Eindhovense primeur de eerste bewoonbare 3D-geprinte woningen

We lopen weer voorop en misschien is dit de eerste stap naar duurzame en vooral goedkoper wonen ook voor de mensen met een kleine beurs. Met veel fantasie kun je je zelfs voorstellen dat er speciaal voor jouw “bestelling” geprint wordt? Een paar jaar geleden heb ik tijdens een open dag op de TU/e al eens iets van een begin gezien.

Computerbeeld TU/e

Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos realiseren samen het eerste bewoonbare huis dat rechtstreeks uit de 3D-printer komt rollen. Dit wordt de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton die de komende jaren neergezet worden in Bosrijk – een landschapspark waar woningen te gast zijn in het groen, gelegen in onze Eindhovense wijk Meerhoven.

Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar 3D Concrete Printing Centrum, onder leiding van prof. dr. ir. Theo Salet, wereldwijd een van de koplopers op dit gebied.

Wereldprimeur
De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dat is een wereldprimeur. Het betekent onder meer dat ze moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De huizen worden als beelden in een beeldentuin gezet, zodat ze onderdeel worden van het DNA van Bosrijk. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

Realtime innovatie
De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuw huis kan profiteren van voortschrijdende inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal de eerste een gelijkvloerse woning worden die niet ter plaatse wordt geprint. De ambitie is om de vijfde, bestaande uit drie woonlagen, wel op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.

Vormvrijheid
Het bijzondere ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is een spraakmakend architectonisch hoogstandje, geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de huizen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen worden gemaakt die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Vormen die door middel van de 3D-printer snel gemaakt kunnen worden. Daardoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. Dit geldt met name voor de buitenkant van de woning. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenkant wordt goed bewaakt: de ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

Een reactie

  • Futuristisch en gedurfd is het zeker en het zal veel bekijks wekken. Ongeveer zoals een halve eeuw geleden de kubuswoningen van Piet Blom in Helmond en Rotterdam. Het geeft ook een bijzondere aankleding van het landschap. Afwijkend van de traditionele vormgeving zijn aan de buitenkant vooral de rondingen en het ontbreken van verschillende kleuren; maar dat laatste is waarschijnlijk niet onvermijdelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *