Eindhoven biedt Tongelre alternatief voor wegvallen buslijn 55

Bewoners uit Tongelre zijn door het aanbieden van een petitie, een enquête plus enkele gesprekken intensief met de gemeente aan de slag gegaan om tot deze oplossing te komen. Een mooi voorbeeld wat de oprechte samenwerking en luisteren naar elkaar tussen de gemeente en haar inwoners kan opleveren.

Er gaat een buslijndienst met kleine busjes rijden, met een dagelijkse frequentie van 4x per dag. Dit busje rijdt een route tussen ’t Hofke, Winkelcentrum Haagdijk, verzorgingshuis Dommelhoef en vice versa. Over enkele weken gaat het busje rijden. Daarmee komt een einde aan het gedeeltelijke isolement wat vooral ouderen rondom het Hofke en de tongelresestraat ondervonden qua bereikbaarheid van Winkelcentrum Haagdijk aan de Rondweg/Tongelresestraat en een deel van de binnenstad.

Om de (vervoers)wensen in beeld te brengen is in het gebied van voormalig buslijn 55 in Tongelre een enquête gehouden. Naar aanleiding van de resultaten is een aantal voorstellen voor maatwerk uitgewerkt. De voorkeur van de bewoners ging ook uit naar een busje met deze route. Wethouder Jannie Visscher: “Ik ben blij dat er nu een goede oplossing is gevonden voor de vervoerswensen in Tongelre. Dit is mede te danken aan de enorme inzet van de bewoners.

Omdat de provincie Noord-Brabant verantwoordelijk is voor openbaar vervoer in deze regio, is zij verzocht de maatwerkoplossing (mede) te financieren. Dit verzoek is door de provincie afgewezen. Zij geeft aan op de nieuwe flexibele vervoersservice Bravoflex te willen wachten, maar deze is in Eindhoven nog in ontwikkeling. Daarom is er een tussentijds een oplossing gekomen. Gemeente Eindhoven heeft besloten om de maatwerkoplossing volledig zelf te financieren voor maximaal één jaar. Als blijkt dat er tussentijds een alternatief komt, zal de busdienst worden beëindigd. Wanneer er behoefte blijkt te zijn aan een langere periode, dan wordt in overleg met provincie en Hermes gezocht naar een oplossing. Het uitgangspunt is daarbij dat de kosten voor voortzetting niet voor rekening van gemeente Eindhoven komen.

Achtergrond
Per 11 december 2016, met de invoering van de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer, kwam buslijn 55 in Tongelre te vervallen. De buslijn was niet rendabel genoeg. Dit leidde tot een petitie van bewoners uit Tongelre die werd aangeboden aan verantwoordelijk wethouder Jannie Visscher (Verkeer en Vervoer). Daarna startte een gemeentelijke werkgroep met bewoners, provincie Noord-Brabant en Hermes om onderzoek te doen naar alternatieven voor deze buslijn. Leden van de werkgroep gaven aan dat het wenselijk was om onder andere winkelcentrum Haagdijk met al zijn voorzieningen per OV bereikbaar te houden. Er werd door de gemeente gekeken naar alternatieve lijnvoering van de buslijnen 5 en 6. Deze alternatieven bleken echter niet haalbaar, waardoor alleen maatwerkvervoer een oplossing kon bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *