Gaat het wel goed met de nieuwbouw binnen de Ring?

Achterdocht

Als auteur van het Masterplan van de bouwaktiviteiten binnen de Ring van Eindhoven ben ik dagelijks bezig met het verzamelen van nieuwe informatie over wanneer welke (hoog-) bouwprojecten denken te starten. In dat Masterplan kan alleen staan wat gepubliceerd is.
Het probleem is dat er steeds meer bouwprojecten volledige radiostilte houden waardoor we niet meer weten wanneer ze denken te beginnen. Het is zelfs mogelijk dat het project al overleden is maar dat het lijk zorgvuldig in de kast verborgen is.

Het zit een beetje tegen

Het zit de projectontwikkelaars op dit moment niet mee. Konden ze in de beginfase lekker kostenonafhankelijk wegdromen in allerlei prachtige concepten en geweldige ideeën, nu er gebouwd moet worden waait ineens de kille wind van de realiteit door de burelen. Want de inflatie is ondertussen behoorlijk aangewakkerd, de bouwkosten zijn dramatisch gestegen en de hypotheekrente is drie keer over de kop gegaan.

Oplossingen werken niet

De koopprijs of de huur van een woning zou omhoog moeten om quitte te spelen, maar de kopers en huurders kunnen dat niet opbrengen. Een deadlock dus. De projectontwikkelaars vluchten dus naar voren door meer onbetaalbare woningen te willen opleveren maar daar is de Gemeente het nog niet mee eens. De Gemeente houdt de poot stijf naar de productontwikkelaars waardoor die gaan vertragen of zelfs de handdoek in de ring gooien.

Paralleltraject

De woningcorporaties en gemeente willen de sociale huurvoorraad uitbreiden met gemiddeld minimaal 600 woningen per jaar. ‘Om deze opgave gezamenlijk op te pakken, hebben de gemeente, de vier Eindhovense woningcorporaties en de huurders- vertegenwoordiging woensdag 8 februari een handtekening gezet onder de prestatieafspraken voor de periode 2023 t/m 2026’ zegt het persbericht van de Gemeente. Het ligt in de lijn van mijn verwachtingen dat de meeste daarvan buiten de Ring gebouwd gaan worden omdat de Gemeente graag de hoofdprijs voor de grond binnen de Ring wil hebben en dat gaan de woningcorporaties vast niet betalen.

Luidruchtige projecten

De Victoriatoren in het Emmasingelkwadrant is al een half jaar aan het vertragen en de projectontwikkelaat heeft de krik gezet onder de eis om 80% betaalbare woningen te moeten bouwen. Ze willen 50% betaalbaar. Ondertussen levert de Gemeente zijn huiswerk niet in bij de Raad van State over de aantallen parkeerplaatsen.

Stille projecten

De ronkende websites van de projecten lopen allemaal minstens twee jaar achter. Niemand voegt nog toe wat er gaande is. Ik zou het op prijs stellen als de websites gewoon up-to-date worden gehouden. Dan hebben we meteen een teken van leven, een soort ‘heartbeat’, van het project.

Dutch Mountains, de twee houten torens op de Dorgelolaan, is oorverdovend stil. Na de aankondiging halverwege 2022 dat in december 2022 een go/no-go beslissing genomen zou worden hebben we he-le-maal niks meer gehoord. Wat is er beslist? Gaan we ervoor of is het project afgecancelled? Als we ervoor gaan, wanneer start de bouw?

Het VdMA-terrein is ook al tijden te stil. Na de beslissing om de Zusterflat af te breken, dan de Brainportlaag te bouwen en daarna de Zusterflat weer terug te bouwen vindt het project het niet meer nodig om te vertellen waar we staan. Het ontwerp is drastisch aangepast en niemand weet hoe het er echt uit gaat zien. Wil het spreadsheet na de extra kosten niet meer de goede getallen tonen of is er iets anders aan de hand? In het cafe weten ze al dat het niks wordt, zegt Pjotr.

Het projectteam van District-E was opmerkelijk stil na de voor hen positieve uitspraak van de Raad van State dat ze konden starten met bouwen. De ronkende website is vervangen door een hele simpele en korte versie zonder up-to-date informatie. Mijn gok dat ze volgend jaar zullen starten is daarna zelfs al optimistisch genoemd. Gaat het nog wel door? Ik zou voor de zekerheid de bomen op het Stationsplein voorlopig nog maar niet omhakken.

EDGE op de Stationsweg is sinds januari 2023 weer in gesprek met de financiers, de bouwers en de gebruikers om te kijken of het project nog wel haalbaar is. Wanneer horen we het antwoord?

Diagnostiek-voor-U op de Stratumsedijk moet in 2025 klaar zijn maar we hebben al twee jaar niks gehoord. Komt er nog wat van?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *