Een hoogbouw voorbeeld voor Eindhoven?


Waar de Henri van Abbe Stichting en de Stichting Wederopbouw Eindhoven het verleden van onze stad verdedigen zijn er twee vooral met de toekomst bezig. EHVXL gestart mede dankzij het boekje ‘Showing of(f) Eindhoven’ en skyscrapercity.com het internationale forum voor hoogbouwliefhebbers. Daarnaast de Stichting Beter Eindhoven (SBE) voortgekomen uit bezorgde burgers die de historische schaal van Eindhoven een warm hart toedragen en graag alle inwoners van Eindhoven mee willen laten denken over al die (te) hoge bouwplannen.

Voor die laatste stichtingen is dit artikel in de NRC van 5 mei interessant.

Klik in de foto. Little C – achtergrond foto: Annet Delfgaauw

Is de kennis van verfijnde stedenbouw verloren gegaan sinds het simpele luie modernisme van Le Corbusier zoals dat in het NRC artikel wordt aan gehaald?
Het lijkt er wel op als je al die saaie dure woontorens in de Nederlandse steden bekijkt.
Of zoals stedenbouwkundige Jan Gehl uit Denemarken verwoorde: woontorens zijn het antwoord van luie architecten op een grotere bevolkingsdichtheid. Het artikel eindigt met “Zo laat Little C het gelijk van Uytenhaak zien: slimme en ingenieuze middelhoge stedenbouw is superieur aan domme woontorens”

Daar komt nog bij dat de totale bouwkosten, van woontorens boven de 40 meter, veel hoger zijn dan projecten zoals dat van Little C in Rotterdam. Daarom zullen die zeker niet bijdragen aan het betaalbaar oplossen van de Eindhovense woningnood zoals veel hoogbouw liefhebbers hier lijken te denken.

Ik benadruk nog eens extra dat de Digitale Stad Eindhoven geen mening heeft maar dat het de schrijvers zijn die hier hun mening weergeven. Dat mogen voor of tegenstanders van grote hoogten zijn, wij bieden iedereen de ruimte zolang dat fatsoenlijk gebeurt waarbij een knipoog, humor en een beetje cynisme niet verboden zijn.

Mijn persoonlijke voorkeur qua bouwhoogte is na lezing van het NRC artikel nog wat naar beneden bijgesteld. Daarbij ben ik geen aperte tegenstander van hoogbouw als daar ruimte voor is maar die ruimte vind ik in ons oude Eindhovense centrum zeker niet. Portos in het Woensels winkelcentrum daarentegen heeft die ruimte wel maar mist nog andere musketiers die hem gezelschap hadden moeten houden, een gemiste kans op een mooi architecturaal ensemble qua woonruimte en evenwicht.

La Défense – Foto – Rien Valk

Een hoogbouw omgeving, bijvoorbeeld het Parijse La Défense kan zelfs de moeite van een bezoek waard zijn ook omdat het min of meer “organisch” gegroeid is, en er voldoende ruimte is om alles tot zijn recht te laten komen. Het blijft wel duidelijk geen woon- maar een zakenwijk.

Ik ben benieuwd of het artikel in de NRC over die mooie Rotterdamse oplossing de mening wat bijstelt van de diverse stichtingen en onze gemeentelijke bestuurders.

 

3 reacties

 • Eindhovenaar

  Little C is vooral prachtig vanwege de architectuur, mooie industriële elementen! Past goed op bepaalde locaties in Eindhoven, niet echt in de binnenstad. Dus misschien nog wel een beter voorbeeld voor Eindhoven is de Nieuwe Bergen, waar een opbouw in zit van een knus steegje met 2 lagen tot een torentje van 20 lagen..

  Met een goede architect kun je datzelfde effect bereiken aan het stadhuisplein! Ga je uit van de bebouwing daar in zo’n zelfde verhouding, dan maak je een mooie opbouw startend van 4 lagen met knussere steegjes tot hoogtes van 20-30 lagen met een piek van 40 lagen.

  Kijk bijvoorbeeld naar karlastaden in göteborg, waar fijnmazigheid is gecombineerd met grootstedelijkheid. Met intieme knusse plekjes en prachtige verdichting met moderne torens in de setback.

  Het kan gewoon allebei, dan krijg je een veel interessantere plek!

 • Bas van stokkom

  Little C is fantastisch. Dergelijke verdichting past helemaal bij het industriele erfgoed van eindhoven. Ik denk dat in buurten als Little C – anders dan in hoogbouw – ook gezinnen met jonge kinderen willen en kunnen wonen. Eind 2019 pleitte Thom Aussems in het ED er al voor op deze manier te bouwen, en wel op en rond Fellenoord. Heel wat aantrekkelijker dan de trieste Knooppunt xxl plannen tot dusver.

 • Michel

  Little C is prachtig en absoluut een inspiratie. Bovendien past het echt bij Rotterdam en bij de locatie. Vooral op plaatsen zoals Strijp S, en het Campinaterrein zou dit soort architectuur vanwege het industriële karakter heel geschikt zijn. Overigens vind ik zelf Little C op de laatste foto ook zeker mooi vanwege de skyline van Rotterdam op de achtergrond. En ter info, Little C ook op het hoogbouwforum heel positief ontvangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *