Eindhoven voor hoge iconen?

Nou in het Eindhovens Dagblad van afgelopen donderdag is toch iets anders te lezen. Columniste Corrie de Leeuw kijkt terug naar januari 1995 en schrijft onder andere:

“Het was januari 1995 en we hadden net een presentatie gezien over de tot de hemel reikende mogelijkheden die de stad in de schoot geworpen kreeg, nu Philips zich grotendeels terugtrok uit het centrum. We waren naar de andere kant van de zaal gedirigeerd waar op een grote tafel een maquette was geplaatst met de contouren van het Eindhovense stadshart zoals dat er over pak ‘m beet 5 à 10 jaar uit kon zien.Tot de hemel reikend was het inderdaad.”

Niet meer met een vingertje om te duwen – Foto: Rien Valk

Ze schrijft ook dat een hoge toren die op de maquette stond door een wijzende vinger aangeraakt werd en omviel, ook dat er een Eindhovens herinnerings-tegeltje is geïntroduceerd. Waarna ze eindigt met:

Best een leuk hebbedingetje hoor. Maar toch… het Evoluon staat er niet op en het autootje dat door beeld rijdt, is geen Dafje maar een Citroën Dyane. En tussen het Klokgebouw en de Lichttoren zien we prominent de Blob met als een fallus daarin gestoken, woontoren de Admirant. Het is toch mooi dat er eindelijk moderne iconen zijn waar de stad zich mee kan profileren, zei een vriendin. Maar ik voelde een weemoedig vlaagje en dacht aan het wolkenkrabbertje dat je met je wijsvingertopje kon omkiepen.

Je kunt je dus rustig afvragen of de verdichtingsvisie breed gedragen wordt zoals de jongens en “meisjes” van EHVXL menen te weten. Het woord meisjes heb ik niet voor niets tussen aanhalingstekens gezet kennelijk zijn het voornamelijk mannen die je bij de EHVXL lobbyclub tegenkomt, die graag bezig zijn met wie de grootste toren heeft. Het ziet er naar uit dat onze vrouwen, behalve de vriendin van Corrie, er iets genuanceerder en verstandiger in staan. Die hoor ik niet over de behoefte van Eindhoven aan iconen zonder dat daar ook maar enige onderbouwing bij gegeven wordt!

Zo kan de werkelijkheid er ook uitzien – Foto: Rien Valk

Maar dat niet alleen wie voorbij al die prachtige hoogbouwvisies kan kijken ziet dat meer inwoners in opstand komen tegen die megalomane hoogbouw plannen zoals in Veldhoven waar de ook de Veldhovenaren een referendum willen over hoogbouw. Wie echt de moeite wil doen ziet in meer steden en dorpen de tegenstand van de zwijgende meerderheid toenemen. Dus hoezo een groot draagvlak voor die enorme hoogtes?

2 reacties

  • Michel

    Grappig, de ‘jongens en meisjes’ van lobbyclub EHVXL. Maar niet heus. Het is denigrerend en diskwalificeert de auteur per definitie.
    Maar het is inderdaad tijd om erachter te komen of de hoogbouwvisie niet breed wordt gedragen zoals de tegenstanders zeker lijken te weten. Ik merk er zelf namelijk helemaal niets van.

  • Zie BosseTorenVanDeBaan.jouwweb.nl voor onze strijd, het behoud van de dorpskwaliteiten / eigenheid van Veldhoven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *