Een Eindhovense D66-spagaat

In het Eindhovens Dagblad van 12 maart verscheen een interessante beschouwing over het standpunt van D66 aangaande de uitbreiding van het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport. In het partijprogramma is sprake van een groeiperspectief, maar mevrouw Schreurs (wethouder namens D66) sprak zich aldus het krantenartikel uit voor een zogenaamd ‘nulscenario’: geen groei dus. Blijkbaar weet de partij het zelf ook niet helemaal zeker. Hoe logisch is het dat de Eindhovense D66 met gespleten tong spreekt?

Duivels dilemma
Laat ik maar meteen beginnen met de vaststelling dat D66 zich in Eindhoven vooral laat associëren met cultuur en schone lucht. De verkiezingsaffiches verwoorden het op een iets andere wijze en stellen dat D66 onze stad gezond, bruisend en duurzaam zal maken. Daarin zit een deel van de spagaat eigenlijk al opgesloten, want een bruisende stad heeft evenementen nodig die publiek aantrekken om de zaak aan de kook en op smaak te krijgen. Of dat nu een foodfestival is of de Dutch Design Week maakt niet uit: je hebt volk nodig en het liefst veel.

Wat kan daar beter bij helpen dan een luchthaven met een goedgevuld vluchtenrooster? Eindhoven Airport vervoert niet alleen passagiers van Eindhoven naar buitenlandse bestemmingen, ook weet de buitenlandse toerist Eindhoven steeds beter te vinden. En laat dat nu precies zijn wat bruisend Eindhoven nodig heeft!

De drie speerpunten van D66 Eindhoven

Vestdijk wel, Duizel niet
Zoals zo vaak blijkt het milieudenken geografisch begrensd. Dat geldt dus ook voor het vraagstuk rondom het vliegverkeer. De uitstoot van vervuilende stoffen is per vliegende passagier ronduit enorm, daar kan geen dieseltje uit de jaren ’80 tegenop. Toch gaat het mes in de doorstroom op de Vestdijk en houdt D66 tegelijkertijd de deur open naar meer vliegbewegingen van en naar Eindhoven Airport. Alsof de longen van de bewoners rondom de aanvliegroutes van onze luchthaven voorzien zijn van hypermoderne experimentele koolstoffilters.

Het partijprogramma van D66 geeft de luchthaven uitbreidingsruimte maar die moet gepaard gaan met zogenaamde ‘leefbaarheidsafspraken’. Klinkt goed maar in de praktijk weten niet alleen inwoners van Eindhoven (Acht/Achtse Barrier) wat dat soort afspraken inhoudt; ook 040-ers in Walik, Riethoven, Duizel en andere dorpen kennen de waarde van die leefbaarheidsafspraken.

Windrichting
Anders dan dit kopje wellicht doet vermoeden, is de windrichting niet alleen voor het vliegverkeer van belang of voor de burgers die belast worden door datzelfde gevleugelte. Nee, het hangt er ook maar vanaf uit welke hoek de wind waait om te kunnen vaststellen waar D66 in Eindhoven écht voor staat. Die duidelijkheid ontbeert de partij niet alleen op het vlak van milieu/duurzaamheid, maar ook op het gebied van zorg. Waar de partij de afgelopen jaren vrolijk meekeek hoe het zorgbudget alle oevers te buiten ging, stelt D66 nu dat ze paal en perk wil stellen aan de zorgfinanciering in Eindhoven. Dat dit gevolgen gaat krijgen voor zorgbehoevenden is blijkbaar toch te verenigen met ‘inclusiviteit’ en een ‘sociale stad’. En dat zijn toch echt speerpunten van het verkiezingsprogramma van D66 in onze stad.

Gelukkig zit het met één thema van het partijprogramma wel helemaal snor: de ‘bereikbaarheid van de stad’. Dat is bij D66 in goede handen, vooropgesteld dat je met het vliegtuig komt tenminste.

7 reacties

 • Peter

  Zo en nu graag even een stukje over de SP, PVDA . Wat zij al dan niet gepresteerd hebben de afgelopen jaren?

  Of is dit een fake news website?

  • bleenhouwers

   Hallo Peter, dankjewel voor je bericht. Ik zie de relatie niet met fake news. DSE probeert een platform te bieden voor een open discussie en laat ruimte voor beschouwingen. Mijn bijdrage over de D66-spagaat is zo’n beschouwing. Ik wil mij niet vergelijken met nieuwsmakers zoals bij het Eindhovens Dagblad waar journalisten veel werk steken in verslaglegging. Ik zou wel graag willen weten waarover jij je verbaast bij welke andere partij dan ook. Zodra ik tijd heb (en inspiratie) schrijf ik zelf over een spagaat van een andere partij. DSE probeert mensen te interesseren voor de gemeenteraadsverkiezingen. En elke bijdrage is welkom, ook die van jou! Misschien ben je zelf juist gecharmeerd van bijvoorbeeld D66, pak je toetsenbord en schrijf! En ja, dat mag/kan ook kort. Het helpt andere Eindhovenaren met het maken van hun keuze. Da’s nooit verkeerd!

  • Rien Valk

   Peter, ik zou zeggen be our guest!
   We lezen heel graag jouw observaties over de politiek of de verschillende partijen. Je mag hier ook vertellen wat ze in jouw optiek allemaal wel of niet hebben bereikt. Maar er is ook ruimte voor een gedicht of filmrecensie. Als je de moeite neemt om hier of op https://www.dse.nl wat verder rond te kijken wordt je dat wel duidelijk neem ik aan, toch?

   In een opzicht moet ik je teleurstellen wij schrijven geen stukjes op bestelling.

   Overigens hebben wij DSE vrijwilligers niet de illusie nog de ambitie dat wij de reguliere nieuwsmedia kunnen beconcurreren, ondanks dat we ons voorlopig DSEnieuws noemen. Als onze IT vrijwilligers alle update en wijzigingsklussen achter de rug hebben wordt dat weer gewoon dse.nl het ontmoetingsplatform voor de regio met gratis accounts zoals dat al meer dan 20 jaar het geval is. Kende je onze Digitale Stad Eindhoven eigenlijk? Lees dit dse-helpt-en-niet-alleen-bij-het-kiezen/ en de reactie voor de aardigheid eens. Mocht je je alleen voor politiek interesseren hier dse-helpt-kiezen staat alles klikbaar bij elkaar.

 • J vd Biggelaar

  Zou D66 niet beter iets kunnen doen aan de vele gezinnen in Eindhoven die onder de armoedegrens leven, of past dit niet in het straatje van de VVD

 • RikieHoek

  Dag Bob,
  Geweldig hoe jij dingen met een portie humor inzichtelijk maakt!
  Rikie

  • bleenhouwers

   Dankjewel Rikie! Je wil niet weten wat voor een werk het was om die posterpaal van de Karel de Grotelaan mee te slepen naar het vliegveld maar ik had geen andere keus: het was vanaf Welschap de meest dichtbij gelegen ‘Wij zijn duurzaam!’-uiting die ik vinden kon. Na de foto natuurlijk weer netjes binnen de Ring teruggeplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *