Die Corona App, moet dat nou?

Vanaf 1 september kunnen we de door de overheid gebouwde en geteste Corona App downloaden op onze telefoon. Dat is de tweede IT-tool waarmee onze overheid het Corona virus wil beteugelen zonder dat we allemaal opgehokt en afgerasterd moeten worden. De eerste was het Covid Dashboard .

Dit artikel probeert informatie te verschaffen om je te helpen bij de beslissing of je zelf de App ook wilt installeren. We proberen de voordelen aan te geven maar ook een paar nadelen.

Corona App: doen!

De Corona App kan helpen bij het in de hand houden van de verspreiding van het Corona virus. Het is geen vervanger voor normaal voorzichtig gedrag, maar het biedt een extra mogelijkheid door te waarschuwen als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is.

De App geeft misschien het risico van schijnveiligheid: je bent NIET beschermd tegen besmetting van het Coronavirus. Vergelijk het met een zwangerschapstest 14 dagen na de ‘daad’: je bent het of je bent het niet, en als je het bent, dan kun je daar niks meer aan doen. Als je geen kinderen wilt dan had je op het goede moment voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Dus vergelijk social distancing met seksuele onthouding, een mondkapje met een (slecht) condoom en de Corona App met een (slechte) zwangerschapstest.

De Corona App is een nuttig instrument als je weet wat je ervan kunt verwachten. En dat is niet zo veel: je weet nog steeds niet zeker dat je het hebt en je weet ook niet of je het niet hebt.

Je weet niet zeker dat je het hebt:

Als de App alarm slaat dan weet je alleen maar dat jouw telefoon vorige week een andere telefoon gezien heeft waarvan de eigenaar getest is en corona heeft. Waar en onder welke omstandigheden weet je niet. En je weet nog steeds niet of je het zelf ook hebt. Daarom moet je meteen jezelf laten testen en in quarantaine tot je de uitslag hebt. Als je het hebt dan kun je verder in isolatie om te zorgen dat je andere mensen niet aansteekt, waardoor het aantal besmettingen onder controle blijft. Daar doen we het voor!

Als de test uitwijst dat je niet besmet was dan heb je een paar dagen voor de kat zijn viool in quarantaine gezeten, en als dat de zoveelste keer is dan wordt je daar behoorlijk chagrijnig van. Hoe vaak dergelijke ‘false positives’ voorkomen weten we nog niet, maar daar komen we snel genoeg achter. De App kan bij voorbeeld niet zien dat jij de hele dag gewerkt hebt in een kamertje waar aan de andere kant van het gipsplaten muurtje iemand ziek geworden is. De kans dat jij het dan ook hebt gekregen is verwaarloosbaar, maar de App is onverbiddelijk!

Je weet niet zeker dat je het niet hebt:

Als de App geen alarm slaat dan weet je ook helemaal niks. Misschien ben je niet besmet, maar dat weet je niet zeker. Alle telefoons met de App hebben netjes hun werk gedaan en niemand was ziek. Dat is goed. Maar als er iemand ziek was die de App niet geinstalleerd heeft dan kun jij dus toch besmet zijn. Of als er iets stuk is in de App, of als de batterij van jouw telefoon op is, of etc etc, dan kun je toch besmet zijn zonder dat de App je waarschuwt. Deze ‘false negatives’ komen voorlopig veelvuldig voor zolang nog maar weinig mensen de App geïnstalleerd hebben. Als bijna iedereen het ding aan heeft gezet dan werkt het iets beter, maar nog steeds blijft het onzeker.

Dus zonder alarm van de App maar met klachten: laat je testen en ga in quarantaine.

Corona app: niet doen?

Onbetrouwbare overheid en graaiende bedrijven

De Corona App is weer een stap in de richting van totale controle over ons, sukkels van burgers: wie doet het met wie? Op internet worden we al jaren gevolgd door Facebook cs, maar met deze App geven we potentieel ook vrij met wie we contakt hebben in de analoge wereld.

‘Ze’ zeggen dat de App dat nu nog niet doet, maar wie garandeert ons dat een update van volgend jaar van de App of het operating system of het centrale database systeem niet ineens allerlei info doorgeeft aan overheden of bedrijven?

Privacy

De App maakt gebruik van Google en Apple technologie. Google zorgt voor de Android en Apple voor iOS phones. Gaan die bedrijven iets doen met die informatie? Er zijn nog geen harde afspraken gemaakt, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens, dus onze privacy is nog onvoldoende gegarandeerd. De overheid heeft nog huiswerk.

Nauwkeurigheid

De App gebruikt de signaalsterkte van Bluetooth om te kijken wie er bij je in de buurt zijn geweest.

Bluetooth signaalsterkte geeft een slechte indicatie over afstand tussen twee telefoons. Uit eigen ervaring en metingen is 4 meter nauwkeurigheid al heel goed, terwijl je wilt weten of iemand binnen 1,5 meter is geweest. Dus je meet 1,5m +of- 4 meter. Er is een groot verschil tussen metingen buiten en binnen door reflecties van het radiosignaal tegen muren en staande golven waarbij 3 cm opschuiven van de telefoon al een groot verschil kan maken. Het Bluetooth signaal gaat niet door water, dus als twee gesprekspartners hun telefoon in de achterzak bewaren, dan ziet de App de andere telefoon niet. Het Bluetooth signaal gaat wel door muren heen, dus een halve meter afstand met een muur of een spatscherm ertussen ziet de App als ‘te dicht bij’. De App meet dus onnauwkeurig en zal daardoor veel fouten maken.

Contekst

Zit je in een vol café met 100 man in slechte ventilatie zonder goede mondkapjes of zit je buiten met 3 man op 2 meter afstand: de App ziet het verschil niet. Misschien wordt het café goedgekeurd en wordt buiten als risico gezien door de App. De App kijkt alleen naar Bluetooth en weet verder niks van de omgeving van de App. De App zal daardoor ook meer fouten maken.

Zullen we of zullen we niet?

Als je alle plussen en minnen overziet, ga je dan de Corona App installeren op jouw telefoon? Ik wel. Hier zie je dat mijn App al aktief is.

2 reacties

 • Op 2 september is dit filmpje gepost: youtu.be/wI0wyaOYTtg

  Let op, het is van Forum voor Democratie, dus tendentieus taalgebruik van een club die vindt dat Corona allemaal flauwekul is.

 • Wim

  status 3 september:
  – De Corona App is nog niet vrijgegeven, Half september is de nieuwe datum.
  – Na alarm van de app is het niet de bedoeling dat je je meteen laat testen, omdat er onvoldoende testcapaciteit is.
  Dus als je netjes bent opgevoed dan ga je 10 dagen vrijwillig in quarantaine. De rest delete gewoon de app van zijn telefoon.
  – Op 2-sep is een wet door de tweede kamer aangenomen waarin een paar regels zijn opgenomen om ervoor te zorgen dat de app echt vrijwillig is.

  – Ineens komen er berichten in de media dat je de telefoon niet in je achterzak moet houden. Het lijkt er misschien wel op dat deze publicatie een paar slapende honden wakker heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *