Fotografica en hedendaagse fotografie

Fotografica beurs – Foto: Rien Valk

Afgelopen zondag voor dag en dauw om 05:30 uur opgestaan om op uitnodiging van een verzamelaar in Tilburg mee te rijden naar de Fotografica beurs van 8 maart 2020 in Hilversum. Hij heeft daar ook een tafel waar hij zijn overcomplete toestellen aanbied en zelf rondkijkt naar nog aan te vullen delen voor zijn verzameling. Die beurs wordt twee keer per jaar georganiseerd door de in 1977 opgerichte Vereniging Fotografica. Lang geleden was ik er ook al eens heen geweest toen de beurs nog plaats vond in Amersfoort in de Flint.

Platen camera – Foto: Rien Valk

Als fotograaf hebben ook historische camera’s mijn belangstelling zeker toen er in het analoge tijdperk nog geen sprake was van digitaal fotograferen. Ik hoopte toen in de Flint voor een schappelijke prijs een oude camera op de kop te tikken die onverwachte kwaliteiten bezat. In die oude camera’s kon je nog 120 rolfilm gebruiken. Leuk om daar dan mee te experimenteren. Nu wordt op hobbyisten en kunstenaars na niet veel meer analoog gefotografeerd.

Coronet en Agfa camera – Foto: Rien Valk

Ik heb wel een paar historische cameras maar ben geen echte collectioneur en tegenwoordig gaat mijn interesse meer naar de digitale kanten van de fotografie. Ik was dus benieuwd of er ook digitale camera’s werden aangeboden. Daarnaast zijn er nog aardig wat objectieven uit de analoge tijd die ook bruikbaar zijn op de huidige digitale cameras. Zo gebruik ik nog steeds een prima presenterend 100 mm macro objectief van Minolta op een full-frame digitale Sony camera.

Zit hier iets bij voor een verzameling? – Foto: Rien Valk

De 4×5 inch technische camera’s van Cambo Foto: Rien Valk

Een fotografische oproep? – Foto: Rien Valk

Op de meer dan 200 tafels was van alles te vinden van oude houten platen camera’s tot analoge Hasselblad camera’s, waarvan de body tot mijn verbazing nog 1500 euro moest opbrengen. Digitaal was er wel het een en ander te vinden maar dat sprak niet echt tot de verbeelding ook gezien de mogelijkheden van het moderne mobieltje. Full frame (24 x 36mm) digitale camera’s ben ik niet tegen gekomen, wel al een paar voorlopers met een kleinere sensor.

Soms kom je op die beurs iets tegen waarvan je je afvraagt wat het met fotografie te maken heeft, of zouden fotografen de gewenste vijf eigenschappen wel verenigen in een persoon?

Voor de Frankrijkgangers onder ons met belangstelling voor de historie van de fotografie is een bezoek aan het museum van de Franse uitvinder Niepce in Chalon sur Saone een aanrader! Vergeet dan niet om in de stad Chalon zelf ook rond te kijken en sla dan vooral het oude marktplein niet over. Om er met de caravan of tent een paar dagen te blijven is de camping aan de Saone rivier www.camping-chalon.com heel geschikt

Chalon sur Saone – Foto: Rien Valk

Zijn er onder onze lezers ook verzamelaars van fotografica? Leuk om er hier op DSE wat over te lezen. Jullie zijn bij deze van harte uitgenodigd!

Hieronder plaats ik een dezer dagen nog een foto van de Minolta miniprojector voor 36 mm dia’s die ik nog wel eens gebruik als ik oude dia’s samen met iemand wil bekijken.

Naschrift.
Net terug van City Foto moet ik toch wat corrigeren, ik schreef dat er niet veel meer analoog gefotografeerd wordt maar in de winkel zag ik nog aardig wat rol- en vooral kleinbeeld film liggen waar nog regelmatig om gevraagd wordt en dat is mede te danken aan onze Design Academie wist de verkoopster mij te vertellen. Je kunt dus bij City Foto nog steeds terecht voor films, ontwikkelen en afdrukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *