Een hond is meer een aaseter dan een jachtdier

“Good boi.” Mensen hebben mij een tijdje gevraagd waarom ik geen hond nam toen ik ziek werd. En mijn standaard antwoord is dat ik niet goed voor een hond kan zorgen, al was ik gezond. Ergens ook omdat ik geloof dat je eigenlijk geen hond in een huis moet houden.

Twee dingen. Het eerste is dat een hond ergens veel meer een aaseter dan een jachtdier is, je moet eigenlijk niet willen om een hond af te leren om van alles van de grond te eten. Iets waar ik ooit pijnlijk achter kwam toen mijn herder een hap uit een bedorven vis langs de rivier nam.

Honden lopen gewoon rond in de wereld en als ze ergens een half bedorven lijk zien liggen dan nemen de meeste rassen er een hap uit om te kijken of er nog iets van voedingswaarde in zit, zelfs al eindigt het voor de hond in wat misselijkmakende ervaring. Ik denk niet dat je het eruit krijgt. Je krijgt waarschijnlijk een diep ongelukkig beest als je hem daarvoor straft, misschien kun je het wat afleiden.

Niet dat ze jouw tacos opeten. Net als veel dieren heeft een hond een basis concept van bezit, en wacht braaf op zijn beurt -of bedelt wat- totdat het zelf aan de beurt is.

Waar je het verkapte aaseter gedrag ook wat aan ziet is dat het basis idee van een hond van een echt leuke jacht is om achter een prooi aan te rennen totdat het dood neervalt. Echt nobel of schoon in het doden van prooi is een hond niet, daarvoor moet je bij katachtigen zijn.

Wat me brengt op iets wat me eigenlijk nog meer stoort en dat is dat mensen heel blij zijn met honden omdat ze zo enorm opgewonden raken als je thuis komt. Ja, je hond voelt een verbintenis maar wat ik denk wat je meemaakt is niet een groet maar het dier merkt dat de roedelleider thuis is en probeert de gemeenschappelijke roes op te wekken die het nodig heeft voorafgaand aan en gedurende de jacht. Wat het van jou ‘wil’ is dat je daarin meegaat om daarna samen met jou een paar uur achter een prooi aan te rennen.

En wat de meeste mensen dan doen is een paar minuten klooien met zo’n beest totdat het merkt dat er niet gejaagd gaat worden waarna het maar weer afdruipt. Niet dat een hond dat echt weet, het is gewoon natuurlijk gedrag. Maar ik vind het een beetje zielig.

En ik vind enkel de wat grotere honden met nog redelijk natuurlijk gedrag echt leuk. En die moet je denk ik eigenlijk een paar uur per dag naast een fiets laten rennen als je er echt goed voor wilt zorgen, want een gezonde hond dribbelt het liefst wat rond in de wereld. En dat deed ik vroeger wel maar daar heb ik nu totaal geen zin meer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *