsprekend. Wie dan wel aan het roer bij de VVD? Tja dat lijkt omdat dat Rutte met ijzeren hand de scepter zwaait binnen de VVD, toch een vraagstuk.

Waarom er binnen de VVD geen opvolger is voor Rutte vraag ik me al langer af. Misschien kan iemand dat eens uitzoeken of een mooie analyse maken. Zelf heb ik geen VVD contacten. Wellicht dat de allesoverheersende persoonlijkheid van Rutte een rol speelt.

Voor hen die Rutte liever zien gaan dan komen glooit er misschien dan toch hoop aan de horizon. Ik las op de NOS site https://nos.nl/artikel/2382307 dat een zekere meneer Dröge oproept tot meer kritische VVD-ers in de tweede kamer. Dat het besproken gaat worden op een VVD congres laat zien dat er misschien toch VVD-ers zijn die de Rutte doctrine willen doorbreken.

Wordt het dan toch een beetje lente? Of zou het toch weer een opzetje van Rutte zelf te zijn?

Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *