Gezond en fit met eiwit

Wisten jullie dat 65-plussers steeds vaker en langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Hierdoor kunt u langer van uw eigen omgeving genieten. U wilt als 65-plusser graag een actieve leefstijl behouden, van wandelen en fietsen tot het optillen van uw kleinkind. Maar hoe kunt u er voor zorgen dat u nog langer fit en vitaal blijft?Om deze actieve leefstijl langer te kunnen behouden is het belangrijk dat u voldoende eiwitten eet. Naarmate u ouder wordt neemt uw spiermassa af, dit is een natuurlijk proces dat met de stijging van de leeftijd sneller gaat. Dit proces is niet te stoppen maar kan wel vertraagd worden.

Eiwitten helpen bij het behoud en de aanmaak van de spiermassa. Spieren zorgen voor kracht en souplesse in uw bewegingen waardoor u bijvoorbeeld zelfverzekerd blijft lopen. Het risico op vallen en of struikelen wordt hierdoor beduidend kleiner. Naast het behouden van spiermassa hebben eiwitten nog meer belangrijke functies in het lichaam zoals bijvoorbeeld wondgenezing.

Als 65-plusser heeft u dagelijks minimaal 1,2 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Als u bijvoorbeeld 70 kg weegt heeft uw lichaam 84 gram eiwitten per dag nodig. Maar waar zitten deze eiwitten allemaal in? Een hard gekookt ei heeft 6 gram eiwit, een beker halfvolle melk geeft 8 gram eiwit en een stukje varkensvlees van 100 gram bevat ongeveer 25 gram eiwit.

Elke dag voldoende eiwitten eten is niet vanzelfsprekend, daarom is ‘Eiwitwijs’ ontwikkeld. Eiwitwijs is een onderdeel van de ConsuBETER studie uitgevoerd door HAS Hogeschool en Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Eiwitwijs wil de 65-plusser helpen bij het krijgen van een gezond voedingspatroon. Om iedere 65-plusser op weg te helpen naar een goede eiwit consumptie is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de eiwitconsumptie in het huidige eetpatroon. Hiervoor is een test ontwikkeld door de Vrije Universiteit van Amsterdam. Door deze eenvoudige test komt u snel te weten of u voldoende eiwitten eet.

Als extra hulpmiddel biedt Eiwitwijs een gratis receptenbundel aan waarmee u iedere dag gemakkelijke, lekkere en eiwitrijke gerechten klaarmaakt. In de receptenbundel staan zowel recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast staan er ook nog wat eiwitrijke tussendoortjes in. De receptenbundel en de eiwittest zijn te vinden op de website www.eiwitwijs.com

Blijf gezond en fit met eiwit!
Achtergrond informatie is hier te vinden ConsuBETER.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *