Grote gebouwen voor kleine mensjes

Wandeling in de toekomst door KnooppuntXL

Er is een nieuwe versie van de Digital Twin van Knooppunt XL. De Zuidkant van het station is een beetje aangepast en de noordkant is nieuw. Je kunt nu digitaal wandelen over het nieuwe Fellenoord van het Stroomhuis tot net voorbij de Dommel.

Wandel eerst even rond voordat je verder leest:

https://kuula.co/share/NBF6j/collection/7Fldf

Fellenoord

De eerste indruk is is dat het er allemaal mooi uitziet. Een brede laan met bomen en twee smalle rijbanen voor auto’s op de plaats van het huidige Fellenoord is erg mooi. Waar de fietsen moeten fietsen staat er niet bij.

Het wandelgebied met een paar pleinen en verbindende wandelpaden tussen deze weg en het spoor is minder geslaagd. Omdat de flats erg dicht op elkaar staan langs de relatief smalle weg komt het allemaal erg stenig over. De plantsoentjes en de boompjes kunnen dat gevoel niet wegnemen. Je krijgt een beetje engtevrees, te weinig zuurstof, te weinig blauwe lucht, te weinig openbare ruimte. Hoe hoog willen we eigenlijk bouwen in Eindhoven? En moet het zo compact? Veel bomen is mooi, maar betonnen en glazen gebouwen overheersen te veel.

Het is niet altijd mooi weer

Het is natuurlijk weer mooi weer in de digitale zaterdagmiddag wandeling, dus je ziet geen fietsen staan, er zijn nauwelijks fietspaden, geen busjes van koeriers, geen verhuiswagens, geen ingangen van de flats. Er zijn zo op het oog te weinig wegen om praktisch bruikbaar te zijn. Misschien zijn die gepland op verdieping -1 waar ook het busstation met bijbehorende aan- en afvoerwegen te vinden zijn. Komt daar misschien ook de fietsenstalling voor de 5000 fietsen die we moeten stallen? Waar is de ingang van die fietsenstalling dan?

Ratjetoe

De ingetekende flats zijn allemaal verschillend en is eigenlijk een stedenbouwkundige ratjetoe. Misschien moet er toch maar eens nagedacht worden over een meer samenhangend masterplan.

Nu ziet het nog wel redelijk uit, maar denk eens vijftig jaar vooruit en je ziet de Banlieu van Eindhoven al opdoemen.

Groene gevels

Waar zijn de groene gevels gebleven waar iedereen een jaar of vijf geleden zo enthousiast over was? Die zijn allemaal aan het verdwijnen. Het is dus blijkbaar niet haalbaar om die te maken.

Dutch Mountains?

Aan de overkant van de Dommel naast een ver uitgerekt NS station staat nu een non-descript flatgebouw op de plaats waar Dutch Mountains zou komen. Is Dutch Mountains ‘dus’ gesneuveld?

Zorg

In Fellenoord komen veel hoge gebouwen die dicht bij elkaar staan. Daar voelen wij mensjes ons klein door worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *