Een BurgerVader moet goed vóórleven

De Belangrijke Burgemeester van Eindhoven heeft zichzelf toestemming gegeven om op de busbaan te rijden. Die BUSbaan is bedoeld voor BUSSEN. Daarna mochten hulpdiensten er ook op rijden en daarna ook taxi’s met een speciale ontheffing. En nu dus ook een dikke Audi met een chauffeur voorin en een Belangrijke Burgemeester met haast achterin.

Die Belangrijke Burgemeester heeft geklaagd bij het busbedrijf dat buschauffeurs soms luid toeteren als ze die patserbak voor zich zien rijden op de busbaan. Daar wordt hij boos van.

Waarom gelden voor burgemeesters andere regels dan de rest van de burgers? B&W zorgt er zelf voor dat het autoverkeer in de stad vastloopt en het autogebruik ontmoedigd wordt om daarna voor de B van B&W een uitzondering te maken. Dat is toch echt wel een beetje(?) hypocriet. En gevaarlijk, want het andere verkeer houdt geen rekening met een fluisterstille snelle auto op de busbaan.

Maar dit is niet mijn grootste probleem. Mijn probleem is de voorbeeldfunctie van de overheid.

Ik ben een vader die zijn kinderen moest opvoeden en de beste manier om dat te doen is gewoon goed vóórleven. En een burgemeester als ‘burgervader’ moet goed vóórleven voor de rest van de stad. Als ik vind dat ik meer mag dan mijn kinderen dan prikken ze daar zo doorheen en daarna gaan ze hun eigen gang, met een (terechte) middelvinger omhoog. Als de burgemeester andere regels voor zichzelf heeft dan bijvoorbeeld de politie dan gaan die zich ook als horken in het verkeer gedragen. En zo gaat het verder. Als de overheid zich niet houdt aan de regels door voor zichzelf uitzonderingen te maken dan gaan de burgers die regels ook aan hun laars lappen. Anarchie ligt op de loer.

Dus als ik een Audi op de busbaan zie rijden dan ga ik ook toeteren! Dat mag wettelijk niet helemaal, maar ik heb mijzelf toestemming gegeven om het toch te doen als protest tegen megalomaan gedrag. We zullen wel zien of ik ermee weg kom, maar ik vrees dat ik ook hier aan het kortste eind trek.

‘Some pigs are more equal than other pigs’ schreef Orwell in Animal Farm al in 1945.

 

8 reacties

 • Jozef van Kessel

  Nogal doorzichtige stemmingmakerij van, alweer, Lijst Pim Fortuyn Eindhoven. Ze beginnen al vroeg met hun campagne.

 • Ellen

  Zoon van……? De appel valt niet ver van de boom.

 • ‘De Belangrijke Burgemeester heeft aangegeven dat hij er streng op zal toezien dat ‘zijn’ chauffeur niet meer op de busbaan rijdt als dat niet mag’.
  Dus nu heeft ‘zijn’ chauffeur het gedaan! Wat een patjepeër om zo de schuld af te schuiven!

  B&W, dus inclusief de Belangrijke Burgemeester, heeft de regelgeving gemaakt om ‘zijn’ patsbak op de busbaan te laten rijden. Wetgevende macht dus.
  De gemeenteraad wist hier niks van. Dus geen Controlerende macht
  De Belangrijke Burgemeester zegt nu dat hij de Controlerende macht heeft.
  De Uitvoerende macht had hij al.
  Kortom: de trias politica is nu in één persoon verenigd in Eindhoven.

  Dat noemen wij geen democratie meer. Dat is het gedrag van een dictator. We herkennen het gedrag maar al te goed.

  • Voor de communicatieafdeling van de gemeente:
   Misschien was dit beter geweest:

   ‘“De burgemeester ziet in dat het besluit om de busbaan te willen gebruiken niet past bij zijn dienende functie. Hij biedt zijn nederige excuses aan voor dit besluit aan de Eindhovense bevolking.”.

 • BreugelJaap

  Beste Wim,

  Ik heb diep nagedacht waarom een burgemeester op de busbaan zou moeten rijden, maar ik heb geen enkel geldig argument kunnen vinden.

  Net als ieder ander dient de burgemeester op tijd te vertrekken om ergens op tijd aan te komen.

  In geval van bijzondere omstandigheden zoals degene te zijn die een bijeenkomst moet leiden en de verkeersdrukte uitzonderlijk is, kan de burgemeester gebruik maken van een taxi van een Toegestane Taxi Organisatie. Die mogen op de busbaan.
  Net als elke andere burger In de taxi.

  Bij een calamiteit dient de burgemeester niet als een soort Batman met zijn Batmobiel naar de plaats des onheils te scheuren. De burgemeester dient te bevorderen dat alles zo georganiseerd is dat anderen de calamiteit goed aanpakken.

  Dus, geen burgemeester op de busbaan, tenzij in een bus of TTO taxi.

  Over de voorbeeldfunctie heb je helemaal gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *