Deel 1: Uit balans. Blinde vlek. De val.

Je kunt het nog zo goed regelen. Voor jezelf, voor je kinderen, je familie. Voor al je vrienden, kennissen. Je zakenmaten. Voor elkaar. Een gevaar zit in een klein hoekje.

Voor wat, hoort wat. Zo begint het handelen, dealen als onderdeel van een bijzondere cultuur. Reciprociteit, handel in invloed, en als het tegenzit, glijdt het verder af. Naar systeemcorruptie en erger.

Zo ook bij een beste vriend van een vriend van mij.

Hij zei tegen mij: “Hij van de trap is gevallen!” “Voorlopig is hij uitgeschakeld. Hij ligt in het ziekenhuis, voor minimaal een paar weken.”

Uit die woorden, het verhaal achter het verhaal, kon ik opmaken: “Het is dus niet best met hem gesteld.”

Wat betekent dit allemaal voor hem?

Je kunt op verschillende manieren vallen, maar als je lelijk valt, beland je in de lappenmand, in het ziekenhuis. Hopelijk komt hij er goed uit. Zo niet, dan ben je aan de beurt.

Je leven verandert. Dan begint het pas. Je bent uit balans. De blinde vlek valt op. De vlek bij jezelf, maar ook de blinde vlek voor de omgeving. Dan pas begint de echte val.

Dat gaat ook gebeuren met deze vriend.

Heel lang hebben grote groepen het niet kunnen duiden, en dan kun je zeggen dat je het ook niet kon herkennen. Maar dat moment gaat voorbij. Door de val ontstaat een leemte. De geur, kleur, het verhaal, komt boven. De ontdekking van die andere wereld.

De nieuwe leemte die is ontstaan, zal weer worden veroverd. Op een ruwe manier. Dat leer je als je geschiedenisboeken leest. Niet sexy in deze tijd, voor de zielloze, ijdele samenleving die we zijn, maar: “Als een Koning van zijn voetstuk valt, start de revolutie!”

Wat dit betekent, zal de toekomst gaan uitwijzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *