DSE helpt kiezen: D66 Eindhoven

Het verkiezingsprogramma van D66 is een vergezicht voor Eindhoven in 2030. Maar wat doen we voor de komende vier jaar?

D66 is een landelijke partij met nu 7 gemeenteraadsleden. Het verkiezingsprogramma is een webtekst van pakweg 40 bladzijden. Het schildert een mooi vergezicht van Eindhoven in 2030. D66 wil radicale veranderingen op het gebied van duurzaamheid, er zijn voor elkaar, op het gebied van samenleven. Groen, water, duurzaamheid en milieu zijn de pijlers voor het programma.

De inleiding moet je maar gewoon overslaan. Dat is een verzameling one-liners in onnavolgbaar orakel-nederlands. Een citaat: “Een gezonde omgeving wordt bijvoorbeeld bevorderd door voortvarend in te blijven zetten op wat we natuurlijk sowieso moeten als we een toekomst willen hebben: het unaniem aangenomen en trouwens enorm veel werkgelegenheid creërend uitvoeringsprogramma voor een klimaatbestendige toekomst”. Bent U er nog?

Het programma gaat over de stad. De meningen van de huidige inwoners zijn niet zo relevant: die moeten zich maar aanpassen aan wat D66 voor hen verzint: een groene stad, vervoer met elektrische fietsen en hoogwaardig openbaar vervoer, aangevuld met automatische elektrische auto’s die je naar de bus brengen. Geen auto’s binnen de ring, niet roken in de openbare ruimte.

De visie op de stad in 2030 van D66 is wel heel mooi. Daar knapt de stad flink van op. Het heeft zin om het programma te lezen, ook als je niet van plan bent om D66 te stemmen. Het is wel geschreven in verdraaid lastig te lezen Nederlands met veel gemeentehuis-taal, Engels, lange zinnen en moeilijke woorden. Waarschijnlijk wil D66 toch graag een beetje elitair overkomen: een partij voor mensen die weten wat belangrijk is voor het volk!

D66 wil een groene boulevard tussen Strijp S en het 18 Septemberplein. Daarvoor moeten we dan wel even het spoor verdiept aanleggen tussen station Strijp en de Berenkuil en een nieuw station onder de grond bouwen . Dat is toch wel zo’n beetje de duurste oplossing die je kunt verzinnen om groen in de stad te krijgen. Over dat geld staat echter niets over in de financiële paragraaf. Maar Eindhoven wordt er wel heel mooi van. En die bouwput op het Fellenoord gedurende minstens 10 jaar vergeten we ook even.

Naschrift:

Het verkiezingsprogramma is een vergezicht voor Eindhoven in 2030. Dat is mooi, maar daardoor kan de partij gemakkelijk struikelen over de betonblokken die de komende jaren voor de voeten van de gemeente liggen. Er moet nog een hoop water door de Dommel lopen voordat het einddoel gehaald is.

 

SMART score (1=slecht, 10=goed) D66 Eindhoven
Specifiek – is de doelstelling eenduidig?4
Meetbaar – onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt?5
Acceptabel – zijn deze doelen acceptabel voor de doelgroep?7
Realistisch – is het doel haalbaar?5
Tijdsgebonden – wanneer is het doel bereikt? (2030!)7

 

Bronvermelding:

https://verkiezingsprogramma.d66.nl/eindhoven/

2 reacties

 • Peter seuntiens

  Beste Wim,
  Bedankt voor jouw inzet en voor jouw overzichten.
  Leuk die partijprogramma’s, maar de vraag waar ik mee blijf zitten blijft:
  Hoe vind ik de vrouw of man, die bewezen heeft over de juiste mentaliteit, inzicht en moed te beschikken om een sociaal (= m.i. boven partijbelang) beleid uit te voeren; die algemeen belang boven macht en samenwerking boven polarisatie durft te stellen.
  De toekomst zal uitwijzen of mijn stem ertoe gedaan heeft.
  Groetjes en iedereen succes met het kiezen.

  • Beste Peter,
   Je vraag kan ik niet oplossen, omdat je een partij kiest en geen persoon.
   Na lezing van een hele serie partijprogramma’s krijg ik wel het gevoel dat de verkeerde mensen de lokale politiek ingaan.
   Het niveau van de meeste partijprogramma’s vind ik ronduit slecht. Hoofdzaken en bijzaken uit elkaar houden is een drama.
   Je kunt dat terugzien in de SMART scores (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/SMART-principe).

   Maar een paar partijen schuiven personen naar voren in hun programma. D66 is er een van, ouderen appel ehv een andere, blanco ook.
   Daar kan ik geen nette afgewogen neutrale mening over hebben. Het wordt dan veel te snel persoonlijk en op de persoon.
   Mijn advies is: Kies een partij die je vertrouwt en zoek daar de beste persoon uit.

   Met vriendelijke groet,
   =wim=

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *