Geschiedenis mee maken in Museumpark VONK*

De stad en regio Eindhoven missen momenteel één plek waar de gehele geschiedenis op een aansprekende manier toegankelijk wordt gemaakt voor inwoners, nieuwkomers en toeristen. Eindhoven Museum (EM) is als stedelijk cultuurhistorisch museum de aangewezen partij om hier vorm en inhoud aan te geven. Daartoe is een uniek en vernieuwend museumconcept ontwikkeld, genaamd VONK*. Het centrale verhaal van VONK* draait om de transformatiemomenten in de geschiedenis van de stad en regio Eindhoven. Oftewel, die momenten dat de vonk oversloeg en er veranderingen in gang werden gezet die onze stad en regio gemaakt hebben tot wat ze vandaag de dag is.

Geschiedenis mee maken

In VONK* bouwen bezoekers samen met museummedewerkers aan historische verhalen in de vorm van interactieve toestellen, die ‘vonken’ genoemd worden. Dit doen zij in de maakschuur: het kloppend hart van VONK*. De iconische vonken worden in het museumpark geplaatst, waarmee VONK* een museum wordt dat samen met het publiek constant aan zichzelf bouwt en zichzelf telkens vernieuwt. Op die manier wordt niet alleen recht gedaan aan de grote rol die de maakindustrie van oudsher in onze regio speelt, maar verandert ook de manier waarop geschiedenis wordt geschreven en ervaren. Welke verhalen het museum gaat presenteren en in welke vorm, wordt namelijk mede door het publiek bepaald en vormgegeven.

Nieuwe website

Om alle geïnteresseerden op de hoogte te houden van de actuele stand van zaken is een nieuwe website in het leven geroepen. Op www.vonk.nl is nog veel meer te lezen over het museumconcept, het ruimtelijk proces en worden veel gestelde vragen beantwoord. Ook zijn de verslagen van de afgelopen bijeenkomsten te vinden op de website. Mist er nog iets? Laat het weten door een reactie achter te laten via het contactformulier!

Een reactie

  • Michel Koonen

    Het Royal Haskoning ‘ inrichtingsplan’ voor Genneperparken zal uitkomst moeten bieden of VONK uberhaupt wel een plek kan hebben in dit groene gebied. Het huidige inrichtingsplan laat een aantal plekken onbesproken (Vonk en uitbreiding de Valk) waardoor de impact van een uitbreiding van VONK niet duidelijk wordt. Daarom zijn de buurten alsook organisaties duidelijk. Eerst het inrichtingsplan beoordelen en doorrekenen en dan kijken of VONK past in het gebied. Er zou een parkeerpark aangelegd moeten worden van 100 parkeerplekken (20 prehistorisch museum/20 voor uitbreiding VONK en 60 voor de Horeca die ondersteunend is, maar wel nodig is om de exploitatie rond te krijgen. Het valt eigenlijk niet te rechtvaardigen dat nu juist de horeca zoveel parkeerplekken opeist. Tot zover de inschattingen van VONK zelf. Nu er een verkeersdeskundige naar heeft gekeken en wat berekeningen heeft uitgevoerd, komt men uit op 150 parkeerplekken die nodig zijn voor dit Pretmuseum…. 150 parkeerplekken die aangelegd moeten worden in het park (in het groene gebied), daar waar we elders het blik uit het park aan ’t weren zijn…. dit is simpelweg niet uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *