Eigen rechter

In het Eindhovens Dagblad viel gisteren te lezen dat burgemeester Jorritsma niet kon begrijpen waarom een café-eigenaar niet had ingegrepen bij een steekpartij. De eigenaar stelt in hetzelfde artikel dat het toch niet helemaal vreemd is om afstand te houden wanneer iemand met een mes staat te zwaaien nadat hij al een andere klant met een mes gestoken heeft. Natuurlijk doe je als uitbater wat je kunt, althans daar ga ik vanuit, maar wat had Jorritsma wél goed gevonden?

Stel dat de uitbater de betreffende messentrekker tot bedaren had gebracht en hem zover had gekregen het steekwapen af te geven, dan had hij het uitstekend gedaan. Daarbij is wel de vraag: hoeveel uitbaters houden het hoofd dusdanig koel zodat ze de situatie juist inschatten en vervolgens de juiste strategie vinden om het correcte resultaat te bereiken?

Een ander scenario: de uitbater pakt een barkruk en slaat de messentrekker ermee tegen de vlakte. In dat geval had burgemeester Jorritsma, in navolging van de Eindhovense commissaris van politie, waarschijnlijk fijntjes uitgelegd dat we hier in Nederland niet voor eigen rechter mogen gaan spelen én dat alleen de politie in onze maatschappij geweld mag inzetten. En dat laatste alleen als aan strikte voorwaarden is voldaan.

Kroegeigenaren die zelf politie spelen. Share the vibe!

John was dus een beetje dom. En het is niet de eerste keer dat burgemeester Jorritsma onhandig opereert. De manier waarop de Zwarte Pieten-discussie niet plaatsvond getuigde al van een gebrek aan burgemeesterlijk inschattingsvermogen. Ook toen tijdens de coronapiek het hele openbare en bestuurlijke leven in Eindhoven stil kwam te liggen mocht wethouder Torunoglu de ontwikkelingsvisie van de stad alsnog door de haperende digitale raadsvergadering loodsen. En nu dan dit.

Ik mag hopen dat de Eindhovense heren en dames kroegeigenaren niet voortaan zelf de zaak gaan oplossen. Als dat gebeurt is het hek van de dam en kan, als de kroegen en disco’s ooit weer vol zitten/staan, de burgemeester een paar keer per maand de Eindhovense cafébazen verwijtend toespreken. Of… de officier van justitie krijgt de handen vol aan eigenaren of andere kroegbezoekers die met een barkruk, een kapot glas of revolver het recht in eigen handen hebben genomen. “Tja meneer de rechter, ik twijfelde wel even, maar ik moest denken aan de woorden van onze burgemeester: ‘Schup ze!’, of zoiets.”

Wie het krantenartikel zelf lezen wil, van de hand van Chiel Timmermans overigens, kan dat alhier.

4 reacties

 • Jozef van Kessel

  Zowel Hofman als Langman moesten hun excuses aanbieden aan de gemeenteraad. Ze hadden volgens de onderzoekers wel degelijk de integriteitscode geschonden. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe code.

  • C

   Beste heer van Kessel

   Ik heb het nog eens opgezocht. Inderdaad mevrouw Hofman heeft volgens het onderzoek de eigen gedragscode van de gemeente geschonden en heeft sorry gezegd.
   Maar goed, het artikel had eigenlijk een andere strekking nl dat burgemeester Jorritsma onhandig opereert.

 • Bob

  Dat ‘Schup ze!’ van mevrouw Hofman was een onschuldige slip of the toets. Maar dat is bij burgemeester Jorritsma, getuige de brief in kwestie, toch andere koek. De reden waarom ik Hofman haar ‘uitspraak’ erbij betrok is omdat de reikwijdte van een uitspraak niet onderschat moet worden.

 • C

  Onhandig opereert? Is toch een beetje een understatement. Deze burgemeester zoekt wel vaker de grens op van wat eigenlijk niet kan. Een kleine en niet volledige opsomming
  Bij zijn aantreden vindt hij dat bijvoorbeeld Nunenen bij Eindhoven gevoegd zou kunnen worden.
  Hij zegt tijdens de verkiezingen dat partijen die geen VOG overleggen kunnen rekenen op een stevig gesprek met hem (hij gaat hier niet over)
  Hij roept na het coaltie akkoord de coalitie op om de rug recht te houden en vast te houden aan de bezuinigingen
  Hij kiest de kant van KickOut Zwarte Piet en legt een aangenomen motie naast zich neer.
  Ondanks haperende techniek gaan vergaderingen gewoon door etc.etc.

  Overigens dat Schup Ze is niet door de burgemeester gezegd,maar door mevrouw Linda Hofman. Die heeft daarom toen een integriteitsonderzoek moeten ondergaan. Daar kwam toen niets uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *