Efkes naar de winkel

‘Hedde gij al wc-papier? Ik nog mer 3 pakken…’, ik hoorde het echt toen ik zojuist in mijn heerlijke volkswijk de lokale Duitse grootgrutter bezocht. ‘Ocherrem, as ge klem komt te zitten dan moete oeweige mer melde, hè!’. Wat is er in hemelsnaam aan de hand met mijn geliefde Gestel?!

Op = op
In eerste instantie kreeg ik de gekte niet mee. Pas toen ik eergisteren na een bezoek aan een klant in het oosten van het land een whatsappbericht kreeg van mijn dochter, begon het me te dagen. Corona had inmiddels ook digitaal de mensheid besmet. Viraal bleek heel Nederland gewoon helemaal leeggekucht… eh, gekocht.

Filmpjes
De mensen maken elkaar gek met live-verslagen waar de Albert-Heijnhamsters een puntje aan kunnen zuigen. Collectief vermoeden we bij toekomstig wc-bezoek massaal achter de rol vissen. Ook vanmorgen om 8.30 uur bleek wc-papier de nieuwe hype. Een lege pallet was al wat er was. Ik heb de grootste maat luiers maar meegenomen en hoop maar dat ik vandaag niet door mijn voorraad heen raak.

Innovation Origins
Het is niet voor niets dat Innovation Origins, het oude E52 platform inzake nieuws uit tech, design en know how, in Eindhoven het levenslicht zag: zelfs in de Lidl merk je hoe inventief de Eindhovenaar nu eenmaal is. Mensen wisselen, op gepaste afstand, tips uit om de barre tijd door te komen. Ik heb er eentje opgeschreven en die wil ik u niet onthouden.

Bevriezen
De gouden tip kreeg ik van een roodharige Gestelnaar, een krullenbol met 4 kinderen thuis. Je mag dus wel stellen: een wc-papierkenner aangezien je met 6 personen het ene velleke spreekwoordelijk met het andere aansmeert. Hij had na wat experimentern ontdekt dat een bevroren velletje wc-papier het gebruik drastisch vermindert. Hij liet me een foto zien van zijn Amerikaanse koelkast. Dat ding stond in de deuropening van hun wc-ruimte op de begane grond. Ik vatte het nog niet helemaal…

Kleine modificatie
Aangezien de man nogal van programmeren weet, had hij met een klein mini-computertje, een Arduino, een aanpassing doorgevoerd aan het ijsblokjessysteem aan de voorkant van de deur. Inderdaad zag ik op de foto een wat star ogend velletje wc-papier uit het uitgiftepunt steken waarboven stond: ‘ice cubes’. ‘Het velletje komt er met een temperatuur van -2,1 graden uit en is direct klaar voor gebruik. Het virus heeft geen kans en het gebruik neemt drastisch af.’

Briljantie
Het toont maar weer aan hoe een echte Eindhovenaar bedraad is. Ik complimenteerde de goede man en schudde hem bijna de hand. Toen ik verder wilde lopen vroeg hij me nog om winkeladvies. ‘Voor ik het vergeet… Weet u wellicht waar de vloeibare handzeep te vinden is? Snap er niks van: sinds dat Coronagedoe is dat spul bij ons op het toilet beneden niet aan te slepen…’. Ik gaf aan waar de zeep normaal gesproken staat:’Daar om de hoek staan alle zeepsoorten, maar vergeet het maar: da’s gelijk op.’ Ontredderd liet ik de vriendelijke man achter en sloot achteraan in de rij met uitpuilende karretjes…

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *