Eindhoven krijgt vuurwerk- en lichtshow, vuurwerkverbod wordt definitief

De gemeente stuurde ons de volgende informatie:

Eindhovenaren kunnen tijdens de jaarwisseling 2023-2024 genieten van een centrale vuurwerk- en lichtshow. Het gemeentebestuur wil op deze manier een aantrekkelijk alternatief bieden en bouwen aan een nieuwe traditie om oud en nieuw te vieren. Het afsteken van consumentenvuurwerk is dan niet meer toegestaan.

Eerder had de Eindhovense gemeenteraad aangegeven te willen toewerken naar een vuurwerkvrije viering van de jaarwisseling. Een verbod op het afsteken van vuurwerk is een belangrijke stap als het gaat om verminderen van schade, hinder en overlast voor mens, dier en milieu. Het gemeentebestuur stelt daarom voor om in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een verbod op het afsteken van vuurwerk door inwoners op te nemen. De gemeenteraad neemt hierover in juni een definitief besluit.

Extra activiteiten
Handhaving van een verbod op het afsteken van vuurwerk is nauwelijks mogelijk. Een afsteekverbod staat niet op zichzelf. Het afsteken van vuurwerk is in Nederland een jarenlange traditie. Een vuurwerkvrij Eindhoven vergt dan ook een cultuurverandering. Dat duurt een aantal jaren. Daarom worden zowel in aanloop naar als tijdens de jaarwisseling extra toezichthouders ingezet en activiteiten voor jongeren georganiseerd. De extra inzet van toezichthouders richt zich vooral op (preventief) toezicht in de openbare ruimte en niet op handhaving van het verbod.

Evaluatie en verder
In het eerste kwartaal van 2024 staat een evaluatie gepland van het verloop van de jaarwisseling. Die evaluatie vormt de basis voor een besluit voor de invulling van de jaarwisseling 2024-2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders blijft zich intussen via de lobby van het Veiligheidsberaad én de VNG inspannen voor een landelijk vuurwerkverbod, waarmee ook de verkoop van consumentenvuurwerk verboden wordt.

In de Raadsinformatiebrief ‘Op weg naar een vuurwerkvrij Eindhoven’
is meer te lezen.

Hoe denken wij Eindhovenaren over deze plannen?

Naschrift.
Voor diegene die willen weten hoe andere Eindhovenaren er over denken, is het onderstaande verslag de moeite van het doornemen waard. Uiteraard neemt de zin in het afsteken van vuurwerk met de leeftijd af maar gemiddeld gesproken volgt Eindhoven de teruglopende landelijk trend, ook bij de jongeren. Klik in de afbeelding om het verslag te bekijken

6.481 inwoners hebben de enquête ingevuld

 

6 reacties

 • Frans

  Goh, had ik toch bijna een ongeluk gehad op de rondweg. Ik werd afgeleid door zo’n reclamezuil langs de rondweg. Ik zakte bijna door mijn stoel, toen ik in felle kleuren las dat de gemeente, chauffeurs en passagiers opriep, zelf geen vuurwerk af te steken omdat zij dat al (ONGEVRAAGD) voor ons doen. Laat een ding duidelijk zijn voor mij doen jullie het in ieder geval niet!
  Enfin, ik ben blij dat ik nog steeds snel kan reageren en dat ik een ongeluk kon voorkomen ook al was ik dus afgeleid door zo’n felle lichtzuil met ‘reclame’. Ik moet toch even de vergelijking maken dat wanneer ik met een kartonnen bord langs de weg ga staan, dat ik dan door de politie wordt verwijderd omdat ik het verkeer afleid. Meten met twee maten noem je zoiets. Toch? Of, nee, wacht even. Met zo’n reclamezuil is geld gemoeid. Dat zijn inkomsten van de gemeente. Dus…. da’s geen meten met twee maten maar overduidelijke corruptie! Ik moet me naar hun willekeur aan hun regeltjes houden en zelf hoeven ze zich niet aan hun eigen regels te houden! Hoe duidelijke wil je het hebben?

 • Gaatje Niksan

  Best prijzig, 850k voor een vuurwerkshow die niemand ziet omdat de lucht in lichterlaaie staat van het illegaal verklaarde vuurwerk!

  • Rien Valk

   Volgens het rapport neemt het aantal Eindhovenaren die vuurwerk willen afsteken af. Ik ben benieuwd hoe dat de komende jaarwisseling zal zijn.

 • Frans Wie

  Oudjaaravond, is een feest van verbinding. Iets waar ik waarde aan hecht in deze tijd van polarisatie. Maar voor het bestuur van de gemeente Eindhoven hoeft dat niet meer. Het bestuur doet er in feite nog een schepje boven op!

  Het bestuur van de gemeente Eindhoven verbiedt het afsteken van vuurwerk door zijn inwoners. Ik wil de discussie voor de aanleiding hiertoe niet aangaan. Evenals het verbod zelf, Het zoveelste stukje vrijheid wat door een overheid wordt afgepakt. Voor mij is het afsteken van vuurwerk en het kijken er naar ook een sociaal gebeuren. Het is een reden om na middernacht de straat op te gaan en mijn buurtgenoten het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar. Een moment van verbinding. Daar gaat dus een dikke streep door heen als het aan het bestuur van de gemeente ligt, want wie gaat er dan nog naar buiten? Ja, de jeugd en een enkeling die zich ook in de drukte waagt, op die ene plek waar ‘de gemeente’ haar vuurwerk afsteekt. Waar dezelfde horeca ondernemers als altijd, profiteren van de ‘gemeentelijke’ activiteiten, hoewel die horeca ondernemers het waarschijnlijk ook zwaar hebben.

  Waarom niet een beetje vuurwerk in iedere wijk? Zodat mensen in hun eigen wijk vuurwerk kunnen gaan kijken. Maak het laagdrempelig, zodat er toch iets in stand blijft van een traditioneel feest van verbinding. Ik hoop dat het bestuur van de gemeente het besluit om maar op 1 plek vuurwerk af te steken nog in heroverweging gaat nemen. Hoe mooi zou dat zijn? Wellicht ook fijner voor andere horecaondernemers die buiten het centrum zitten. Hoe mooi zou dat zijn als voorbeeld naar andere gemeentes die ook een vuurwerkverbod instellen. Zou Eindhoven zich toch even positief op de Nederlandse kaart zetten. Behoud oudjaaravond als een feest van verbinding in plaats van dit kapot te maken! Ik lees liever in de krant dat oudjaaravond in Eindhoven een feest van verbinding was en dat het veel mensen op de been bracht, dan dat het een super mooi vuurwerk was waar 90% van de Eindhovenaren niets van hebben meegekregen.

  • Rien Valk

   Vroeger was er op 18 september bij onze bevrijdingsherdenking een grote vuurwerkshow die was fantastisch. Dus zo’n show met oud en nieuw lijkt me een goed idee. Hoewel ik geen echte vuurwerkliefhebber ben zou ik die dan wel willen zien.

   Dat het vuurwerk van oudejaarsavond een feest van verbinding is jouw optiek heb ik zelf nooit zo gezien maar er zit wel iets in als je er wat verder over nadenkt. Wat dat betreft zou stadsdeel gericht vuurwerk daar beter bij aansluiten. In het verslag wat we toegevoegd hebben blijken meer Eindhovenaren voor wijk of stadsdeel gerichte shows te kiezen. Met minder vuurwerk in de straten zullen veel dieren, kleine kinderen en de Eindhovenaren boven de 60 ook blij mee zijn. 🙂

  • Frans Wie

   Puntje van hypocritie bij mijzelf naar aanleiding van mijn opmerking over het gigantische beeld van philips op strijp S (ook op dit platform). Het geld dat daaraan is gespendeerd had ik liever ergens anders in zien gaan. Namelijk in de monden van mensen niet meer rond kunnen komen en in de rij van de voedselbank mogen aansluiten. Idem geldt natuurlijk voor die 850.000 euro die de gemeente wil spenderen aan vuurwerk waar 90% van de Eindhovenaren niet naar gaat kijken als het op een centrale plek wordt afgestoken. Ten eerste wordt de vrijheid afpakt van inwoners die zelf vuurwerk af willen steken maar ook worden mensen die niets willen afsteken of tegen vuurwerk, verplicht bij te dragen doormiddel van gemeenschapsgeld. Zo’n slordige 4 euro per persoon. Dan heb ik het nog niet over wat er aan geld uitgaat aan extra handhaving voor deze buitenzinnige regelgeving en traditiekapotmakerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *