Eindhovense binnenstad wordt Bijlmerbajes met winkels en horeca

De plannen van het Eindhovense gemeentebestuur voor de binnenstad worden wel getypeerd als Dubai aan de Dommel of Manhattan aan de Dommel. Wie aardrijkskundige en geschiedkundige informatie, Google Streetview, webcams en video’s over Dubai en Manhattan raadpleegt, komt er snel achter dat die typeringen niet kloppen. Dubai stad en New York zijn miljoenensteden met zakencentra van wereldformaat. Ze liggen aan zee. Manhattan grenst onder meer aan de monding van de brede Hudson. Ze hebben havens, Dubai een enorme jachthaven, New York vooral een enorme transporthaven. Eindhoven is beslist geen miljoenenstad. De Dommel is een aardig riviertje.

De Eindhovense binnenstad omvat vooral winkels en horeca. Het zwaartepunt voor de winkels ligt bij de persoonlijke verzorging: kleding, drogisterijen en parfumerieën. De binnenstad is beslist geen zakencentrum, al zijn er enkele grotere kantoren. Het huidige aantal inwoners is te vergelijken met dat van een klein dorp.

Volgens de plannen komen er 10.000-plus inwoners bij: de binnenstad wordt een groter dorp. Gezien internationale ontwikkelingen in detailhandel en horeca is daarin zeker geen groei te verwachten. Echter, zolang kleding passen en waarnemen in de winkel nog beter gaat dan online, kunnen de winkels hun positie wel enigszins behouden.

De binnenstad wordt daardoor een groot dorp met veel winkels voor persoonlijke verzorging en horeca. De nieuwe inwoners worden geconcentreerd in hoogbouw. In tegenstelling tot de randgemeenten van Eindhoven zijn daar geen sportterreinen, speelveldjes, bossen en parken. Overigens ook geen vrije parkeerterreinen en basisscholen. Thuis kijken de inwoners vooral tegen saaie gevels van hoogbouw aan.

Met mooi erfgoed hebben de plannen geen affectie. De Catharinakerk wordt feitelijk gesloopt door die op een sokkel van 100 meter hoog te plaatsen, ander erfgoed wordt overwoekerd of afgeschot door hoogbouw. Toerisme heeft in de binnenstad geen toekomst.

De Bijlmerbajes bestond uit 6 hoge betonnen woontorens die onderling verbonden waren door een gang die bewoners de “Kalverstraat” noemden en dakterrassen om te luchten en te sporten.

De zes torens van de Bijlmerbajes

Bron foto Bijlmerbajes: Wikipedia

Een betere typering is daarom: Bijlmerbajes met winkels en horeca

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *