Een vlucht in verkoelende kunst

Vorige week hadden we bezoek en het was warm, zeer warm, maar dat weet iedereen ondertussen wel. Zeker als je Gerrit onze weer statisticus volgt. Goed het was dus heet, maar waarmee houd je je gasten bezig zonder zelf oververhit te raken?

Vanuit het van Abbe – Foto: Rien Valk

Nu zijn we vriend van het van Abbe en het leek ons een goed idee om onze gast daarmee naar toe te nemen. Na ons vervoermiddel voor 8 euro gestald te hebben traden we de aangename koelte van het museum binnen. Er zijn columnisten die een aperte hekel aan het van Abbe hebben vanwege de takkenbossen en flessen cirkels maar als je er wat genuanceerder over bent is er genoeg moois te zien en te beleven.

Zouden ze allemaal door de kunstenaar zijn leeg gedronken? – Foto Rien valk

Leuk om te zien hoe door de jaren heen de manier om kunst tentoon te stellen veranderde. Dat liet het van Abbe in een aantal ruimtes mooi zien. Daar was ook een deel van de collectie uit de begin periode tentoongesteld zoals hieronder te zien.

Uit de eigen collectie in een historische setting – Foto Rien Valk

In de nieuwbouw van Abel Cahen, die alleen architectonisch al een bezoek waard blijft, was ook volop nieuwe kunst te zien. Waaronder bewerkte rioolbuizen, een projectie die ingezoomd uit icons opgebouwd was en de bezoeker in beeld bracht en een cirkel met vervreemdende schermpjes.

Druipkaarsen? – Foto: Rien Valk

Bewerkte rioolbuizen in de oven afgebakken – Foto Rien Valk

Stap in de cirkel – Foto Rien Valk

Ook het feminisme en me too kwam via een poster aan de orde waarover hier nog extra achtergrond informatie te vinden is:
gov.au/collection/works/150.2014.66/
van abbe guerrilla-girls-1985-nu/

Kortom als je toe bent aan wat koelte en je de geest wilt prikkelen is een bezoek aan ons eigen van Abbe museum beslist de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *