Een Stadhuisplein voor alle Eindhovenaren?

Dankzij de hoogbouwplannen en stichtingen als van Abbe, EHVXL, SBE, en Wederopbouw Eindhoven staat ons Stadhuisplein nu extra in de belangstelling. Er waren veel stukken ingediend voor de inspraakavond van 18 mei, bijvoorbeeld de onthullingen van dhr. Struik, of de Inspreekbijdrage van dhr. Franken. Ook stadsfotograaf Jasper Scheffers, die met mooie foto’s onze stad vastlegt heeft zijn visie op 19 mei aan de raad toegestuurd. Waar hij eerst tegenstander van hoogbouw was ziet hij dat nu veel genuanceerder.

Toren met ArenaVision floodlighting in Singapore – Foto: Rien Valk

Bij mij is dat omgekeerd gegaan waar ik vroeger tijdens het, in die tijd op 6×6 rolfilm, fotograferen onder de indruk was van al die verlichte hoge torens, met de toen nog door Philips Lighting geleverde schijnwerpers, zie ik nu meer negatieve effecten. Daar komt nog bij dat hoog de lucht in bouwen helaas geen bijdrage is aan het oplossen van de woningnood. Als we een klein beetje moeite doen is daarover via “bibliotheek internet” veel zinvolle informatie terug vinden, zoals deze op www.gebiedsontwikkeling.nu de bijdrage: Hoogbouw is de ideale oplossing in de strijd tegen woningnood. Of toch niet?

Jasper schrijft verder:
Als stadsfotograaf loop ik vaak door de stad, kijk ik naar nieuwe projecten die gebouwd gaan worden en kijk ik wat er nog mogelijk is in de stad. Ik luister ook naar veel mensen wat de meningen zijn en wat mensen denken dat het beste is voor de stad. Hier komen vaak hele tegenstrijdige punten uit, ook punten waar ik het niet altijd mee eens ben. Maar ik luister wel altijd naar al deze punten en neem ze altijd mee in mijn eigen mening en als mij wordt gevraagd wat er het beste is voor de stad. Ik probeer in zulke gevallen een zo breed mogelijke mening van de stad te geven, ook als ik kijk naar de hoogbouw. Ik was zelf nooit zo’n voorstander van torens en extreme hoogbouw. Ik merk persoonlijk wel dat er een woningnood is.
Ik woon zelf in een huurappartement en zit op dit moment goed maar als ik hier uit zou moeten kom ik gelijk in een te hoge huurklasse te zitten.
Met die laatste constatering dat je dan helaas duurder uit zult zijn, ben ik het helemaal eens zeker gezien de huidige situatie op de woningmarkt.

Het belasting kantoor in Singapore – Foto: Rien Valk

Hoger is duurder
Als we het met zijn allen eens kunnen worden dat hoogbouw duurder wordt naarmate hoger gebouwd wordt zoals op blz 148 te vinden in deze studie van J.Hoffman: Duurzame hoogbouw: Creating space for a sustainable future:
“De grondkosten worden in Nederland berekend per gebouwde BVO. Hierdoor is de grondprijs voor hoogbouw meestal veel hoger dan voor laagbouw.

Bouwplaatskosten
De bouwplaatskosten zullen stijgen naarmate de bouwhoogte toeneemt. Dit voornamelijk door een complexere bouwplaatsinrichting en duurdere hulpconstructies. Naarmate de bouwhoogte stijgt, zullen de bouwplaatskosten met ongeveer 1,5 procent per verdieping toenemen.

Bouwkosten
De bouwhoogte heeft de grootste invloed op de bouwkosten.De bouwkosten stijgen ongeveer met acht procent per tien verdiepingen. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van de installatiekosten en de kosten voor het skelet”
Mogen we dan stellen dat die hoogbouw niet echt bijdraagt aan het oplossen van de woningnood door de te hogere huur en koopprijzen voor de midden en lagere inkomens? Nog los van de negatieve milieu effecten.

Blijft dus de vraag, hoe zorgen we dan voor een aantrekkelijk en gezellig Stadhuisplein zonder dat dat ten koste gaat van de woningnood in onze stad?

Montauban – Foto: Rien Valk

Nu eens niet de architecten maar welke “gewone” creatieve Eindhovenaar voelt zich uitgedaagd en levert een tekening/schets met ideeën voor een gezellig en aantrekkelijk Stadhuisplein waar ook ruimte is voor wonen zonder meteen in hoge torens te vervallen? Denk daarbij eens aan die mooie pleinen in de oude binnensteden van Europa met hun arcades.

Ik kijk er naar uit!

Naschrift
Dankzij de reactie van Bob kwam deze opname ook weer in mijn geheugen terug. Een plek om even een drankje te pakken

Nancy Place Stanislas – Foto: Rien Valk

 

9 reacties

 • Rien Valk

  Beste Jasper,

  bedankt voor deze uitgebreide reacties.

  Zonder in een woordenstrijd te willen vervallen het tegenovergestelde van een voorstander is een tegenstander vandaar dat ik het zo geïnterpreteerd heb.

  Wat ik wel jammer vind dat jij het stuk aanvoelt als geheel gericht aan, of misschien zelfs tegen, jou. Terwijl het slecht een fotografische kapstok was om mijn veranderde standpunt voor hoogbouw in zijn algemeen te illustreren.
  Ik citeer daarom alleen het gedeelte waarin jij schreef dat je geen voorstander was daarmee duidelijk makend waar mijn “inspiratie” vandaan kwam.

  Voor een volgende keer neem ik mij voor om daaraan extra aandacht te besteden in toekomstige stukken .

  De oproep voor een schets of tekening is dan ook niet aan jou maar aan iedere Eindhovenaar gericht dus ook niet aan de namen die ik in de aanhef heb genoemd.

  Ik hoop je nog eens terug te zien met een eigen bijdrage op onze portal

 • Beste Rien, zo te zien is mijn brief dus aangekomen. Mooi dat je hem hebt gelezen maar ik vind het wel jammer dat je maar een klein stukje eruit haalt. Wat ik namelijk zie is dat Eindhoven behoorlijk vol zit, er is niet veel plek meer waar nog gebouwd kan worden, in ieder geval te weinig om de broodnodige woningen te bouwen. Om voldoende ruimte te maken voor lagere appartementencomplexen zullen we plek moeten maken, hiervoor zullen we als stad grondgebonden woningen of groen moeten opgeven. Dit is iets wat ik hoor in de stad dat veel mensen dit juist niet willen opgeven.

  Maar helaas ga je alleen in op de prijs van de bouw en komen er geen oplossingen om de woningnood op te lossen. Om voldoende betaalbare woningen te kunnen bouwen kunnen ook andere vormen van financiering worden gekozen, wordt ook bij District E gedaan. De prijs van de bouw hoeft niet altijd bij de huurder neergelegd te worden.

  Oja, en kan je de volgende keer als je iets over mij schrijft eerst even contact opnemen? Het is wel zo netjes en dan kan ik eventueel nog wat toelichting geven.

  • Bob

   Hoi Jasper, volgens mij heeft Rien in zijn stuk zelfs een link naar je ingezonden stuk opgenomen zodat iedereen het volledig kan teruglezen. Vervolgens beschrijft hij dat zijn beweging juist een omgekeerde was/is. Waarom zou hij dan nog met je moeten afstemmen hoe of wat? Groet, Bob

  • Rien Valk

   Beste Jasper,
   bedankt voor je reactie!
   Je brief is in elk geval in het openbare gemeentelijke systeem opgenomen daar is alles terug te lezen.
   Bob heeft gedeeltelijk het gras al voor mijn voeten weg gemaaid, maar als je iets openbaar toegankelijk schrijft mag je verwachten dat daaruit wordt geciteerd dat is heel gebruikelijk.
   Je bent overigens welkom om je mening in een eigen bijdrage wat meer gewicht te geven. Zie dse.nl/schrijf-mee/ Voor mooie foto’s in zo’n bijdrage hoef ik je in elk geval niet te ondersteunen daar heb je er zelf meer dan genoeg van denk ik.
   Op het einde van zo’n bijdrage mag je altijd een link naar je eigen site plaatsen zoals ik dat in het begin ook naar jouw site gedaan heb.

   • Beste Rien en Bob,
    Het klopt dat er een linkje naar staat, ikzelf moest er wel even naar zoeken. Ik vond het niet heel erg duidelijk, maar goed. Het klopt ook dat je mag citeren uit een stuk, maar citeer dan niet alleen iets wat goed uitkomt om jou punt te maken:
    – Je citeert hier een stuk waarin je aanhaalt dat ik vroeger “tegenstander” was, wat al niet klopt. Ik was geen voorstander, ik stond er neutraal in. Er staat nergens in de brief dat ik tegenstander was.
    – Je haalt de zin aan waarin ik aangeef dat ik in een hoge huur terecht kom als ik hier uit ga. Dat klopt, dat is nu het geval. Maar je haalt niet aan dat ik mensen ken die niet meer in Eindhoven wonen omdat ze het niet meer kunnen, Dat is denk ik de werkelijke woningnood, hoge huren door te weinig woningen. Hierbij vind ik dat je te beperkt hebt geciteerd.

    Het punt wat ik wil maken in de gehele brief is dat er alternatieven voor hoogbouw zijn, maar dat dit weer andere problemen met zich meebrengt. Maar dit stuk wordt constant in de hele discussie over hoogbouw vergeten (wat ook in die brief staat). Ook in mijn reactie ben ik hierop ingegaan, maar hier lees ik weer niks over terug.

    Citeren mag natuurlijk, maar doe het dan wel goed. Lees eerst heel de brief door en ga in op de hele brief (en daarbij het punt wat met de brief gemaakt wordt) in plaats van een klein stukje wat voor jou handig is om te gebruiken. Dit stuk wat jij hebt geschreven is juist 1 van de redenen dat ik de brief heb geschreven, ga wat verder nadenken over de alternatieven. Hoogbouw is inderdaad duur, maar alternatieven zijn vaak niet wenselijk. Ik ben op zoek naar oplossingen waar iedereen mee kan leven, niet oplossingen dat de ene persoon volledig zijn zin krijgt en de ander maar moet stikken.

    Zelf zal ik ook een stukje uit mijn brief citeren, de conclusie:
    “Ondanks dat ik vroeger geen voorstander was van torens en extreme hoogbouw, zie ik dit nu wel als een oplossing voor de woningnood. Dit is 1 oplossing, er zijn meerdere oplossingen die ook bekeken moeten worden. In de stad moeten veel meer projecten zo snel mogelijk opgestart worden om de woningnood aan te pakken, veel hiervan zitten al in de pijpleiding. Er moet haast gemaakt worden en het college ziet dit ook in. Maar het college ziet ook al deze bovenstaande punten, en ook de punten van de tegenstanders. Er is veel wat er moet gebeuren, maar nog veel meer waar rekening mee gehouden moet worden. Het gaat hierbij niet alleen om torens in het centrum, het gaat om de leefbaarheid van de gehele stad. Veel nieuwe woningen in het centrum betekend minder nieuwe woningen in de rest van de stad, weinig nieuwe woningen in het centrum betekend veel nieuwe woningen in de rest van de stad. Kies je voor of tegen hoogbouw in het centrum, dan kies je voor hoe de woningbouw in de hele stad aangepakt moet worden.”

    Zijn er goede alternatieven zonder hoogbouw waarbij het groen en de grondgebonden woningen niet opgeofferd moeten worden en we toch het nodige aantal woningen erbij krijgen, dan wil ik deze graag horen. Maar bij mijn weten zijn deze er niet meer.

    Om even terug te komen op de reactie van Bob, waarom afstemmen is omdat in dit stuk zeer beperkt geciteerd is. Hij hoeft het ook niet met mij eens te zijn, maar als hij even contact opnam kon ik wat verder vertellen hoe en wat. We konden dan in een gesprek wat informatie uitwisselen waardoor een stuk geschreven kon worden waar mogelijk meer informatie in stond. Ook wist ik dan dat er stuk werd geschreven waar ik in werd genoemd, dit is wel zo netjes om even door te geven. Nu ben ik voor mijn gevoel toch wel een beetje negatief neergezet door een beperkt citaat, hier ben ik niet blij mee.

    En om even terug te komen op welke “gewone creatieve Eindhovenaar” zich uitgedaagd voelt, kijk eens naar de inspraak die ik heb ingestuurd. Tijdens de inspraak ben ik ingegaan op de functie van het plein en wat er mogelijk is. Deze is ook terug te vinden in het RIS. Hierbij ben ik met schetsen de problemen gaan uitzetten waarna ook oplossingen komen. Hierbij vind ik het dus jammer dat volgende tekst in het artikel staat: “Als je een klein beetje moeite doet kun je daarover via “bibliotheek internet” veel zinvolle informatie terug vinden,” want als je zelf wat verder in de brief en op het RIS had gekeken had je ook meer informatie gevonden waarbij je een beter genuanceerder artikel had kunnen schrijven.

 • bleenhouwers

  Wat mij betreft is Place Stanislas te Nancy een prachtig plein. Ook Sechseläutenplatz te Zürich is mooi. Beide pleinen heb ik zelf echter nooit zelf bezocht. Dat is anders wanneer het aankomt op Piazza Vechia te Bergamo, een plein dat je omarmt, bijna knuffelt. Maar dat is niet zo’n groot plein als ons Stadhuisplein. Een andere mooi plein, veel dichter bij huis, is het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Kleiner en vol met bomen en terrasjes. Maar ook dat plein heeft niet dezelfde functie als ons Stadhuisplein. Nog dichter bij huis: de Markt in Deurne. Ik ken zelf geen enkel plein dat geflankeerd wordt door één of meer hoge gebouwen en waar ik alsnog graag neerstrijk voor een bakske koffie of om gewoon te hangen. Overigens zijn er best wel wat afbeeldingen te vinden van hetzelfde Stadhuisplein in de jaren ’70. Ik was toen een menneke, maar herinner me goed dat het plein geen doodse toestand was. Het werd gedeeltelijk gebruikt als parkeergelegenheid, maar daarnaast was er een waterkunstwerk en waren er plantenbakken. Eén van die bakken heeft ertoe bijgedragen dat mijn pa zijn meniscus het begaf, volgens mij omdat ie er vanaf sprong….

  Fotoke van vruuger

 • Eindhovenaar

  Bedankt voor je reactie. Je geeft zelf aan dat hoogbouw niets bijdraagt door te dure huren en koopprijzen voor lage en midden inkomens. De huidige constructie is dat een deel van de hoogbouw idd uit dure huur en koopprijzen zal bestaan, voor rijkere Eindhovenaren. Daar tegenover eist de gemeente dat er ook sociale woningen en midden segment woningen in hetzelfde project komen, die worden bekostigd met de duurdere appartementen.. lees de binnenstadsvisie nog eens door zou ik zeggen.

  En ik blijf me nog steeds afvragen wie de gewone Eindhovenaar is? Weet niet of het bevordelijk is om in hokjes te denken.

  Terugkomend op de dure woningen, deze zijn ook gewoon broodnodig. Zonder doorstroom ga je de woningmarkt ook niet oplossen, zoals ik aangaf willen veel mensen die al tijden in starterswoningen wonen graag een grotere woning kopen, maar bij gebrek aan aanbod in hoger segment blijven we zitten. Stroomt het niet door!

  Daarnaast is er simpelweg geen ruimte meer in Eindhoven, als je op die vierkante meters aan het stadhuisplein 5 lagen gaat bouwen kom je net aan 300-400 woningen, waar er ook 1500 kunnen staan.. waar ga je die andere 1100 bouwen?

 • Eindhovenaar

  Even los van torens of laagbouw.. allebei hebben ze kwaliteit, een mix lijkt mij het beste..

  Maar waarom is rijken een vies woord? Wat is er mis om een deel van de bebouwing (hoog of laag) te bekostigen met een aantal penthouses en appartementen voor mensen met een diepere portemonnee.. daar is ook vraag naar.. de duurdere appartementen zorgen ervoor dat je ook een percentage sociale en middendure woningen kwijt kunt in hetzelfde project. Een mix van inkomens lijkt me juist prima.. net zoals de stad uit winkels en restaurants in verschillende segmenten bestaat, moet dat ook met woningbouw.. wie houdt de bijenkorf overeind..

  En beschrijf een gewone Eindhovenaar dan eens? Iemand die hier geboren en getogen is en goed verdiend is geen gewone Eindhovenaar?

  Ik heb zelf een starterswoning, zou graag groter willen komen.. maar door het beperkte aanbod blijf ik waar ik zit.. dus ook een beweging in de hogere segmenten gaat bijdragen aan de krapte op de woningmarkt..

  En denk je dat je een kwaliteit als Montauban haalbaar is met alleen sociale woningenbouw? denk je dat daar geen mensen wonen met een diepe portemonnee..

  • Rien Valk

   Dank voor je reactie.
   Jammer dat je allemaal zaken aanhaalt die er niet in staan. Misschien zinvol om dit “hoogbouw nergens goed voor” ook eens door te lezen. Overigens heb ik het nergens over de rijken, maar wel over woningnood. Maar nu je die rijken er toch bijhaalt, ja ik vind wel dat de welvaart in Eindhoven een heel stuk beter verdeeld zou moeten worden. Zodat we om te beginnen de voedselbank niet meer nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *