DSE helpt kiezen: PvdA Eindhoven

Door alle prietpraat heen lezend zie je een degelijk programma. Nieuwe dingen: er staat nergens bij hoe het gerealiseerd gaat worden.

De PvdA is een landelijke partij met nu 8 gemeenteraadsleden, de grootste partij in Eindhoven. Het verkiezingsprogramma van 30 pagina’s lang is ronduit warrig. De PvdA wil Rondkomen, Vooruitkomen en Samenkomen: het gaat pas echt goed als we in onze stad verbonden zijn met elkaar.

De opmaak van het partijprogramma met breed uitgesponnen verhalen (meestal met een witte achtergrond), het beleid in het verleden en de toekomst (meestal met een roze achtergrond) en verhalen-uit-het-echte-leven (met een blauwe achtergrond) zorgen ervoor dat de lezer iedere keer de weg kwijt is. Verder loopt in de teksten hevig door elkaar wat de PvdA gedaan heeft, wat de gemeente Eindhoven gedaan heeft, wat per ongeluk goed gegaan is en wat de PvdA in de toekomst wil bereiken. Het programma bevat veel constateringen, maar de bijbehorende conclusies of consequenties blijven achterwege. In voetbaltermen: aan het eind van het programma heb je honderd ballen voor het doel liggen, maar er is geen enkele goal gemaakt.

Het verkiezingsprogramma geeft aan dat de PvdA zich uitsluitend inzet voor de zwakkeren in de samenleving. “Als je pech hebt in het leven, heb je geluk als je in Eindhoven woont”. Alles is erop gericht dat de gemeente ervoor moet zorgen dat de armen, de zieken, de ouden van dagen, de daklozen, etc een redelijk bestaan krijgen. Een boel stichtingen, appjes, clubs en ambtenaren komen langs om ervoor te zorgen dat het allemaal in orde komt. Er is niets te vinden voor de mensen die dat allemaal moeten betalen (want de sterkste schouders …).

Er is wel steun voor startende bedrijven, MKB’s en ZZP’ers, maar de grotere bedrijven moeten zich maar zien te redden of moeten zich zelfs inzetten voor de zwakkeren. Het vliegveld mag doorgaan met uitbreiden onder een paar voorwaarden, maar achterin het verhaal komt de aap uit de mouw: de PvdA vindt dat het vliegveld een paar miljoen dividend per jaar moet overmaken naar de gemeente Eindhoven zodat het financieringstekort niet meer zo opvalt. Fijn voor de buurgemeentes: de vliegtuigen vliegen met een hoop overlast over Son en Veldhoven, en de winst gaat naar Eindhoven.

Auto’s zijn niet meer nodig. De PvdA wil Mobility as a Service (MaaS), “één mobiele dienst die in elke situatie de beste vorm van vervoer regelt. Je betaalt voor het gebruik van mobiliteit, niet voor het bezit”. Eindhoven moet energieneutraal en gasloos. Het subsidiegeld voor energiebesparing mag niet naar de rijke Nederlanders, zoals nu, maar anders : door bindende afspraken te maken met woningbouwcorporaties. De PvdA kiest voor gemengde wijken, dus geen ghetto’s in de stad. Hier ligt een taak voor de gemeente om dat af te dwingen. De sturing moet wijkgericht opgezet worden.Dat maakt Eindhoven groots en dorps tegelijk.

Als buurgemeentes niet zelfstandig willen of kunnen blijven, dan staat de PvdA open voor een fusie.

Het vliegveld moet een eigen treinstation krijgen voor 2020. Een snelle treinverbinding met Düsseldorf is een grote wens. Evenals meer zakelijk vliegverkeer op Welschap.

Naschrift:

Het verkiezingsprogramma van de PvdA is specifiek voor Eindhoven geschreven. Als je door alle prietpraat heen leest dan staat er toch een degelijk programma, maar voor nieuwe dingen staat er nergens bij hoe het gerealiseerd moet worden.

 

SMART score (1=slecht, 10=goed) PvdA Eindhoven
Specifiek – is de doelstelling eenduidig?7
Meetbaar – onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt?6
Acceptabel – zijn deze doelen acceptabel voor de doelgroep?8
Realistisch – is het doel haalbaar?9
Tijdsgebonden – wanneer is het doel bereikt?6

 

Bronvermelding:

www.eindhoven.nl/-PvdA programma 2018-2022 28 dec web.pdf

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *