Eindhoven Wereldspeler en Kwaliteit van Leven?

De Eindhovense skyline vanaf onze hoogste berg – Foto: Rien Valk

Zienswijze 40 gaat ervanuit dat aan de basis van een Visie op de Omgeving een analyse van sterktes en zwaktes dient te liggen. Dat geldt voor iedere organisatie. B&W grijpt deze voorzet niet aan om alsnog een SWOT-analyse de grondslag te laten zijn van de voorliggende Omgevingsvisie en van een aantal fundamentele uitspraken daarin. B&W schuift deze kans voor open doel door naar volgend jaar. Zaken die niet naar volgend jaar doorgeschoven worden zijn beweringen als “Eindhoven is een Wereldspeler” en “de kwaliteit van leven in Eindhoven is op het niveau van Helsinki en München”. Uiterst gewaagde uitspraken, zonder onderbouwing, die door diverse bewoners in zienswijzen wel gevraagd wordt.

Stel dat het B&W in 2021 lukt een SWOT-analyse ten grondslag te leggen aan de Omgevingsvisie 2021 en dat blijkt dat bovenstaande beweringen niet te handhaven zijn?
Want die beweringen zijn nu al hoogst dubieus.

1. “Eindhoven is een Wereldspeler”. Pak de triple helix. De lokale overheid is in geen enkel opzicht een wereldspeler, onderwijs in Eindhoven is voor Nederlandse begrippen erg goed, maar geen wereldspeler, hoewel een paar onderzoeksgebieden excellent zijn. De ondernemingen dan? De grootste Eindhovense werkgever is Daf Trucks, geen wereldspeler, wel een Europese speler voor wat betreft zware vrachtwagens. 1 op de 6 zware trucks in Europa is een Daf. Hulde. Resteren Signify en NXP. Signify is in verlichting een wereldspeler, maar NXP haalt die status niet met 2% marktaandeel.
Ja maar, ASML, Philips en Van der Lande dan? Klopt, dat zijn wereldspelers uit Veldhoven, Best en Veghel. Wel degelijk een onderdeel van Brainport, maar niet van “Het Kloppend Hart” van Brainport.
Conclusie: Hoewel Eindhoven heel veel sterke punten heeft en ook veel potenteel, Eindhoven is vanuit de triple helix met 1 bedrijf op wereldniveau geen wereldspeler.

2. “De kwaliteit van leven in Eindhoven is op het niveau van Helsinki en München”. Waar zijn in Eindhoven voorzieningen die de kwaliteit van leven in Helsinki en München mede bepalen? Waar is de Metro, de OV-Rondweg, de Opera, het Groothandelsgebouw, de Beurs, het Congrescentrum, een complete Universiteit met ook alpha en gamma faculteiten? Plus een Academisch Ziekenhuis. Waar zijn grote, bepalende ondernemingen op niet-technisch gebied?
Maar de culturele voorzieningen dan? Uit een SWOT-analyse zou blijken dat juist daar 1 van Eindhovens grootste zwaktes ligt. Over de hele stad gezien zijn culturele vraag en aanbod schraal, maar pak Eindhoven “boven het Spoor”. Met de helft van het aantal inwoners. Zonder 1 bioscoop, zonder verdere culturele voorzieningen, een culturele woestijn.

Conclusie: Een eerlijke Omgevingsvise, uitgaande van sterktes en zwaktes zou er heel anders uitzien dan de nu voorliggende. De 2 aangehaalde beweringen zijn daarvoor tenminste een lichte indicatie.
In een stichting als Brainport kan de waarheid wel een stootje hebben, pr en branding doen het naarbuiten goed. Maar naarbinnen, waar de democratie heerst, daar mogen de bewoners en de Raad uitgaan van onderbouwde feiten.

Peer Notermans

3 reacties

 • Bob

  Sorry mijne heren, maar Eindhoven is nu de speeltuin van W. Maas, de binnenstadstrateeg. En wie zijn argumentatie optekent snapt dat in het hart van Schijndel al meer mensen wonen dan in dat van Eindhoven. Lijkt me dus een logisch verhaal: afvullen die stad! Logisch!

  • middenweg

   Ach, de plannen van Winy Maas zijn alweer achterhaald door de crisis. Een “danceplein” van het Stadhuisplein willen maken? Iedere week duizenden mensen dicht op elkaar, is vragen om problemen. Nog los van de enorme overlast voor omwonenden.

   Maar Eindhoven zou dan toch nog in iets een wereldspeler worden. Elk jaar de meeste nieuwe gevallen van opspelende virus-epidemieen.

   Hetzelfde geldt voor de obsessie met verdichting en verhoging. Kleine appartementjes zonder buitenruimte. Zonlicht niet nodig. We zetten wel een paar bomen op het dak. De millennial, de enige waar we nog voor bouwen blijkbaar, heeft toch alleen maar z’n laptop of smartphone nodig, geen ruimte.

   Het is achterhaald. LEEFBAARHEID, daar gaat het om!

 • Rien Valk

  Ik vind dat we de club van Peter Kentie een groot compliment mogen geven gezien het gegeven dat Eindhoven zich nu laat verleiden aspiraties te koesteren om net zo door te willen groeien als Helsinki (632.000 inwoners) en München (1.472.000 inwoners)

  Stel dat deze versie van Eindhoven echt een mogelijkheid zou zijn, willen wij Eindhovenaren dat eigenlijk wel? Willen wij groot, groter, grootst met alle nadelen en overlast zoals wat dichterbij in Amsterdam? Ik denk het niet!

  Laten we de realiteit onder ogen te zien en ons niet laten meesleuren door de reclame voor onze stad hoe mooi die er ook mag uit zien. Bij een SWOT-analyse zou ik heel graag de grenzen aan de groei meegenomen willen zien plus de crisis die nu op ons afkomt. Daarbij mag je je afvragen of we in de toekomst niet veel vaker zo’n zware crisis het hoofd moeten bieden, dan eens in de 100 jaar, daarbij denkend aan de “Spaanse Griep” rond 1919?

  SWOT (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen)
  Laten we daar met beide benen aan de grond opnieuw naar kijken niet gehinderd door grootheidswaan.

  swot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *