Een verstandige beslissing van Burgemeester Jorritsma?

De gemeente laad weten dat Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven vandaag opdracht heeft gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de geweldsexplosie afgelopen zondag in onze binnenstad. Op deze manier wordt voorkomen dat de de gemeente zich gedraagt als een slager die zijn eigen vlees keurt. Goed dat er snel wordt uitgezocht wat er niet goed ging en wat er beter kan!

Dit onderzoek is besproken met de lokale driehoek, waarin naast de burgemeester, de politie en het OM deelnemen. Politie en OM steunen dit onderzoek, waaraan ook de Nederlandse Spoorwegen en ProRail zullen meewerken.

Doel, om te reflecteren op de situatie en hoe die heeft kunnen ontstaan daar lessen uit te trekken voor de toekomst. De burgemeester van Eindhoven wil een oordeel op strategisch niveau, op het gebied van structuur, besluitvorming, informatievoorziening en opschaling: “Als ik terugkijk op de rellen, dan heb ik diep respect voor de politie. Zoals zij en andere hulpdiensten zich hebben geweerd tegen een mensenmassa die met vooropgezet plan naar onze stad zijn gekomen om te rellen, in bezit van wapens. Het is een exceptionele situatie. Ik wil daar graag lering uit trekken.“

De opdracht wordt verstrekt aan het COT instituut voor veiligheid- en crisismanagement dat over ongeveer 5 weken de eerste voorlopige resultaten zal kunnen delen. Deze zullen worden besproken in de driehoek, met de hulpdiensten en in de gemeenteraad.

De verontwaardiging in Eindhoven is groot gezien ook de grote steun van vele vrijwilligers bij het opruimen en schoonmaken van het “slagveld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *