Een boa met een vergiet op zijn hoofd?

Utrecht, Tilburg en Arnhem

Sinds een paar weken mogen boa’s in Utrecht religieuze uitingen dragen. In Tilburg hebben handhavers al wat langer de mogelijkheid om een hoofddoek, keppeltje of tulband te dragen. Tot enkele dagen geleden had nog niemand er gebruik van gemaakt. In Arnhem was dit eveneens het geval. Dan rijst bij mij de vraag waarom het toestaan van deze religieuze uitingen überhaupt nodig was. Het oogt wellicht inclusief, maar is dat het ook echt? Als iedereen dezelfde neutrale outfit draagt, straalt dat dan geen eenheid en inclusiviteit uit? Het tijdelijk, onder werktijd, niet mogen dragen van een kruisje betekent toch niet dat diegene er niet mag zijn? Het doet toch geen afbreuk aan de gelijkwaardigheid? Naar mijn mening stimuleert het niet mogen dragen van religieuze uitingen die gelijkwaardigheid alleen maar.

https://nos.nl/artikel/2508708-ook-amsterdam-wil-religieuze-uitingen-bij-boa-s-toestaan

Amsterdam

Burgemeester Halsema geeft boa’s en brandweerlieden in Amsterdam nu ook de gelegenheid om een kruisje, een keppeltje of een hoofddoek te dragen. Het is maar de vraag of de buitengewoon opsporingsambtenaren uit onze hoofdstad er wél gebruik van gaan maken. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz is er in ieder geval niet blij mee. Zelf ben ik er, om meerdere redenen, ook niet zo’n voorstander van. Ik denk niet dat dit nou een significante bijdrage gaat leveren om bestaande personeelstekorten weg te werken. In mijn ogen tast het de neutraliteit toch enigszins aan. Bovendien zou het theoretisch tot rare taferelen kunnen leiden. Aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster dragen een vergiet op hun hoofd. Ik zou een boa met een vergiet op zijn hoofd niet serieus kunnen nemen. Misschien zijn er ook wel moslims die het niet zo prettig vinden om door een boa met een keppeltje op, aangesproken te worden. Met de oorlog in Gaza in het achterhoofd, kan ik me het omgekeerde ook prima voorstellen. Het initiatieproces begon met een motie van de verwarde partij Denk. Ik vraag me af of die partij er nou echt goed over heeft nagedacht.

https://www.parool.nl/amsterdam/burgemeester-halsema-amsterdamse-boa-s-mogen-een-hoofddoek-dragen~b338b69a/

Eindhoven?

Zien we over een aantal maanden of jaren in onze stad brandweerlieden en boa’s met allerlei religieuze uitingen rondlopen? Persoonlijk hoop ik dus dat het er niet van komt. De terecht kritische BOA Bond ziet het ook niet echt zitten. Zelfs met de mooiste bol van glas kun je niet in de toekomst kijken. We wachten dus maar af wat de lokale politiek op termijn van plan is. Wie weet wordt u binnenkort wel aangesproken door een boa met een vergiet op zijn of haar hoofd. Dan hoop ik dat u nog eens aan dit korte opiniestukje denkt.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2508886-boa-vakbond-niet-blij-met-religieuze-uitingen-verwarrend-en-niet-neutraal

Een reactie

  • Peter

    Jeetje, daar breng je wat naar voren zeg. Dit is een moeilijk dilemma. Voor beide kanten zijn argumenten aan te dragen. Persoonlijk zweef ik er ook ergens tussen. Het zou mij niks uitmaken wat iemand draagt. Maar aan de andere kant lijkt het me niet perse noodzakelijk om je hindoe, moslim of jood te voelen. Alhoewel een hoofddoek bij een vrouw wellicht een ander verhaal is. En dat wordt in andere beroepsgroepen ook al geaccepteerd.

    Erg lastige discussie, waar geen één goede oplossing voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *