Het College heeft een probleem: Exit ontwikkeling VDMA

Van het weekend zat ik in de kroeg. Dat doe ik niet zo vaak, maar het interessante is dat je mensen leert kennen, die je anders niet zou zijn tegengekomen. In de loop van de tijd, bouw je zo toch een soort netwerk op, wat handig is als je de werking van de stad, en wat er gebeurt, wilt leren doorgronden.

Tjeerd is zo’n man. Hij is ZZP-er. Zijn vrouw, ik noem haar Mary, werkt voor de Gemeente. Het is een leuk stel. Het grappige is, dat je elke keer een nieuw verhaal hoort als je ze tegenkomt. Maar wel iedere keer een verhaal dat aansluit bij het vorige of het verhaal van één van de voorgaande keren. Het lijkt zo net een soort puzzel. Of een quiz, waarbij je middels speur- en onderzoeksvragen, aan het eind van de avond tot een uitkomst komt. En als je niet scherp bent, één van de dagen nadat je hen hebt ontmoet.

Zondagavond was het dus weer zo’n avond, waarbij ik toch nog wat ging drinken in de binnenstad. De stad oogde doods. Het was stil. Te stil voor een stad die zegt dat zij de 5-de stad van het land is. Wat niet het geval is, maar het bekt zo lekker, dus geloven we het allemaal wel.

Afijn, ik kwam binnen en zag Tjeerd zitten. Mary was er niet, dus liep ik op hem af en vroeg ik of ik kon aanschuiven, wat kon.

Na een bestelling voor ons allebei begon Tjeerd te spreken, over zijn vakgebied en zijn interesses. Hij wilde begrijpen wat er aan de hand is in de binnenstad. “Wat is er dan aan de hand”, vroeg ik?

Ach zei Tjeerd. “Ik dacht altijd al dat ze gek waren geworden in het Stadhuis een aantal jaren geleden, toen ze zeiden dat ze overal hoogbouw willen gaan realiseren, maar nu krijg ik nog gelijk!”

“Hoezo dan”, vroeg ik?

“Nou heel simpel. Ik hoor vanuit mijn netwerk dat er allerlei juridische conflicten tussen burgers en de Gemeente zijn ontstaan rondom het VDMA terrein!” “Oh”, zei ik; “maar dat betekent toch op zich nog niet zoveel voor de ontwikkeling?”

“Nee, dat klopt”, zei Tjeerd. “Alleen hoorde ik ook van meerdere kanten, onafhankelijk vanuit mijn netwerk, dat de ontwikkelaar van VDMA dit niet meer kan ontwikkelen! Het gaat o.a. financieel niet meer”

Ik keek Tjeerd aan: “Nou dat is dan niet zo fraai voor dit College. Dat zal dan wel alvast in de jaarcijfers van 2023 zijn verwerkt. En anders wordt dat nog een grote negatieve klapper.” “Nee, dat is dus niet verwerkt! Dat hoorde ik van mijn vrouw, maar daar mag ik het eigenlijk niet. over hebben.”

Maar dan heeft wethouder van Ruimtelijke Ordening en de wethouder van Financiën toch een groot probleem?

“Ik kan je één ding zeggen”, zei Tjeerd: “Probleem of niet, er zijn geen geldbomen die dit meer kunnen financieren, en het zogenaamde groene stadsbos was ook één subsidie verhaal!” “Het is Exit ontwikkeling VDMA”.

En met deze informatie, en nog wat andere zaken, maar dat is voor een volgende keer, kon ik mijn bezoek aan de binnenstad deze keer weer afsluiten. Nog een fijne week, op naar het einde van 2022.

3 reacties

 • Bob

  Het verhaal is onderhoudend maar wat mij betreft te zeer gebaseerd op… op wat eigenlijk. Hoe waarschijnlijk is het dat dit een reëel scenario betreft?

 • Moet nou de Stadsboswachter ook naar een omscholingscursus?
  Er is nog vraag naar een calculator bij grote projectontwikkelaars.

 • Wim

  Tja Pjotr, het verbaast je toch niet als dit project sneuvelt ? Als je eerst de Zusterflat moet afbreken en na de bouw van VDMA weer moet opbouwen, dan kost dat best veel geld zonder dat het iets opbrengt. Het is dus geen https://dse.nl/minimal-viable-product-in-het-stadhuisgebied/

  Het betekent dat 700 geplande woningen voorlopig NIET gebouwd gaan worden. Vijf jaar tijd verloren, geen voortgang …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *