Een korstje voor het bloeden

Afgelopen dinsdag vergaderde de raad digitaal over de plannen tussen De Bijenkorf en de Dommel. Tijdens de meningsvormende raadsvergadering gaven verschillende raadsleden aan dat ze twijfels hadden over het opofferen van bestaand groen. Met name de rand tussen het bestaande parkeerterrein en de waterloop van de Dommel.

Zelfs Jeanette Vos (GroenLinks) had haar bedenkingen en wilde er nog eens goed over nadenken. Ze was niet de enige. Het goede nieuws is: dat hoeft niet meer. Inmiddels heeft de provincie namelijk al groen licht gegeven om de strook gedeeltelijk op te offeren. De gemeente heeft de provincie namelijk laten weten dat: “De Dommel oevers hebben de status van ecologische verbindingszone maar de daadwerkelijke ecologische waarde is beperkt.”

Terwijl de Raad haar mening nog vormde…

Het is ongelooflijk maar in de kerk van de projectontwikkeling wordt meer waarde gehecht aan korstmos bovenop een dak dan aan groen op het maaiveld. Het is echt teveel gevraagd om de grenzen van het huidige parkeerterrein als bouwplak aan te houden. Dit is vastgoedontwikkeling geen stadsontwikkeling.

Studenthotel staat hier niet ingetekend. Zoek de Groene Loper.

 

+++++

Naschrift

Door de redenering van de gemeente te volgen zet de provincie overigens langs de gehele loop van de Dommel de deur op een kier voor bouwprojecten. Lees de zin nog eens goed: “De Dommel oevers hebben de status van ecologische verbindingszone maar de daadwerkelijke ecologische waarde is beperkt.”

 

4 reacties

 • Hans de Vries

  The Student Hotel is inderdaad niet op het plaatje afgebeeld.
  De grote woontoren (even hoog en groter als The Student Hotel), samen met een groot appartementen complex dat tussen The Student Hotel en Edge moet verrijzen staan er ook niet op.
  Het grote Ziggo-kantoor dat tussen spoor en The Student-Hotel wordt geplaatst staat ook niet op de afbeelding.
  De 3 megatorens (grootste meer dan 2 keer zo hoog als The Student Hotel) staan er ook niet op.
  Ik probeer me voor te stellen hoe het eruit zal zien als al deze hoge gebouwen op een kluitje staan klaar zullen zijn. Ik probeer me ook voor te stellen hoe heet het kan worden overdag en in de nacht zal blijven, wanneer de koele lucht van buiten de stad de hete lucht tussen de gebouwen niet meer kan verdrijven.
  Gelukkig vernam ik van de gemeente dat zij wel de Gender op het programma hebben staan die voor de nodige afkoeling moet gaan zorgen in dit gebied.

  • Eindhovenaar

   Komt omdat fase 2 van ontwikkelaar edge is, waar dit plaatje waarschijnlijk vandaan komt. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de andere projecten, hebben daar niks over te zeggen.

   fase 1 met oa. Student hotel en district E zijn andere ontwikkelaars. Maar er zijn online genoeg afbeeldingen te vinden waarin je het geheel ziet, Google even! Tussen District E en lichthoven zit tevens nog een heel stationsplein, wat groen gaat worden.

   En het gebouw achter de student hotel word lager dan seepaerdstad, dus geheel in proportie. Krijgt balkons die speciaal geplaatst worden om de bestaande plantanen te behouden. Tussen de gebouwen word veel groen toegevoegd. Aan de straatzijde komt een 5m brede gender. Edge, uit het plaatje ligt tegenover de effenaar!

   En de volumes die er gebouwd mogen worden zijn al vele jaren door de raad vastgesteld en goedgekeurd. Ontwikkelaars vullen het in!

   • J. Janssen

    Als je een damwand op 1,5 meter van een volwassen boom de grond in jaagt en aan de andere zijde een betonnen bak aanlegt, wat een beek moet voorstellen, moet je even gezond nadenken.
    De hele zone wordt één staal, betonnen constructie. De wortels van de bomen worden kapot gemaakt. Er komt onvoldoende water in het resterende wortelstelsel. En de valwind doet straks de rest.
    Ik daag Yasin Torunoglu en Rik Thijs uit om te zeggen dat deze platanen het wel zullen halen. Dat doen ze niet. Deze heren van de PvdA en Groen Links zullen wederom liegen.
    Wees dan een kerel, zeg dit eerlijk tegen de Raad en zaag alles om.
    VVD en CDA lachen zich helemaal de schompus!

    Qua aanwezig huidig groen geldt de vernietiging trouwens voor het hele gebied tussen de Dommel en het 18 Septemberplein. Meer dan 95% van al het nu aanwezige groen verdwijnt en er wordt minder gecompenseerd.
    Waarom zijn er nooit randvoorwaarden voor groen aan de voorkant van dit hele proces opgesteld?
    Waarom laten Raadsleden zich om de tuin leiden met groene daken met zonnepanelen. Zucht..
    Dat heeft niets met kwalitatieve verblijfsruimte te maken.

    Nee, het is jammer.

    Eindhoven gaat weer dezelfde fout maken, zoals ze dat keer op keer aan het doen is.

    De komende 5 jaar wordt het juridisch knokken en er dan met elkaar geschonden uitkomen.
    Dat is wat ons te wachten staat op basis van onvolledige informatie, een onvolledig dossier en een college dat niet voorziet in het uitvoeren van haar actieve informatieplicht.

    Het eerste wat deze Raad moet doen, als ze ooit het inzicht krijgt…, de (eind)verantwoordelijke ambtenaren van deze dossiers, die zeer waarschijnlijk riant buiten Eindhoven wonen, definitief terugsturen naar hun dorpen.
    Veeg deze bende schoon.
    Met deze prehistorische manier van “intern gericht werken” kunnen we in de 21-ste eeuw niets meer.

    • Eindhovenaar

     Zo dat zijn nogal wat aannames…

     Maar ik durf te wedden dat er meer groen terug komt! Dat is namelijk niet heel moeilijk met de huidige invulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *