Eindhovense Partijprogramma’s draaien om de hete brij heen

Gewetensvraag: Bestaat Eindhoven langer dan ASML en DAF of is Eindhoven eerder van de aardbodem verdwenen dan ASML en DAF? Geen enkele politieke partij denkt erover na wat er gebeurt met de regio Eindhoven als deze bedrijven het niet meer redden. Het zal hopelijk nog wel even duren, maar toch moet de lokale overheid daar nu al op voorsorteren om ervoor te zorgen dat we niet met honderdduizend werklozen blijven zitten als de wereld even heel erg verandert.

Ook grote maatschappelijke wijzigingen gaan volledig voorbij aan de partijprogramma’s. Wat is de visie op Internet of Things, Big Data en de grootschalige invoering van Robotica. Wat gaat er dan veranderen in Eindhoven en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we er maximaal plezier van hebben? Hoe gaan we Eindhoven gas-vrij maken zonder een gigantische elektriciteitsrekening en zonder gigantische ombouwkosten voor de huiseigenaren? Wat moeten we doen voordat het laatste benzinestation sluit? Hoe kunnen we gevarieerder en toekomst-bestendiger werk naar Eindhoven halen? Waarom blijven zeuren over een spoortreintje naar België terwijl de hete brij gewoon links danwel rechts gepasseerd wordt?

De Eindhovense partijprogramma’s zijn allemaal wel heel erg braaf en getuigen onvoldoende van een vooruitziende blik. Ze zijn erg gericht op het “nu” en op het “toen” en onvoldoende gericht op “straks”. Ze extrapoleren op de afgelopen 4 jaar om de komende 4 jaar de toekomst in te kijken. Ze gaan allemaal uit van een groeiende economie en een zonnige toekomst.

Moet de Gemeenteraad niet ook een “Plan B” hebben, voor als het allemaal een beetje tegenvalt in de toekomst? En een “Plan A” voor de wijzigingen in de samenleving waarvan we redelijk goed kunnen aangeven dat die er aankomen, maar waar de Gemeenteraad een harde blinde vlek heeft?

2 reacties

 • Peter

  Beste Wim, over 2 a 3 jaar zijn er zeer waarschijnlijk weer verkiezingen ivm Nuenen. Als politieke ‘kenner’ zou je dit moeten weten. Het is niet verwonderlijk dat partijen weinig uitgesproken zijn op dit moment.

  • Beste Peter,

   Ik ben geen kenner. En zal dat ook nooit worden.Ik heb alleen partijprogramma’s gelezen.

   Dat er binnenkort weer verkiezingne komen geloof ik graag. Maar in de tussentijd wil ik toch weten waarop ik moet stemmen. Of dat nou elk jaar, elke 2 jaar of elke 4 jaar is.

   Dus ik verwacht als lid van het stemvee dat de politieke partijen ons serieus nemen en een degelijk programma presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *