De wereld staat in brand

Het was een mooie afsluiting van de burgemeester. Hij werd er emotioneel van, zo zei hij. ‘De wereld staat in brand’. Bij de vorige crisis, ten tijde van de eerste corona-uitbraak moest de show nog hoe dan ook doorgaan. De Eindhovense bevolking kreeg een gloedvol betoog van diezelfde burgemeester over wat de stad te wachten stond en hoe zij zich zou transformeren. En voor de eerste tehuizen leegstroomden werd de nietsontziende hoogbouwtrein in de eerste versnelling gezet.

Groots
Raadsleden moesten nog leren digitaal te vergaderen en kwamen om in de informatie. De verdichtingsvisie moest met de hoogst mogelijke snelheid door de raad worden geloodst met als pressiemiddel de wettelijke verplichting die met rasse schreden naderde. Er was namelijk een nieuwe omgevingswet aangekondigd en er was geen seconde te verliezen. Tegen die achtergrond wilde geen enkel raadslid de belemmerende factor zijn en werd met overgrote meerderheid gekozen voor de weg naar bouwen in de hoogte, dakgroen en jawel, een zichtbare waterader in de binnenstad. Het moet van Eindhoven een grootse stad maken, gewoon omdat dat nu eenmaal moet.

Omgevingswet
De noodzaak van de hoge beslissnelheid ontbrak twee jaar geleden en is er nog steeds niet. De aangekondigde omgevingswet is inmiddels voor de vijfde keer uitgesteld, maar de idealistische voorstanders en/of economisch belanghebbenden kregen hun zin: hartje Eindhoven wordt een bouwput resulterend in een prachtige bouwmassa met woonruimte voor iedereen. Wie de vraag stelt of het is wat de stad nodig heeft, neemt het risico afgeschoten te worden. Wie stelt dat de grootste projecten de meeste tijd nodig hebben en dus juist niet snel zorgen voor verlichting van de druk op de woningmarkt ook. In Eindhoven hou je naarmate je dichter bij het Stadhuisplein komt maar één geloof over met als leidraad: “Volproppen, die kern van de stad”. Alsof de ruimtelijkheid die ons stadshart onderscheidde van dat van bijvoorbeeld Rotterdam a priori verwerpelijk zou zijn.

Grenzen aan de macht
Terug naar de laatste vergadering waarin mevrouw Schreurs, voorheen D66 wethouder, de oren gewassen kreeg na het afserveren van mogelijk haar laatste motie. Wie het niet meekreeg kan daarover meer vinden in het Eindhovens Dagblad dat er zelf nog een schepje bovenop deed. Kort samengevat (en in mijn woorden!) is zij van mening dat het huidige college en eigenlijk ook de raad, de democratie in Eindhoven in gevaar brengt. De macht van de meerderheid wordt mogelijk ten volle ingezet tegen belangen van de burgers van Eindhoven.

Ik weet niet of zij gelijk heeft, dat moet de geschiedenis bewijzen, maar ik heb wel de neiging om het in dit opzicht met haar eens te zijn. Want in Eindhoven is iets raars gaande. Ook nu het oorlog is in het oosten van Europa.

Welke discussie?
Juist in het digitale vergadertijdperk is over vrijwel geen enkel thema echt lang gediscussieerd. In de afgelopen twee jaar kwam het haast nooit tot een politiek discours, althans niet in de digitale arena die iedereen kon volgen op smartphones, tablets of peeceetjes. Het mooiste voorbeeld is de stadsontwikkeling, of liever de oplossing van de wooncrisis. De Eindhovense gemeenteraadskeden lijken te zijn verworden tot klanten van een vastgoedrestaurant: er valt genoeg te kiezen zolang het maar op het aangeboden menu staat. Een menu dat in Eindhoven gedurende de burgemeestersperiode van John Jorritsma in steeds sterkere mate werd bepaald buiten de raadszaal. Mevrouw Schreurs vindt daar iets van. En dat recht heeft ze. Het is aan de kiezer om te bepalen of ze daarvoor bestraft of beloond zou moeten worden.

9 reacties

 • Egmond

  Democratie onder een narcist als Jorritsma? Echt nie! En de coalitie doet gezellig mee.
  Deze stad is verloederd. De enkele die zich uitspreken, en de b&w aanspreekt, krijgt te maken met een belachelijke behandeling, en zelfs bedreigingen. Scheurs benoemt het allemaal, maar krijgt de mes in haar rug niet alleen van B&W, haar collega’s, haar vroegere partij en nu dan door die slechte journalist van die slechte krant ED. Zo heerst de macht over de redelijkheid.
  En wethouder Yasin Torunoglu laat weer eens zijn ware gezicht zien.

 • Eindhovenaar

  Knap hoe je het gedrag van een burgermeester, die idd nogal snel in paniek schiet met zijn burger oorlog uitspraken tijdens de avondklok rellen, hebt gebonden aan de hoogbouw waar onze Bob geen liefhebber van is.

  Maarja wie een stok zoekt om mee te slaan zal hem vinden.

  • Bob

   Goed lezen is ook een vak.

  • Pieter

   Deze man die eerst VVD-er is, en naar een heel lange tijd ook nog de rol, functie van burgemeester vervult heeft zich door de heersende familie elities/maffia/bestuurscultuur of hoe je dit ook allemaal wilt noemen, zich laten meevoeren door gemaakte hectiek om hem heen..
   Hij heeft hierdoor gefaald, keer op keer.

   Mevrouw Schreurs, waar we veel van kunnen zeggen, nu actief met Gewoon Eindhoven, heeft dit falen nog netjes verwoord vorige week.

   Helaas, de Raadsleden lijken wel geselecteerde personen in het verlengde van dit proces.
   Deze stad krijgt wat zei verdient; meervoudige armoede en besturing via ondermijnen structuren.

   Indertijd is de heer Jorritsma mogelijk om zijn ijdelheid oa geselecteerd. Hij loopt er per slot van rekening nog enigszins netjes bij. De rest van de Raad, ach kijkt u zelf maar….

   Volgens sommige mensen is hij te ijdel, schijnt hij zelfs narcistisch trekjes te hebben en is hij een ramp gebleken voor de stad.
   Kijk bijvoorbeeld met wat voor soort hoogbouw plaatjes op zijn Twitrer account hij is omgeven, en je walgt ervan.
   De afdeling communicatie en wat andere krachten van het stadhuis spelen hierin een zeer kwalijke rol.

   Ook de toch duistere rol van de 365 – en 247, semi flink gesubsidieerde, organisaties is eng.

   Hopelijk gaat er een keer flink gehakt worden in de uitgaven patronen van de gemeente, waarvan deze belastinguitgaven helemaal niet nodig zijn.

   De VVD zou hier toch heel blij van moeten worden in Eindhoven, net als de PvdA, Groen Links en D66 die dit dan voor andere dromen/wensen kunnen iin zetten…

   Wilt u echt een kwalitatief politiek tegengeluid blijven horen?
   Stem dan bijv. op: de Piraten Partij, Partij voor de Dieren of Gewoon Eindhoven.

   Dank Bob voor dit uitstekende artikel. Je vervult een grotere rol dan de hele ED redactie bij elkaar. Hopelijk worden ze daar ook een keer wakker.

   • Eindhovenaar

    Tegengeluid waarop, die roepen idd wat iedereen wil horen maar wat totaal niet realistisch is. Nee daar heb je wat aan, dan liever de harde waarheid!

    Piraten partij wil het aan banden leggen van beleggers ophogen tot 5 ton, leuk! Maar waar moeten die studenten dan wonen, als er geen pandjes meer worden gekocht en gesplitst, Die komen dan uit bij kamers van 600 p.m. waar ze uitgebuit worden door een Camelot. En waar moeten de expats terecht?

    Of de woonbedrijven aan zet brengen, nog zo’n geweldig idee. Alleen hebben ze niet nagedacht of die de mankracht, laat staan daadkracht hebben om zo’n opgave te vervullen. Zoals de oude schoolgebouwen die gemeente (in 2018) aan ze heeft verkocht en waar nog steeds niks is gebeurt. Nee daar ga je het vast mee redden.

 • Chris

  Schandalig hoe Jorritsma zich liet gaan. Dat is dus het ware gezicht van de VVD. Dat geldt ook voor de fractievoorzitter VVD Eindhoven: ‘gevaar voor democratie/ politiek/ de stad’. Ten slotte deed de journalist van het ED vrijwillig mee met de stemmingmakerij. Hoezo een journalist behoeft neutraal te zijn. Voorts vond de wethouder van PvdA het normaal om een collega ‘kut wijf’ te noemen en haar verrot te schelden.
  De kogel van Pim Fortuyn komt dit keer niet alleen van links maar ook rechts. Hoever moet dit gaan? Juist dit soort uitspraken en deze houding, zorgt ervoor dat de democratie, de politiek en de stad in gevaar is.

 • Hebben we het gevoel dat het met een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeenteraad en wethouders wel beter gaat?

  • bleenhouwers

   Zou kunnen. Volgens velen is Klaas Dijkhoff de gedroomde kandidaat. Dan maakt de samenstelling van het college eigenlijk al niet meer uit. De slimste mens voor de hoofdstad van de slimste regio. Alle seinen op groen voor dit uithangbord van bourgondisch Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *