Een kelder in plaats van een koelkast?

In mijn beleving hoorde een kelder vroeger gewoon bij een huis. Een flinke grote of op zijn minst een kelderkast onder de trap die plus minus 1 meter diep was. Door de komst van de koelkast is een kelder helaas al lang geen standaard onderdeel meer van een woning.
In ons huis wat 25 jaar geleden op papier werd gezet was dan ook geen kelder voorzien en op mijn vraag of die er toch ingebouwd kon worden was het antwoord nee. Bij een vloer op zand kon daar gezien de kosten geen sprake van zijn.

Wie schetst mijn verbazing toen ik op de DDW 2019 de onderstaande inbouw kelder tegenkwam, met nu als reden de energie besparing en de duurzaamheid. Wat had ik graag zo’n kelder gehad voor groente, fris, wijn en bier!

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ik vraag mijn af of zo’n keldersysteem makkelijker en goedkoper ingebouwd kan worden in nieuwe woningen dan de klassieke waterdicht te metselen kelder. De makers hebben kennelijk de tuin in gedachte, maar behalve bij grote villatuinen lijkt me dat problematisch gezien de huidige kleine tuinen bij de gemiddelde woning.

Kan de bol gelijk of net onder het maaiveld ingegraven worden, of zouden er dan problemen ontstaan met de mogelijke opwaartse druk van grondwater? Misschien moet je de bol dan verankeren met een op “kleef geslagen” of ingegoten betonpaal?

Hoeveel zou de energie besparing opleveren als je kunt volstaan met een veel kleiner koelkast?
Zouden jullie ook wel een kelder willen?

Meer informatie is hier te vinden: www.groundfridge.com

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *