EPN grote afwezige bij Eindhovens verkiezingsfeest

Met groot genoegen zat ik gisterenavond aan mijn smartphone gekluisterd. Studio040, de lokale omroep van Eindhoven en directe omgeving, had een live uitzending waar de NPO haar vingers bij af zou likken. Ook de samenvatting van 25 minuten is de moeite waard. Er werd doorlopend geswitcht van Nuenen naar Valkenswaard, terug naar Eindhoven en door naar Aalst-Waalre. De uitslagen werden steeds concreter: exit-polls, voorlopig voorlopig, voorlopig definitief om uiteindelijk uit te monden in eurforie of in mineur. De opkomst lag in Eindhoven weliswaar iets hoger dan vier jaar geleden, het nam niet weg dat de EPN, lijst 1 buiten mededinging, wederom de grootste was.

EPN, vaste Eindhovense waarde
Burgemeester Jorritsma sprak er eerder op de dag al schande van. De wegblijvende stemgerechtigde, voor wie Eén Pot Nat het enige alternatief blijkt, heeft de stempas goed gebruikt. Als bierviltje, als anti-kantelpapiertje voor de tafelpoot en zelfs als vliegtuigje deed het steviger papier dienst. Bijna 55% van de Eindhovenaren geeft daarmee een signaal af, al is totaal niet na te gaan wat dat signaal echt inhoudt.

Verklaring succes van Eén Pot Nat
Op basis van vraaggesprekken heeft Ad Random namens Digitale Stad Eindhoven de beweegredenen van de EPN-ers geïnventariseerd. Veel wegkijkers gaven aan ‘moe’ te zijn van de lokale politiek. De partijen en volksvertegenwoordigers zitten er vooral voor ‘z’n eigen’, aldus velen. Daarop doorvragend blijkt dat veel partijen in de Eindhovense gemeenteraad toch niet doen wat de burgers willen: ‘Ken jij iemand die uit zichzelf over Brainport begint? Ik niet! Maar in de gemeenteraad gaat het nergens anders over.’

GroenRechts
Ondanks het wegblijven van meer dan de helft van de kiesgerechtigden, was de sfeer er gisterenavond niet minder om. De spanning steeg naarmate de tijd verstreek. Even leek de PvdA in Eindhoven de grootste te worden om op het laatste moment links én rechts te worden ingehaald. De verrassende uitslag leidt volgens analisten tot een GroenRechts opzetje waarbij de grootste partij (VVD) eerst maar eens met runner-up GroenLinks om de tafel moet. Als de Eén Pot Natters gelijk krijgen (en dat krijgen ze hoe dan ook) zal de VVD uiteindelijk moeten toezien hoe D66, GroenLinks en PvdA elkaar in een groepsknuffel zullen hervinden. De vraag is alleen of de SP nog mee mag doen, want die partij heeft de grootste klappen gekregen van de Eindhovense inwoners die wél gingen stemmen.

Gemeenteraad-app: co-creëer je eigen coalitie
Een leuke bezigheid (en best wel intorvactief) biedt de coalitie-app van het Eindhovens Dagblad. Je typt de naam van je gemeente en dan klik je op ‘coalitie’. Een virtuele raadzaal opent zich en door op partijen te klikken vullen zich de zetels.

Schermafdruk van ED.nl: Bouw je eigen bestuur

Voor iedereen die graag zelf wil kijken hoe kansrijk of kansarm een bepaalde partijcombinatie is, kan dat dus doen op ED.nl. Haast is niet geboden, want de formatie belooft langer te duren dan het besluit om in de Vestdijk te knippen. Over vier jaar zal EPN opnieuw de grootste blijken. Toch jammer dat deze partij alleen maar lijsttrekkers kent.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *