Eindhovense basisschool leerlingen helpen de politie

Op dinsdag 16 januari is de kick-off van Buurthelden, een initiatief van Tongelre Actief. Eindhoven Sport heeft Tongelre Actief opgezet. Zij zijn hiervoor de samenwerking aangegaan met Dynamo Jeugdwerk. Tijdens de kick-off worden 18 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen ’t Karregat en De Boog door burgemeester John Jorritsma beëdigd tot Buurtheld. Na een programma van 20 lessen ontvangen de kinderen een heus Buurtheldendiploma.

In Tongelre lopen vanaf dinsdag 16 januari echte Buurthelden door de straat. Over enkele weken zijn ze gehuld in een Buurtheldenuniform, bestaande uit een T-shirt, pet en rugzak. Achttien kinderen uit groep 7 en 8 zijn uitgekozen voor deze pilot. Zij gaan, in samenwerking met de politie en andere professionals in Tongelre, helpen om de buurt veilig en leuk te houden voor alle bewoners.

Opgroeien met de politie
In sommige Eindhovense wijken groeien kinderen op met een negatief imago over de politie en andere instanties. Dit leidt vooral op latere leeftijd tot conflicten in de wijk. Om een goede, vriendschappelijke en gezonde relatie op te bouwen tussen de politie, buurtkinderen en hun ouders is Buurthelden opgezet. De buurthelden trekken tijdens het project veel op met de politie en andere professionals en zijn samen verantwoordelijk voor een veilige leefomgeving. De Buurthelden kijken ook met een andere bril naar de buurt en kunnen zo ontwikkelingen stimuleren, zoals: een veiligere speeltuin, meer activiteiten en een schonere wijk.

Leerzame activiteiten
In een gevarieerd programma, dat afgesloten wordt met een diploma, doen de kinderen mee met allerlei leuke, spannende én leerzame activiteiten. De thema’s die voorbijkomen zijn: zelfverdediging, sociale vaardigheid, wet en regelgeving, veiligheid en sport/conditie. Een goede mix van vaardigheden die kinderen helpen opgroeien. Zo krijgen zij onder andere weerbaarheidslessen voor het vergoten van zelfvertrouwen, judo voor discipline, bootcamp voor samenwerking en EHBO voor zelfredzaamheid en veiligheid.

Tongelre Actief
Tongelre Actief is opgezet door Eindhoven Sport (gemeente Eindhoven) in samenwerking met Dynamo Jeugdwerk (onderdeel van Lumens). Eindhoven Sport organiseert projecten om de sportparticipatie te verhogen. Ook Dynamo zet sport als middel in binnen projecten voor jeugd in de wijk. Al vaak werd samengewerkt, maar niet eerder werd een project vanaf het begin samen opgezet. Door krachten, netwerk en mogelijkheden te bundelen, hopen beide partijen een nog groter effect te bereiken. In dit project worden samen met ondernemers en zorgstellingen in de wijk initiatieven opgezet voor senioren, werkzoekenden en jeugd in Tongelre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *