Gevraagd: Architectuur die ook geschikt is voor Eindhovenaren

In Eindhoven wonen veel mensen die een beetje last hebben van OCD. Dat komt waarschijnlijk omdat er veel meer beta’s wonen en werken in Eindhoven dan in andere delen van Nederland.

Mensen met lichte vormen van OCD vinden het fijn als kleurpotloden op kleur gesorteerd in de doos liggen en dat regelmatige tegelpatronen niet doorbroken worden door een scheve tegel.

Nu we veel nieuwe gebouwen gaan bouwen die ook nog vol in het zicht staan verzoek ik de dienstdoende architecten om een beetje rekening te houden met de bevolking die tegen die gebouwen aan moet kijken.

Een van de voorbeelden hoe het niet moet hebben we al gemeld bij de Admirant. Maar dat is een oud gebouw en we mogen volgens Frank verwachten dat nieuwe gebouwen er beter uit gaan zien. Helaas is het nu in de mode dat bij nieuwe gebouwen alles schots en scheef in elkaar moet zitten.

Het laatste gebouw dat net uit de steigers is gekomen staat op de kruising van de Ring met de Boschdijk op de plek van de oude Volkswagengarage. Ik weet niet wat de opleiding van de architect van dit gebouw is geweest maar ik gok groep 3. Of het zesjarige zoontje van de architect heeft een mooi huis getekend op de officiele tekeningen en daarna is dat niemand opgevallen. En nu zitten we ermee.

Op het eerste gezicht is het wel geinig maar na een paar keer krijg je zenuwtrekjes als je het gebouw weer ziet. Ik kan me toch niet voorstellen dat EHVXL dit ziet als het soort gebouw waarmee ze kunnen patsen op het skyscrapercity forum. Het is niet echt grootstedelijk maar een beetje kleuterbouwkunde zonder veel uitstraling. Provinciaals dus.

Maar dat stomme kleutertekeningetje in baksteen met die scheve schoorsteen is niet de grootste ergernis. Dat de kleuter niet twintig ramen kan tekenen die ongeveer evengroot zijn snap ik, maar dat kun je achteraf toch wel wat regelmatiger maken? Wat is er tegen dat alle ramen boven elkaar even groot zijn? Dat vinden wij Eindhovenaren vast beter dan deze ratjetoe. Het valt nog mee dat ze allemaal rechtop staan. Een raam onder een hoek van 23 graden zou de ergernis pas echt maximaliseren.

Of de plinten in deze gebouwen wel bruisend worden kunnen we nog niet zien door de schuttingen, maar zo op het oog hebben we daar ook weer een gemiste kans. Gelukkig kun je nog shoarma kopen in het oude gebouw rechts.

 

7 reacties

 • Is dit tenenkrommend of vind je dit normaal?

 • Rien Valk

  Wat de OCD plus beta’s aanname voor onze regio van Wim en de reactie van Rutger betreft is er in de studie van het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge wel enige ondersteuning te vinden.
  Daarover is in het AD en ED in het verleden gepubliceerd. Meer autisme in ‘slimste regio’ Eindhoven

  “De uitkomst past in het idee dat ouders met werk in vakgebieden als informatica, natuurkunde en wiskunde een groter risico lopen dat ze een kind krijgen met een autismestoornis. Eerder werd al gevonden dat studenten in technische en natuurwetenschappen meer autistische karaktertrekken hebben dan studenten in andere vakgebieden.”

 • “In Eindhoven wonen veel mensen die een beetje last hebben van OCD. Dat komt waarschijnlijk omdat er veel meer beta’s wonen en werken in Eindhoven dan in andere delen van Nederland.”

  Zo Wim, volgens mij zitten er aardig wat aannames in deze twee zinnen. Of heb je hier bronnen voor?

  1. Wonen er in Eindhoven veel meer mensen die last hebben van OCD dan elders in Nederland?
  2. Is er een bewezen verband tussen een beta-achtergrond hebben en last hebben van OCD?

  • Rutger,
   – ik vind regelmatige patronen mooier dan zooi, mildly ocd dus.
   – ik ben een beta
   – ik ben naar Eindhoven verhuisd om daar te werken.
   Want
   – de goede mogelijkheden voor technische carrieres in Eindhoven trekt mensen zoals ik aan.

   Dat is een statistisch onderzoek met N=1.
   Dat is niet genoeg om mijn stelling kunt onderbouwen.

   Conclusie: je hebt gelijk.

   Mea Culpa
   =wim=

 • Eindhovenaar

  Je zou de volgende keer research kunnen doen voordat je een stuk schrijft, het ontwerp is namelijk van Designer Maarten Baas en niet van een 6 jarig zoontje van de architect.

  Verder is er bijna niemand blij mee, het is echt een gedrocht. Waarom heeft SBE, EHVXL of van Abbe niet opgetreden tegen dit experiment.

  Laat designers aub. geen gebouwen meer ontwerpen, daar zijn architecten voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *