Groen zwemmen dankzij GroenLinks?

Hart van de bio-centrale van De Tongelreep

De Tongelreep zal er naar alle waarschijnlijkheid uit komen te zien zoals het de afgelopen weken is gepresenteerd. Dat werd afgelopen dinsdag duidelijk toen wethouder Wedemeijer bevraagd werd door de raad opdat het voorstel volgende week in stemming gebracht kan worden. Opvallend was dat de heer Rik Thijs van GroenLinks in zijn steunbetuiging verklaarde dat die steun mede gestoeld was op de CO2-reductie van maar liefst 96%. De vraag is of dat echt de verdienste is van uitgerekend dit plan.

Waterwarmte door gasverbranding
De reductie van de uitstoot aan CO2 ligt voor de hand omdat de warmtecentrale van het zwemcomplex niet meer zal werken op gas. Als je stopt met het verbranden van gas, stopt ook de (lokale) CO2 uitstoot. Dat klinkt logisch, maar niet als vervolgens elders gas of kolen wordt verbrand om de elektriciteit op te wekken voor de vervangers. Dat zal dan ook beslist worden ondervangen door enkel ‘groene stroom’ te gebruiken. Maar er is iets raars aan de hand.

Was toch ‘bio-warmte’?
Gelijktijdig met de bouw van het zwemstadion werd ook een bio-warmtecentrale aangelegd. In de tweede helft van het vorige decennium werd deze in gebruik genomen. In een projectmanagementbrief is deze uitleg te vinden:

“De bio-energie-installatie gebruikt bio-olie, afkomstig van slachtafval, als brandstof. Er wordt meer dan genoeg warmte geproduceerd om De Tongelreep te verwarmen. Daarnaast zijn gasketels en gas-WKK’s beschikbaar als back-up. Ook wordt elektriciteit geproduceerd door een generator en een Organic Rankine Cycle (ORC), die warmte uit rookgassen van de bio-energie-installatie gebruikt om extra elektriciteit te genereren.”

De gasketels golden dus als back-up. Als we dan reppen over enorme CO2 uitstoot, dan betekent dat dus dat de bio-centrale dan wel bio, maar niet echt eco(logisch) is. De installatie zorgt blijkbaar voor 96% meer CO2 uitstoot dan met de nieuwe verwarmingsmethode. Maar of dat klopt, daarvoor moet je naar antwoorden zoeken en om die te vinden ben je langer bezig dan gebruikelijk. Ook in de stukken van/voor de gemeenteraad is nauwelijks meer informatie te vinden.

De bio-centrale
Wie goed oplet kan wel een hint vinden. Daartoe moet je goed kijken naar enige nijverheid bij de Tongelreep. Wat blijkt, de bio-centrale zoals die met veel bombarie als eco-hart van het zwemcomplex is gepresenteerd, wordt op dit moment ontmanteld. Feitelijk heeft het ding nooit echt goed gefunctioneerd, al moesten er miljoenen euro’s bij. Om het badwater alsnog warm te stoken is zéér waarschijnlijk volledig teruggevallen op de gasgestookte ‘backup’-ketels. Als dat zo is, dan komt het er dus op neer dat elk nieuwe plan tot een reductie van 96% zou leiden zolang maar afgestapt wordt van lokale gasverwarming.

Aardgas in plaats van bio-warmte

Blijft de vraag: Hoezo enorme CO2 uitstoot?
Die vraag had juist Rik Thijs van GroenLinks in Eindhoven eerst hebben moeten stellen. En al een heel tijdje terug. Dat lijkt niet te zijn gebeurd, althans ik kan het nergens terugvinden. Ook in het Eindhovens Dagblad is er nauwelijks iets te vinden over deze kwestie. Het laatste bericht uit het ED luidde: Flop dreigt met centrale zwembad en dateert van 8 oktober 2012. Niet alleen de heer Thijs heeft het schijnbaar gemist, waarschijnlijk de gehele raad. We hebben namelijk niet voor niets gekozen voor een bio-warmtecentrale en toch hebben we jarenlang een hoge uitstoot en bijbehorende gasrekening gezien. De flop die dreigde, is een feit. En wat die flop uiteindelijk gekost heeft, is onbekend. Het is niet onwaarschijnlijk dat de toegangsprijzen van de ijsbaan en De Tongelreep door de extra energielasten omhoog schoten in die jaren.

Blijdschap begrijpelijk maar onlogisch
De blijdschap vanwege een nieuw genomen milieuhorde is begrijpelijk, maar misplaatst als het slechts gaat om verplaatsing van de problematiek. De vraag is of in het nieuwe systeem de energie daadwerkelijk van groene opwekkers afkomstig is en zo ja, in welke mate. Het lijkt wat dat betreft wel op een andere milieugerelateerde Eindhovense kwestie: de afsluiting van de binnenstad voor doorgaand verkeer. Hef de mogelijkheid te snel op en je creëert een nieuw infarct aan de ruimere buitengrenzen van de stadskern.

Meer informatie over de disfunctionerende bio-centrale?
Dat is dan jammer, want er is bijzonder weinig terug te vinden over het zoveelste hoofdstuk uit de beheersnachtmerrie die sinds de bouw van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion de Eindhovense gemeente te bieden heeft. Dit jaar alleen al goed voor 4 à 4,5 miljoen euro en ja, dat is zonder waterpretbad want dat was geheel 2017 al dicht. Wie niet snapt waarom we dit soort zaken nergens te lezen krijgen, moet zich eens verdiepen in de structuur en de poppetjes binnen de beheersorganisatie van Genneper Parken.

UPDATE: Dankzij een tip blijkt dat in juni 2013 nog geschreven werd dat het gasverbruik gedecimeerd werd door de bio-installatie. Naast een milieuvoordeel wordt door de auteur ook geschermd met financieel voordeel voor de wethouder van sport. De veelzeggende titel? Ranomi zwemt op varkensvet

 

4 reacties

 • Henny Pietersma

  Ik blijf het jammer vinden dat de gemeente regelmatig initiatieven van bewoners stimuleert maar dat er geen duurzame initiatieven uit voort komen. Zo zijn de initiatieven van Maak het mee(r) of de G1000 Eindhoven vanuit de gemeente aanvankelijk gesteund en ondersteund. Helaas lijkt de gemeente na verloop van tijd niet meer te weten dat de groepen bestaan en worden ze niet meer als serieuze gesprekspartner gezien. Daarnaast stimuleert de gemeente weer andere, nieuwe initiatieven etc. Er zijn hierdoor veel te veel mensen via verschillende groepen bezig met hetzelfde. Jammer…

  • bleenhouwers

   Ik denk dat de totstandkoming van het plan voor het nieuw te bouwen Tongelreep in dat opzicht een gunstige uitzondering vormt. Daar heeft de gemeente wel degelijk het initiatief van de samenwerkende gebruikers gevolgd… al zou het zomaar anders gelopen kunnen zijn als ze in de gesprekken met o.a. Pieter van den Hoogenband zich bij de gemeente wél hadden laten omver praten….

 • bleenhouwers

  Mee eens Rien, en de lokale politiek zou meer aandacht moeten krijgen aangezien we daar vaak het snelst iets van merken. Het is overigens niet zo dat de bio-centrale nooit werkte. Omroep Brabant heeft er zelfs een opname van gemaakt en wel in 2013. Als je in google zoekt naar: “Varkensvet verwarmt Zwemcentrum Tongelreep in Eindhoven” heb je het zo gevonden. Er waren toen overigens nog genoeg jeugdigen te vinden die in het oude Tongelreep veel plezier beleefden.

 • Rien Valk

  Wat zou het toch fijn zijn als er meer openheid in dit soort zaken was. Dat vergroot misschien ook het positief meedenken van ons Eindhovenaren mits die ideeën ook gehoord en gebruikt worden. Daarnaast van fouten en vergissingen kun je leren maar dan moet je ze niet wegmoffelen. Je moet daarbij natuurlijk wel tegen kritiek kunnen. Laten we daar hier tot aan de verkiezingen in maart maar volop aandacht aan geven. Daarbij hoop ik dat ook de politieke partijen hun plaatselijke inwoners meer bij hun woonplaats betrekken en niet alleen tijdens de verkiezingstijd! Onze Nederlandse democratie kan best een oppoets beurt gebruiken nietwaar?

  Ook de communicatie werkgroep van de Eindhovense G1000 is hier mee bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *