Foto bevrijding Eindhoven de wereld over?

De bevrijding in Eindhoven wordt gevierd – © Imperial war museum

In een nieuw boek van het Britse oorlogsmuseum is nu ook deze foto opgenomen van de markt in Eindhoven tijdens de bevrijding op 20 september 1944. Deze foto was vooral bekend in onze regio maar nu raakt ook de rest van de wereld bekend met dit iconische beeld. Zou je dit ook Eindhoven promotion kunnen noemen? Hieronder nog een paar toen nog zeldzame kleurenfoto’s gemaakt in Eindhoven door de Engelse oorlogsfotografen.

Dansen op de markt – © Imperial war museum

Over de zwaar gebombardeerde Demer verder – © imperial war museum

Het aantal mensen dat de bevrijding bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Voor de historie liefhebbers zijn er op de site van het Britse oorlogsmuseum nog een groot aantal zwart wit foto’s te bekijken. Misschien levert dat nog herinneringen op die hier met ons gedeeld kunnen worden voor dat het te laat is?

Links boven de poort van kleef? – © Imperial war museum

3 reacties

 • Jean Nelissen

  Het jonge meisje met de tas rond haar nek in het midden van de grote foto is mijn schoonmoeder. Ze was toen bijna 16 jaar. Haar naam is Mevr Roes R.

 • Gerrit Goosen

  Dit kan je zeker Eindhoven promotie noemen.
  Overigens, wat een prachtige foto’s, mooi van kleur en zeer duidelijk. Dat kon dus al in 1944..
  De bovenste foto kende ik wel maar de twee anderen zijn nieuw voor me.

  • Rien

   Gedownload van het IWM daarna heb ik ze nog wel een beetje extra “opgepoetst”. Maar de aanvangskwaliteit is zonder meer goed. Een foto van de dansers op de markt heb ik ook ooit in de archieven van Eindhoven foto (Philips foto technische dienst) gezien. Misschien zijn deze kleurennegatieven nog eens opnieuw digitaal ingescand met een nog betere scanner en de laatste stand van de techniek. Toen deze nieuwe film rond 1934 werd geïntroduceerd waren ze nog maskerloos (zonder dat oranje masker) Ik heb er nog een kleurenfoto aan toegevoegd, ook nieuw voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *