Gemeenteraadsverkiezing: wat wil je opgeven.

“Ik wil het niet weten waarom iemand ergens over loopt te klagen als ze er niet bij vertellen wat ze willen opgeven om het te veranderen; dat ze het systeem zoals het is niet goed vinden en dat alleen kunnen veranderen ten koste van iets anders”.

Deze tekst hoorde ik Guy Forsyth uitspreken als inleiding voor zijn nummer ‘Can You Live Without’. Het lijkt me goed om bij de gemeenteraadsverkiezingen de politieke partijen hieraan te herinneren.
De partijprogramma’s staan bol van de ambities en megalomane ideeën waarmee ze de stemmers proberen te overtuigen, maar het wordt oorverdovend stil als je probeert uit te vinden ten koste waarvan dat dan gaat.
Ik zie stationnen in Acht, ik zie spoorverbindingen met Antwerpen en Dusseldorf, ik zie een hoop beloftes over bereikbaarheid en schone lucht. En daar komt natuurlijk helemaal niks van terecht na de verkiezingen: Een beetje partij heeft 100 standpunten, dus bij 10 partijen moet de nieuwe gemeenteraad 1000 standpunten zien te realiseren in 4 jaar tijd. Allemaal zonder aan te geven ten koste waarvan dat gaat.

Je krijgt dan grappige effecten dat het treinstation uitgebreid moet worden om al die nieuwe railverbindingen te ondersteunen, terwijl tegelijkertijd een hoop beton op straat wordt gegooid waardoor datzelfde station vanuit het Zuiden nauwelijks te bereiken is. Wie die 200 kilometer spoorbaan gaat betalen en bij wie dat door de tuin komt te lopen wordt in alle partijprogramma’s zorgvuldig in het midden gelaten. Het Fellenoord moet voor dat station volledig op de schop, we willen de Vestdijk ombutsen, de bestrating in de binnenstad moet weer opnieuw, en we hebben in Eindhoven geen cent te makken.

Om een klein beetje een idee te krijgen waar de politieke partijen voor staan in Eindhoven gaan we ze vragen of ze willen opschrijven wat volgens hen de drie belangrijkste problemen van de Eindhovense stemmers zijn en hoe ze die denken op te lossen in de komende vier jaar, met een goede afweging van de andere zaken die dan potentieel in de verdrukking komen. DSEnieuws.nl zal daar in de komende weken over berichten zodat U een redelijk idee kunt vormen waarop U met goed fatsoen een stem kunt uitbrengen.

CD: Guy Forsyth – Songs from the Basement – Can you Live Without
Songtext:
http://www.songtexte.com/songtext/guy-forsyth/can-you-live-without-6bc0827e.html

Een reactie

  • Ellen Brinckman

    Wat een goed idee om een inzicht te geven over wat de partijen van plan zijn te doen. Ik ga er zeker op letten en dan hopelijk een goede keus maken t.z.t.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *