Emmasingelkwadrant 2021 – bredere zienswijze

In het Emmasingelkwadrant is er nu één postzegelstukje bekend gemaakt door de gemeente, de Victoriatoren. In dit kader heb ik een bredere zienswijze geschreven. Dit is het eerste deel

#1 Waarvan en waarheen: jaren 80 – heden – toekomst

De gemeente zit momenteel in een groeifase en de druk op het beschikbare oppervlak neemt toe. Daar waar Eindhoven nu nog steeds een groene stad buiten het centrum, is dit in de binnenstad verdwenen. De gemeente lijkt een ruime blik vooruit te hebben in alle visies en plannen die ze het licht laat zien, maar een korte terugblik kan geen kwaad.

Een mooi beeld van hoe groen de binnenstad nog was in de jaren 80:
Het aanwezige groen hier is volgebouwd met een heuvelgalerie (deels leegstaand), bebouwd met een stadskantoor (weer verlaten door de gemeente) en gewoon verdwenen (groene rotonde).

Eindhoven in beeld #26197
Eindhoven in beeld #26197

Het heden is een stuk grauwer, aan de randen en in de Bergen is nog iets van groen te vinden maar het centrum kleurt vooralsnog rood:

Google earth Eindhoven centrum
Google Earth Eindhoven centrum

De gitzwarte toekomst (uitgevoerd in wit), zoals die nu geschetst wordt in gemeentevisies:

Binnesntad Eindhoven Winny Maas
De Eindhovense binnenstad over 10 jaar volgens Winny Maas

Groen lijkt vrijwel afwezig en de hoogbouwmanie tiert welig.

#2 De Eindhovense maat

De gemeente lijkt in de waan van het moment alleen nog de hoogte in te willen, waarbij de Eindhovense maatvoering uit het oog wordt verloren.
De uitdaging voor onze Lichtstad zijn niet groter of kleiner dan die in de zuidelijker gelegen lichtstad speelden in de 19e eeuw.
Voor deze stad, die te maken had met overbevolking, vervuiling en nog in de donkere middeleeuwen zat qua bebouwing was er een plan nodig dat ‘aérer, unifier, et embellir’ zou brengen. Dit werd het plan Haussmann (1853-1870), waaraan Parijs nu nog zijn brede boulevards aan dankt.

Wat minder bekend is, is dat Haussmann voor deze boulevards een uniforme hoogbouw invoerde. De standaard bouwhoogte van 5-7 lagen verving veel middeleeuwse laagbouw, waarmee het huisvestigingsprobleem van de stad verminderde.
De maatvoering in dit plan in Parijs ging van oorspronkelijk 3-4 lagen naar 5-7 lagen, in een stad die destijds al een wereldstad was. De vergelijking tussen beiden lichtsteden gaat

mank in deze schaalgrootte, Eindhoven is niet meer het dorp uit begin 1900, maar heeft hoofdzakelijk nog een maatvoering van 1-2 lagen, met in het centrum een stapje groter van 3-4 lagen. Maar duidelijk geen wereldstad.

Zelfs nu nog is midden in het centrum de laagste Eindhovense maat te vinden:

Kleine Bleekstraat – 1 laag
Gagelstraat – links 2 lagen / rechts 1 laag

De schaalgrootte waarin de huidige plannen voorzien zijn een stap te groot, de balans in de stedelijke bouwvolumes gaat met deze plannen verloren. De keuze voor de hoogte is begrijpelijk, maar de plannen voor het Emmasingelkwadrant zijn in dit kader buitenproportioneel.

De huidige situatie gevat in een schets en gecombineerd beeld van philipsdorp – steentjeskerk – TAC – philips lighting
En daaronder een beeld met de victoriatoren erbij, deze wordt ca 3 maal zo hoog als philips lighting.

Schets Philipsdorp - Steentjeskerk - TAC - Philips Lighting
Schets
gecombineerd beeld philipsdorp - steentjeskerk - TAC - philips lighting google earth/streetview
gecombineerd beeld philipsdorp – steentjeskerk – TAC – philips lighting
verhouding victoriatoren tov huidige bebouwing
zelfde beeld met victoriatoren

Naast de overdimensionering in hoogte wordt ook dit gebouw weer te dicht op de bestaande bebouwing geplaatst. Deze fout is ook bij de Onyx gemaakt. De toren staat zo ingeklemd in de oksel van het Philips Lighting gebouw dat deze niet het podium krijgt die de andere landmarks in het gebied (Lichttoren, Regent en Admirant) wel krijgen.

Weer terug refererend aan plan Haussmann: dit plan moest de stad meer lucht geven vanuit een situatie dat gebouwen in de middeleeuwen te krap op elkaar waren gebouwd, we zijn nu krap twee eeuwen later weer diezelfde situatie aan het creëren.

engte tussen gebouwen
Engte tussen Onyx en Lighting – versus – Parijs engte tussen gebouwen

De Onyx staat hierdoor iedere avond letterlijk te huilen omdat ze in een verdomhoekje is geplaatst. De windhinder tussen Philips Lighting en de Onyx had door meer afstand voorkomen kunnen worden, meer afstand voor toekomstige bebouwing (Victoriatoren) is dan ook gewenst.

huilende Onyx
Huilende Onyx

Volgende keer: # Hoe dan wel qua maat

6 reacties

 • Dirk

  Paar vragen:

  1. Ben je zo wanhopig dat je gewoon besluit om de gehele vergroeningsvisie van Winy Maas en de gemeente te ‘vergeten’? Als er 1 thema centraal staat in alle plannen dan is het wel vergroenen!

  2. Zijn er enige geluiden te horen dat bewoners van Onyx of Philips Lighting hun omgeving niet leefbaar vinden door de plaatsing van deze gebouwen? Beide complexen zitten bijna helemaal VOL en vallen absoluut niet binnen de goedkoopste woningen waar men uit nood moet wonen.

  3. Die ‘overdimensionering’ van de Victoriatoren, bepaal jij dat? Het ligt nota bene aan een park, tussen andere hoogbouw (onyx/admirant/regent). De Steentjeskerk ligt hier op 170(!) meter vanaf en het Philipsdorp nog verder. Dit terwijl een aantal Philipsdorp woningen op 19(!) meter van het “megalomane” stadion liggen.

  Zoals altijd op deze pagina, ontbreekt het uit inhoudelijke en terechte argumenten. Een goed onderbouwde reactie is gewenst!

  • bleenhouwers

   Hallo Dirk, het staat ook jou vrij om een stuk te schrijven dat het tegendeel aantoont. Zo is Digitale Stad Eindhoven ook daadwerkelijk bedoeld. Hartelijke groeten, Bob (dit keer even met de redactiepet)

   • Eindhovenaar

    Aantal dingen kloppen gewoon niet.. die witte maquette is een foto van de DDW, die opstelling is gemaakt door studenten..

    Maas is van de volledig met groen bedekte renders, ook niet echt realistisch.. maar kunt niet beweren dat de man niet van groen houdt..

    Daarnaast is Geuze van de Emmasingel!

    Daarbij is de Eindhovense maat juist het contrast tussen de gigantische Witte Dame naast het eerste philips fabriekje.. Het PSV stadion is een gigantisch ruimteschip naast Philipsdorp..

    • Jandoven

     Als aanvulling hierop is het ook niet correct om het centrum met daarin de dan nog toekomstige locatie van de Heuvelgalerie te schetsen als groen gebied terwijl het hoofdzakelijk een parkeerterrein betrof dat daar als tijdelijke invulling van het gesloopte Binnenziekenhuis was gesitueerd. Een foto van 10 jaar eerder had dus een volledig bebouwd centrum laten zien.

     • Bart75

      Hallo Jandhoven,

      Bedankt voor je reactie, ik ben nog net niet zo oud dat ik me de situatie van die foto kan herinneren.
      Het groen was dus al langer uit de binnenstad verdwenen en was zoals ik in je reactie lees slechts tijdelijk.
      Meer groen en water lijkt me een voorwaarde voor het toevoegen van meer bouwmassa in de binnenstad, de afgelopen zonnige dagen waren weer een waarschuwing hoe snel de hittestress in de stad kan oplopen.

  • Bart75

   Hallo Dirk,

   het duurde even voor ik tijd en gelegenheid had om te reageren.
   1. Niet wanhopig, wel wantrouwend. Er zitten zeker groen in de plannen van Winy Maas, de hoeveelheid bouwmassa die in zijn plannen tot nu toe wordt toegevoegd zijn mijn inziens een gitzwart scenario.
   De groene laag uit diverse plannen is in de praktijk ook zo weer verdwenen, zie bijvoorbeeld de plannen voor een groene gevel op de V&D en de glazen uitvoering die het nu geworden is

   2. Dat een gebouw volledig vol komt te zitten wil niet zeggen dat de omgeving minder leefbaar wordt. De bewoning van Philips Lighting heeft in het Emmasingelkwadrant vooral voor een toename in het verkeer, parkeeroverlast en afvaloverlast veroorzaakt.
   Dat een complex vol zit heeft meer te maken met waar mensen willen wonen en welke consessies ze daarbij willen maken.
   Persoonlijk ben ik jarenlang op zoek geweest naar die ene vrijstaande bungalow met tuin in het centrum, en die was er niet. De consessies bij mij waren geen tuin, geen bungalow en toch een trap in huis ipv gelijkvloers.
   Keuzes en consessies doen, dat gebouwen vol zitten geeft aan dat meer mensen hun keuzes hebben gemaakt en toch graag in het centrum willen wonen.
   In mijn studietijd had ik een kamer onder een schuin dak waar je op 1×1,5m kon staan. Daar was toen vraag naar (van mij en andere studenten daarna) en ik ben er van overtuigd als dat als bv cityhub een locatie opent in Eindhoven (https://cityhub.com/amsterdam/) deze ook VOL komt.

   3. Overdimensionering: lees het stuk dat ik over de Eindhovense maat heb geschreven maar, en geef een toren zijn podium…
   Ik bepaal dat niet, net zomin als jij. Het is een persoonlijke zienswijze, je bent net zo vrij als ik om jouw zienswijze te posten (en stuur me een linkje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *