Gemeenteraadsverkiezingen 2022: warme revolusi

Eindelijk, het is zondag. Eén dagje relatief rustig aan doen en eens rustig achterover leunen. BNN-Vara’s Vroege Vogels, op de radio welteverstaan, heel zachtjes op de achtergrond en genieten van niets wat moet. Ik overdenk de week die bij mij, behalve uit gefröbel aan motorscooters, bestond uit het draaiend houden van mijn gezinnetje en het schrijven van een aantal stukken. O ja, en veel geklik om de waarde van een internetpeiling in mijn perspectief te plaatsen.

Terugdenkend aan die vrijdagavondbesteding (‘Hé, klikte mee?’) bekruipt me een raar gevoel. ‘Ik ben ‘fokking’ vijftig jaar oud, heb ik niks beters te doen?’, vraag ik me hardop af. En dat maakte dat ik er nog maar eens goed voor ging zitten.

Van de bank naar de eethoek
Ik stond op van de bank en nam plaats op mijn nieuwe vaste plek in mijn, jawel, Duits/Oostenrijkse eethoek. Ik weet het: ik woon in de zelfbenoemde Designhoofdstad van het noordelijk halfrond, maar ik voel me nu eenmaal thuis op een L-vormige klepbank met oerlelijke kussens. Dat geeft inspiratie, zo ook op deze bezinderende zondag.

Verkiezingen
De landelijke verkiezingen zijn achter de rug, meneer Rutte is opnieuw de winnaar en dus ook zijn partij. Het lijkt inmiddels business as usual en ik vermoed dat zolang Mark de kar trekt, het nog wel even zo blijft. Daar valt wat voor te zeggen omwille van de continuïteit, zelfs als de continue factor een bedenkelijke is. Ik dwaal af, excusez moi…

Na de landelijke verkiezingen staan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 alweer bijna voor de deur. En dat is precies waar ik even over aan het nadenken ben geweest.

Discussie
Ik heb me de afgelopen tijd met regelmaat drukgemaakt over allerlei zaken die over het algemeen onder te brengen waren in de zeggenschap van burgers, inspraaktrajecten, focusgebieden en het feit dat Eindhoven doorgaans eigenlijk onvoldoende eigen vermogen heeft terwijl ‘Brainport’ beschikt over een geldpers én de bijbehorende macht.

Het leidt niet zelden tot een discussie en soms zelfs tot een dialoog. Triest eigenlijk dat, wanneer het écht ergens over gaat, we eerder discussiëren met elkaar dan dat we een dialoog voeren. Het is tijd om dat gediscussieer de wereld uit te helpen; het is tijd voor de Revolutie van het Warme Worstenbroodje.

Worstenbroodjes van een jaar oud. DSE dankte medewerkers in de zorg

Wablief?
Ik weet het, het is ontzettend kortdag. Maar zou het niet fantastisch zijn én slagvaardiger bovendien, wanneer we stoppen met alle gemeenteraden in de regio? We reorganiseren de democratie van Zuid-Oost Brabant zodanig dat alle burgers van de meer dan twintig Metropoolgemeenten één burgervertegenwoordiger mogen aanwijzen. Gewoon: één sterke man of vrouw en die voegen we dan toe aan het machtigste orgaan van de regio.

Aanpak
De vraag wordt dan natuurlijk: ‘Hoe gaan we met alle bewoners van al die 21 gemeenten komen tot één representant. Dat kan op dezelfde manier als bij gemeenteraadsverkiezingen: een lijst met 21 volksvertegenwoordigers en aankruisen maar. Ik snap dat er haken en ogen aan zitten zoals de overgrote kans dat het de Eindhovense kandidaat wordt. Eindhoven is namelijk niet alleen de gekste maar ook de grootste. Duhs… Hoe we dat eerlijker kunnen maken daar denk ik nog even over na.

Revolutie?!
Ik hoor u intussen denken: ‘Dat is toch geen revolutie, dat is juist terug in de tijd?’. En toch is dat niet waar. Om dat duidelijk te maken heb ik even de kandidatenlijst erbij gepakt waar u voorheen nooit iets bij mocht aankruisen. Deze belangrijke groep vertegenwoordigers van de regio bepalen mede waar welke Haagse euro’s voor bedoeld zijn. Het revolutionaire karakter van mijn voorstel zit hem/haar daarin dat burgers a) vertegenwoordigd gaan worden in het grote geheel en b) daar ook nog voor naar de stembus mogen.

Transparante regionale democratie
Op deze manier zal de regionale politiek meer aandacht krijgen voor belangen van alle burgers in de Metropoolregio. Waarom ik dit voorstel aanduidt als Revolutie van de Warme Worstenbroodjes? Zoek de geschiedenis er maar op na: een goeie revolutie kent een toevoeging en wat is nou Brabantser dan een in deeg gerolde slappe worst van onder een warmtelamp?!

Kandidatenlijst
Terug naar de kern: we gaan één extra verkiezing inlassen om te komen tot die ene vertegenwoordiger. Ik stel een datum in de kerstvakantie voor, dan hebben we met z’n allen toch tijd zat. De uitkomst zal leiden tot een kieslijst die écht nieuw is en de burger voor het eerst een stem geeft in één van de belangrijkste organen die onze regio kent. Zoals elke revolutie gaat ook deze waarschijnlijk niet zonder slag of stoot. Wel vermoed ik dat elke obstructie louter toeval zal lijken. Het grootste voordeel is wel de eenvoud van de toekomstige kieslijst, die is heel SMART.

Proef op de som
Hieronder vindt u de lijst met kandidaten. Het is de bedoeling dat u het bolletje inkleurt dat nog niet is voorgekleurd. Die namen zijn al overgenomen uit de lijst van vóór de revolutie. Nieuw is de eigen keuzemogelijkheid. Veel succes toegewenst op 16 maart 2022!

Verkiezingspotloodjes zijn co-gefinancierd uit de Brainport Deal.

 

++++

Naschrift: Mijn titel is gedeeltelijk ontleend aan die van het boek van David Van Reybrouck. Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld.

3 reacties

 • Rien Valk

  Dertien mannen en een vrouw!
  Zou het daaraan liggen dat de brainport welvaart zo slecht verdeeld is?

  Brainport een van de economische motoren van Nederland dat moet toch zonder voedselbanken kunnen, of vergis ik me nu?

 • Bob

  Geachte heer Reker, beste Rudy,

  Hartelijk dank voor uw reactie en het weergeven van uw zienswijze. Ik geloof zowaar dat u en de Eindhovense burgervader Jorritsma zowaar hetzelfde akkoord laten horen waar het deze kwestie betreft. Vanuit economisch perspectief is dit zeker een goede oplossing. Waar ik benieuwd naar ben is hoe we die nieuwe Brainportgemeente in democratisch opzicht gaan laten besturen. Invloed van bewoners van Brainport op het bestedingsgedrag van datzelfde triple helix construkt is nog geringer dan in de huidige situatie. Ik hoef u niet uit te leggen welke van de verantwoordelijken op bovenstaande kieslijst wél gekozen volksvertegenwoordigers zijn.

  Met vriendelijke groeten,

  Bob

  PS: hoe vaak heeft u de enquête ingevuld omtrent de herinrichting van het Stadhuisplein en omgeving?

 • Laat Mark Rutte d’n Vierde in het nieuwe Kabinet eerst eens de regels aanpassen. zodat het mogelijk is om vanuit het Kabinet meerdere randgemeenten bij Eindhoven te voegen. Bijvoorbeeld Geldrop (Mierlo bij Helmond) Nuenen. Heeze-Leende, Waalre-Aalst, Best en Son & Breugel. Ik merk in de praktijk dat ‘Stadse problemen’ in de Metropoolgemeente Eindhoven van een hele andere orde zijn dat dorpse zaken. Iedereen denkt nu, overigens heel begrijpelijk aan zijn/haar eigen gemeente en achterban. Terwijl wij elkaar allemaal hard nodig hebben.
  De voordelen van deze annexatie zijn voor heel de regio interessant. Minder bureaucratie, minder kosten is dus meer geld, snellere besluitvorming en ook meer bouwgrond beschikbaar zodat men niet de Eindhovense binnenstad door teveel hoge bebouwing onleefbaar hoeft te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *