Europese solidariteit

Na vier dagen en nachten bakkelijen zijn we het weer eens over de Europese begroting en een Corona hulpprogramma. De rekening is €1.800 miljard geworden. Voluit geschreven: 1.800.000.000.000 hele euro’s.

Daar gaan we Europese leningen voor afsluiten. Maar hoe zit dat ook alweer met leningen: je moet toch rente betalen,en je moet waarschijnlijk een keer aflossen!

Als we maar 1% rente betalen, dan is dat nog steeds €18.000.000.000 per jaar.

En wie gaan die rentes en aflossingen betalen? De Europese burger. We zijn met 450 miljoen burgers in de Europese Unie, dus dat betekent gemiddeld €4000 per persoon.

Dat wordt geïnd door Europese belastingen in te voeren.

Worden dat directe of indirecte europese belastingen? Als Neuropeaan (noordelijke europeaan) heb ik een voorkeur voor directe belastingen (zoals een btw verhoging) die voor iedereen gelijk is. Dan wordt de rekening €4.000 + rente per Nederlander.

De Zeuropeanen (zuidelijke europeanen) zullen wel een voorkeur hebben voor indirecte belastingen (zoals inkomstenbelasting). Ik hoor het ze al zeggen:’ de sterkste schouders …’. Dan loopt de rekening al snel op naar €10.000 per Nederlander. Dus eerst krijgen we niks uit de lening en dan dubbel afbetalen.

Ondertussen staan de pensioenfondsen vlak voor de beslissing om de pensioenen te verlagen, we moeten van het gas af en we moeten over een paar jaar ook nog allemaal een elektrische auto kopen om binnen de ring van Eindhoven te mogen rijden.

Ik vrees dat het solidariteitsgevoel een beetje begint te kraken.

Een reactie

  • Rien Valk

    Gek dat er nog niemand heeft gereageerd. Maar de berekening is wat kort door de bocht, volgens mij zijn het niet alleen de burgers die belasting betalen maar ook het bedrijfsleven betaald mee, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *